Persoonlijk Reistips

Alleen reizen de voor-en nadelen

voor- en nadelen alleen reizen

Waarom zou je alleen op reis gaan? Wat zijn de voordelen en de nadelen? En hoe ervaar ik het alleen reizen?

Als je alleen op reis gaat, al is het een weekend of een dagtrip. De dag of dagen gaan er heel anders uitzien, dan als je samen met iemand reist. Maar ik ben van mening dat het je persoonlijk veel goeds doet als je wat meer alleen doet. Als je dat spannend vindt, kun je beginnen met een dagje weg. Zo ben ik afgelopen jaar een dagje alleen naar Haarlem gegaan. Voor mij was het niet de eerste keer. Ik ben al eerder naar Spanje, Engeland en Schotland geweest. Ook al verbleef ik in Spanje en Engeland in een “host family”. Maar in Schotland was ik een lang weekend alleen op pad.

Niet iedereen begrijpt het als je alleen op reis gaat. Het is toch veel gezelliger als je met een reismaatje activiteiten onderneemt? Ten eerste is elke reiziger anders. De één houdt van natuur en wilt het liefst alleen uren een wandeltocht maken. Terwijl de andere reiziger liever een stad bezoekt en samen de musea ontdekt. Zo heeft iedereen zijn eigen voorkeur: van verschillende bestemmingen bezoeken tot het alleen reizen of een groepsreis maken. Maar alleen op reis gaan heeft ook zo zijn voordelen: 

Voordelen

1. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je met niemand rekening hoeft te houden. Je kunt net zo lang op het strand blijven als je wilt. Of als je een leuke stad of hostel hebt ontdekt kun je zelf bepalen om langer te blijven, niemand waar je toestemming aan hoeft te vragen. Dat vrije gevoel is voor veel soloreizigers heel fijn. Zelf kiezen wat je wilt en even met niemand rekening te hoeven houden. Als je geen zin hebt in iets, dan doe je het toch gewoon niet.

2. Als je alleen weg bent dan ontmoet je veel sneller nieuwe mensen. Het alleen reizen is leuk, maar soms iets ondernemen met iemand anders is wel fijn. Als je alleen bent dan spreken andere reizigers je sneller aan en staan sneller open voor een gesprek. Je leert echt zoveel mensen kennen als je reist. En het leuke daarvan is dat je meer kunt leren over andere culturen. Heb je geluk en het klikt goed? Dan houdt je er ook vaak nog een vriendschap en een logeeradresje aan over.

3. Een ander groot voordeel is dat je zoveel zekerder en meer ontwikkeld terugkomt in Nederland. Als je namelijk alleen reist dan komen er genoeg momenten voor dat je even niet meer weet waar je naar toe moet en dat je zelf moet uitzoeken wat de beste route is. Het kan soms ook voorkomen dat je in een iets wat gevaarlijke situatie komt en dan ben je toch alleen om daar weer uit te komen. Het telkens zoeken naar een oplossing, een route uitstippelen of alleen jezelf redden in een drukke misschien wel gevaarlijke stad maakt je zekerder. Je moet meer naar je gevoel luisteren en komt er sterker uit.

4. Je ziet vaak veel meer als je alleen reist. Omdat je zelf de weg moet uitzoeken of moet onthouden hoe je de weg terugvindt, ben je veel meer gefocust op het straatbeeld. Je ziet meer details je kijkt in elke straat hoe dat eruit ziet. En doordat je alleen reist wordt je ook sneller door locals uitgenodigd. Zo kom je op plekken waar je anders met je familie of groepsreis niet zou komen.

5. En als laatste voordeel in mijn ogen, is dat je heel flexibel en makkelijk wordt in het reizen. Waar ik vroeger liever een hotel zou boeken kies ik nu veel bewuster voor een dorm in een hostel. Waar ik vroeger echt niet zonder een warme douche kon, is het nu 70% van de tijd een koude douche ’s avonds. En dan hebben we het nog niet over alle dieren in je kamer. Je went er aan en gaat er gemakkelijker mee om. Zo lang je een bed hebt en een plek voor je backpack dan is dat al goed.

Nadelen

Maar natuurlijk gaat alleen reizen niet altijd makkelijk. En er zijn ook zeker wel een aantal nadelen.

1. Je moet altijd de weg zelf uitzoeken, er is niemand die ééns zegt; ik ga het wel eventjes vragen blijf jij maar hier. Nee, altijd loop je met je zware backpack en handtas door een druk station opzoek naar het juiste loket. Of als je even snel naar de wc wilt, dan gaat je backpack natuurlijk mee.. Dus het daadwerkelijk alleen reizen met de bus kan soms vermoeiend zijn. Maar met een beetje voorwerk gaat het al een stuk makkelijker. 

2. Je hebt niet altijd iemand naast je waar je je enthousiasme bij kwijt kunt. Want je familie en vrienden thuis begrijpen niet altijd hoe jij iets daadwerkelijk meemaakt. En zij hebben hun eigen leven dat door gaat en niet altijd de tijd om naar al jouw verhalen te luisteren.

