Reistips

7 tips om mooie foto’s met je smartphone te maken

Tips smartphone foto's maken

Tegenwoordig maakt iedereen wel foto’s met zijn of haar smartphone. Maar hoe maak je nou echt een mooie foto? En welke trucjes kun je allemaal toepassen om meer uit je foto’s te halen? Met deze 7 tips maak jij de perfecte smartphone foto’s.

Om te beginnen is het belangrijk dat je de lens van je telefoon goed schoon maakt. Een manier om dat te doen is met een brillendoekje maar niet de vochtige variant. Zorg dat je altijd je telefoon stil houdt. Vaak wordt de foto pas daadwerkelijk genomen wanneer je de ‘fotoknop’ loslaat en dus niet bij het indrukken van die knop. Als je dit lastig vindt kun je je bovenarmen tegen je lijf aanklemmen om zo te zorgen dat je minder snel beweegt.

1. Zorg dat het object dat je fotografeert recht staat.
Het onderwerp van je foto hoeft niet perse in het midden van de totale foto te staan. Maar wel recht ten opzichte van de rest. Een handig trucje is om op je telefoon je raster aan te zetten. Zo kun je precies zien of het onderwerp recht of toch schreef staat. Neem bijvoorbeeld de zee en maak daar van een afstand een foto van. Hoogstw
aarschijnlijk heb je dan ook een stuk zand op de foto. Het mooiste is als de kustlijn recht staat ten opzichte van het zand.

2. Durf eens in te zoomen
Over het algemeen maakt men van meerdere objecten een totale foto. Bijvoorbeeld verschillende huizen naast elkaar of een grote bos bloemen op een tafel. Maar probeer eens in te zoomen op één of misschien twee objecten. Dat geeft een heel ander en vaak verrassend effect.

IMG-20160316-WA0020
IMG-20160316-WA0019

3. Maak foto’s met verschillende perspectieven.
Een perspectief kan zijn; bovenaf, een schuine hoek, op de grond of recht omhoog. Als je voor verschillende perspectieven in foto’s zorgt geeft dat een leuk beeld.

7 tips om foto's te maken
7 tips om foto's te maken

4. Ga goed om met het licht.
Licht is een heel belangrijk onderdeel voor het maken van een mooie foto. Als het licht van onderen of van boven komt, kan het voor vreemde schaduwen zorgen. Het beste is om het licht in je rug te hebben waardoor het object mooi wordt verlicht. Probeer altijd even eerst uit met één foto of het licht klopt. Zo niet, dan draai je een klein stukje en probeer je het opnieuw. Beter iets meer foto’s maken waar één goede bij zit, dan dat je maar één foto hebt gemaakt die achteraf gezien niet goed blijkt te zijn.
Ken je trouwens het ‘Golden Hour’? Dat is hét magische uur van de dag, of eigenlijk zijn het twee uren. Het eerste en het laatste zonlicht op een dag zijn de beste momenten om een foto te maken. In deze twee uren heeft het licht een speciale kwaliteit waardoor jij mooie foto’s kunt schieten. Maar dan vraag je je vast af; hoe weet ik wanneer het eerste en laatste uur is? Daar is een handige website voor genaamd: golden-hour.com, hier kun je precies aflezen wanneer het de beste tijd is om naar buiten te gaan.

5. Zoek de juiste achtergrond.
Een achtergrond die erg afleidt, kan de foto een stuk minder mooi maken. Bij sommige  foto’s is het mooi om een achtergrond te vervagen. Dit kun je bij veel fotobewerkingsprogramma’s doen. Een goed gratis programma is Pixlr. Op YouTube kun je meerdere video’s bekijken waarin het programma wordt uitgelegd. Dan weer terug naar de achtergrond. Zorg er voor dat (losse) spullen die in de weg liggen even worden weggehaald. Kijk ook naar de kleuren. Als het onderwerp dezelfde kleur heeft als de achtergrond, dan valt het onderwerp vaak in het niets. Terwijl als je het voor een andere kleur plaatst dan komt het veel meer naar voren. Maar vooral, wees creatief. Ga eens door je hurken om te zien wat dat doet met het onderwerp. Of kijk verder dan waar het onderwerp staat of ligt. Misschien is er wel een mooie gekleurde muur in de buurt of loop je langs een gekleurde garagedeur.

6. De beweging bevriezen in de foto.
Fotografeer je regelmatig een sportwedstrijd of misschien wel je hond die aan het spelen is? Dan is het vaak lastig om precies dat ene moment vast te leggen op beeld. Als je iets wilt bevriezen dan heb je een korte sluitertijd nodig. Vaak kun je dit wel ergens bij je instellingen instellen. Bij het stilzetten van de beweging kun je bepaalde dingen vastleggen die je met het blote oog niet kunt zien.

7 tips om foto's te maken

7. Gebruik leuke foto apps op je telefoon.
Pixlr-o-matic
Uitgebreide app om je foto’s een kunstzinnige retro uitstraling te geven. Bevat heel veel effecten en filters. 
Kosten: gratis

VSCO Cam
Deze app is erg populair onder zowel gebruikers van Android als Iphone. Je kunt met deze app zelf een foto maken of ééntje toevoegen (door op het + tekentje te klikken). Vervolgens kun je de foto’s bewerken. Kies je voor een kleurtje of pas je liever de helderheid aan? Met deze uitgebreide app kun je zoveel opties toepassen dat je foto veel beter naar voren komt. 
Kosten: gratis

Afterlight
Ook deze app heeft een uitgebreid aanbod aan filters en opties om je foto te bewerken. Ook kun je een mooie lichtinval creeren in je foto. Of bewerk de foto zo dat het lijkt alsof hij is genomen door een analoge camera. Genoeg keus en voor ieder wat wils. 
Kosten: €0,89

Ik hoop dat je wat aan deze tips en trucjes hebt. En ik ben benieuwd of jij ook nog goede foto apps gebruikt? Zelf gebruik ik vaak de Afterlight app maar sinds kort ook de VSCO Cam app. Maar andere of betere apps zijn altijd welkom.

No Comments

Leave a Reply