Bestemmingen Canada

Alleen reizen door Canada

Travelhotspots

Hoe is het om in Canada alleen rond te reizen? Is dat wel een backpackers land? Zijn er wel hostels?

Ja! Canada is geweldig. Of je nu alleen of samen reist. In mei 2016 begon mijn wereldreis met als eerste bestemming: Canada. Mijn vliegticket naar de volgende bestemming Costa Rica was al geboekt dus ik wist exact hoe lang ik in Canada zou zijn. Het kwam neer op ruim acht weken. 

Canada staat niet bekend als een goedkoop land om doorheen te reizen. Zeker voor backpackers, die graag zo goedkoop mogelijk willen reizen, is het een duur land. Wat resulteert dat het land minder aantrekkelijk is voor backpackers. Dat is eigenlijk jammer omdat Canada juist veel mooie plekken te bieden heeft. Wist je trouwens dat dit jaar, vanwege het 150 jarig bestaan van Canada, alle nationale parken gratis te bezoeken zijn.

 

Waar moet ik beginnen?

Ja, dat is een goede vraag. Canada is nogal een groot land. Ik vloog van Amsterdam direct naar de stad Toronto. Toronto is de grootste stad van Canada en bevindt zich in het oosten van het land. Dat het groot is dat merk je wel. Wat een stad. Meer dan genoeg activiteiten die je kunt ondernemen. Ik schreef er al eerder over: 14x doen in Toronto. Dus dat zorgde ervoor dat ik even bleef  ‘hangen’. Na een paar weken alleen in Toronto te zijn, kwam mijn zus voor drie weken langs. In die drie weken zijn we naar een aantal omliggende steden geweest. Maar in principe had ik dit ook gemakkelijk alleen kunnen ondernemen. Als je van stad naar stad wilt reizen, kun je de bus genaamd Greyhound nemen. Wij gingen met de Greyhound van Toronto naar Ottawa, de hoofdstad van Canada. Niet alleen de bus maar alle openbaar vervoersmiddelen zijn uitstekend in Canada. De prijzen zijn betaalbaar en de bussen zelf zijn comfortabel met vaak gelegenheid om je apparatuur op te laden. Zeker handig als je een lange rit voor de boeg hebt.

Tijdens mijn reis heb ik veel backpackers ontmoet en gezien die een laptop of tablet bij zich hadden. In hostels kun je prima ‘gezien’ worden met je laptop. Maar niet in elk land in het openbaar vervoer is het even verstandig om je laptop tevoorschijn te halen. Bijvoorbeeld in Centraal- Amerika in Nicaragua en Guatemala, daar moet je echt niet je laptop in een bus tevoorschijn halen. De kans dat hij tijdens de busrit of erna gestolen wordt is groot. Maar in Canada kan dat prima. De bussen zijn dan ook anders, moderner en comfortabeler dan in Centraal- Amerika. Ik zie dit echt als een pluspunt. Zeker als je alleen reist is het fijn om even een serie te kijken of zoals ik deed; even werken aan mijn blog. Het gevoel dat je niet continue je spullen in de gaten moet houden voelt goed. Maar natuurlijk raak je nooit je belangrijkste spullen uit het oog! Goed, waar het op neerkomt is dat het openbaar vervoer goed te gebruiken is voor een soloreiziger.

Na ons bezoek aan Ottawa besloten we weer met de bus verder te gaan op weg naar Montreal. Montreal en Ottawa zijn beide steden waar veel studenten en jongeren wonen. Ofwel genoeg uitgaansgelegenheden dus. Ben je op zoek naar wat aanspraak? Dan ben je in deze steden aan het juiste adres. Uiteindelijk, na drie weken samen te zijn geweest, zei ik mijn zus gedag. Haar vakantie was over, maar mijn reis was pas net begonnen. Ik zocht uit waar ik naartoe wilde en kwam al snel bij Vancouver uit. Helaas ligt Vancouver niet om de hoek. Als je nu een rijke backpacker bent en graag een te gekke treinreis wilt maken, dan raad ik je even een kijkje te nemen op deze website. Er is namelijk een trein die vanaf Toronto naar Vancouver gaat. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Het is een geweldige route door de bergen. Terwijl je aan je ontbijt zit kun je via het glazen dak al het moois bekijken. Als je liever niet zoveel wilt besteden dan is het vliegtuig een ‘goedkopere’ optie. Voor deze binnenlandse vlucht betaalde ik retour zo’n 400 euro. Niet goedkoop, maar wel dubbel en dwars waard. En soms kosten mooie dingen nu eenmaal geld toch?

Vancouver, Whistler, Banff, Jasper en Calgary zijn allemaal plekken die je gezien moet hebben. De besneeuwde bergtoppen, de blauwe rivieren en de wilde dieren omschrijven het westen van Canada. Het lijkt alsof je in een ander land bent. Natuurlijk vind je in het oosten van Canada ook mooie natuur. Maar het westen is echt wel anders. Jammer genoeg had ik maar twee weken de tijd om dit deel van Canada te ontdekken. Maar een goede indruk heb ik wel gekregen. Zo goed zelfs dat ik terugga. Eerst even sparen maar Canada heeft mij zeer positief verrast. Ik wil meer zien, nog meer genieten en meer herinneringen verzamelen.
Canada
Canada
VancouverCanada

Hoe leer je andere reizigers kennen?