3. Als je er eventjes doorheen zit, wat veel reizigers vast wel één keer meemaken, dan is er niemand die je even kan opbeuren. Iemand die je echt goed kent. Natuurlijk kun je even een berichtje naar het thuisfront sturen. Maar soms met het tijdsverschil kun je lang wachten op een berichtje terug. En dan hoeft het al niet meer..

4. Ondanks dat het ook een voordeel is dat je makkelijk mensen leert kennen zit er ook een keerzijde aan. Je moet vaak sociaal doen en je kunt je moeilijk even terugtrekken. Als je namelijk weken misschien wel maanden alleen reist dan kan het soms heel vermoeiend zijn om weer opnieuw hetzelfde verhaaltje te vertellen. Iedereen wil namelijk altijd eerst weten; waar ben je al geweest? Waar ga je hierna naar toe? Hoe lang reis je al? Wat doe je thuis voor studie/werk? En begrijp mij niet verkeerd ik vind het super leuk om nieuwe mensen te leren kennen maar heel soms heb je daar gewoon even geen behoefte aan.

Zo dat waren alle voor- en nadelen vanuit mijn perspectief. Heb jij wel eens een soloreis gemaakt? En wat zijn jouw voor- en nadelen van het reizen alleen?

4 Comments

 • Jeffrey
  5 september 2016 at 06:49

  Hi Emma,
  Ik vind het heerlijk om alleen te reizen. Voor mij is de belangrijkste reden om alleen te reizen dat ik geen rekening hoef te houden met anderen. Ik kan zelf bepalen waar ik naar toe wil gaan en hoelang ik daar wil zijn. Het kan een museum, een mooi gebouw of een mooi uitzicht zijn. Het maakt niets uit. Nadeel van alleen reizen is dat verblijf in hotels e.d. meestal gebaseerd is op twee personen en dat je de kosten kan delen. Maar dat nadeel weegt bij mij niet op de voordelen. Ik ben jaren geleden alleen naar Australie en Singapore geweest en dat waren een van mijn hoogtepunten in mijn leven. Ik verbleef toen vaak in backpackers hostels en heb toen een heleboel mensen gesproken en veel reisadviezen gekregen. Ook heb ik New York bezocht in mijn uppie en straks ga ik alleen naar Londen. Natuurlijk moet je van te voren goed op je reis en verbijf voorbereiden maar dat is weer een leuke uitdaging. Ik ga wel naar bestemmingen waar men tenminste Engels spreekt. In landen als Midden- en Zuid-Amerika zal je mij niet snel vinden hoewel het wel mooie plekken zijn gezien jouw foto’s. :-)
  Verder vind ik het nog steeds cool dat je alleen in Midden-Amerika zit.

  Groetjes en nog veel plezier!
  Jeffrey.

  • Emma
   5 september 2016 at 15:40

   Hi Jeffrey, bedankt voor je uitgebreide reactie! Altijd leuk als er mensen reageren!

   Het alleen reizen gaat jou dus goed af! Het leuke van alleen reizen is ook dat je zelf in de hand hebt of je mensen wilt opzoeken of niet. Kies je voor een hostel, dan kom je sowieso andere reizigers tegen. Maar wil je liever wat meer rust en privacy, dan is een hotel of appartement perfect. En het is inderdaad wel wat makkelijker reizen als je naar bestemmingen gaat waar ze Engels spreken. Op die manier kom je altijd wel ergens terecht. Londen is ook een perfecte stad om alleen te bezoeken. Genoeg activiteiten om rustig alleen te bekijken. Heb je voor deze reis gekozen voor een hostel? En wanneer vertrek je?

   Groetjes!

   • Jeffrey
    8 september 2016 at 06:47

    Hi Emma,

    Nee, ik heb dit keer niet gekozen voor een hostel. Ik zit in een van de hotels van “Travelodge”. Ik heb vaker een kamer geboekt via Travelodge. Sommige kamers zijn “basic” dus geen overdreven luxe. Maar dat hangt volgens mij erg af van de locatie. Ik wil wel graag een eigen badkamer en toilet. Uit eerdere ervaringen met Travelodge waar ik verbleef zijn de kamers schoon. En ik zit op loopafstand van de London Tube, dus dat is ook een groot voordeel. Ik vlieg trouwens morgenmiddag (vrijdagmiddag) naar Londen en ik ben maandagmiddag al weer terug in NL. Ik ben al bezig om een lijstje te maken met de plaatsen die ik wil bezoeken, o.a. musea, de grote pleinen en natuurlijk de bekende bezienswaardigheden.
    En in welk land zit je op dit moment? Wat zijn jouw plannen voor de komende weken? Of moet je dat nog uitzoeken? :-)

    • Emma
     10 september 2016 at 17:06

     Wat leuk om te lezen Jeffrey! Heel veel plezier en geniet van je tijd daar!!

     Op dit moment ben ik in Granada, Nicaragua. En vandaag ga ik naar een leuke markt in Massaya en vanavond naar een actieve vulkaan waar je de lava van kunt zien. En vervolgens ga ik morgen naar mijn laatste stop in Nicaragua. Namelijk Leon, daar ga ik van een vulkaan met een surfboard! Dus nog een aantal leuke activiteiten hier in Nicaragua!

  Leave a Reply