In de grotere steden zijn genoeg hostels te vinden. Wil je graag andere reizigers ontmoeten? Dan is het boeken van een bed in een dorm het eerste wat je moet doen. Ik verbleef een aantal weken in een geweldig hostel in Toronto: Planet Traveler Hostel. Een goede plek waar veel (solo) backpackers verblijven. Ik heb daar heel veel leuke contacten opgedaan. Een andere tip is om naar language exchange avonden te gaan. Misschien niet zo zeer om zelf een nieuwe taal te leren maar vooral om met anderen in contact te komen. Deze avonden zijn geheel gratis.

In Vancouver besloot ik twee tours via de reisorganisatie Moosenetwork te boeken. Zij bieden verschillende soorten tours aan. Van één dag tot een meerdaagse tour. In de meeste gevallen kiezen backpackers niet voor een georganiseerde tour. Maar als je graag andere mensen wilt leren kennen dan is zo’n tourorganisatie perfect. Tijdens mijn twee tours heb ik leuke contacten op gedaan. Helaas had ik alweer een terugvlucht naar Toronto maar anders had ik makkelijk met een aantal anderen verder kunnen reizen.

Iets anders, maar dat vergt iets meer voorbereiding, is jezelf aanmelden bij Facebook groepen over Canada. Reizigers posten regelmatig de vraag of iemand interesse heeft om elkaar te ontmoeten. Dat kan zijn voor een drankje of voor een roadtrip. Je kunt natuurlijk zelf ook een berichtje plaatsen.

Moose Canada
Moose Canada

Is Canada een ‘backpackers land’?

Ik vind van wel. Wel moet ik erbij zeggen dat je als backpacker in Canada ook alleen ‘moet’ kunnen zijn. Je moet niet bang zijn om alleen te zijn. Het kan namelijk voorkomen dat je niemand ontmoet om samen mee te reizen. Maar dat maakt het juist ook avontuurlijk. Je bent op jezelf aangewezen. En welke backpacker wil dat nu niet? Zelf de beslissingen maken en het avontuur tegemoet gaan. Zoals ik hierboven schreef; het openbaar vervoer is zeer goed geregeld in Canada. Comfortabel en veilig. En zeker dat laatste is voor (vrouwelijke) soloreizigers een belangrijk punt. Ik heb mij geen enkele keer onveilig gevoeld. Het scheelt ook dat je je altijd verstaanbaar kunt maken. Iedereen praat Engels en of Frans. Dat is een ander verhaal in Centraal en Zuid- Amerika.

Tijdens mijn wereldreis bezocht ik Canada, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Belize en Mexico. En Mexico en Canada staan beide op nummer één. Dus twijfel je nog of je alleen naar Canada moet afreizen? Dan is het antwoord simpel; niet twijfelen maar doen! Je gaat geen spijt krijgen. Canada is awesome!

Ben jij wel eens in Canada gaan backpacken? Hoe is jouw ervaring daarmee?

dieren Canada
Canada

6 Comments

 • Daphne | Travelshot.nl
  25 maart 2017 at 20:18

  Wat een prachtige reis en veel landen heb je bezocht ! Canada lijkt mij helemaal geweldig, het moet er bij mij nu toch maar eens van komen :-)..

  • Emma
   18 april 2017 at 18:18

   Ja! Zeker bezoek Canada!!! Heb je al plannen voor deze zomer?

 • Jessica
  29 maart 2017 at 17:55

  Leuk dat je ook over je backpack-periode in Canada hebt geschreven! Het lijkt me inderdaad een geweldig land om te bezoeken :) Al moet ik wel bekennen dat ik dan het liefst met een camper op pad zou gaan om de natuur te ontdekken en dat zou ik dan weer niet zo heel snel alleen doen (duur en minder leuk).

  • Emma
   18 april 2017 at 18:33

   Ja, daar heb je wel een punt Jessica! Ik zou ook bij mijn tweede bezoek een camper willen huren. Maar alleen is dat inderdaad veel te duur. Eigenlijk zou er een facebookpagina moeten zijn waar je andere reizigers kunt leren kennen die net als jij samen een busje/camper willen huren.

 • Eva
  30 maart 2017 at 15:19

  Ik zou bij Canada niet snel denken aan alleen reizen, maar inderdaad, waarom ook niet eigenlijk? Lijkt me een fantastisch gaaf land om doorheen te reizen.

  • Emma
   18 april 2017 at 18:38

   Ja waarom eigenlijk niet? ;) Want als je gewoon in hostels overnacht dan vind je daar zoveel andere reizigers, waar je eventueel samen mee kunt verder reizen. En echt alleen reizen is soms ook heel chill. Maar of je nou alleen reist of samen; Canada is geweldig!!

  Leave a Reply