Belize Bestemmingen

Belize / het paradijselijke Caye Caulker

Caye Caulker Belize

Wie wil nu niet op een paradijselijk eiland zijn? Ik ben er inmiddels wel achter dat ik dol ben op eilanden. Zeker kleine eilanden waar je makkelijk naar de andere kant van het eiland kunt lopen. En waar je altijd kunt genieten van de zonsopkomst en zonsondergang. Tijdens mijn reis heb ik een aantal eilanden bezocht en vandaag neem ik je mee naar Caye Caulker. Een eiland dat zich bevindt in Midden- Amerika: Belize.

Het eiland is populair onder de toeristen. Niet zo gek ook want het wordt omringt door het Barrièrerif van Belize. En de duikers onder ons zullen dit wel weten maar het is het één na grootste rif ter wereld. Dus je kunt wel bedenken dat veel toeristen die het eiland bezoeken minimaal één duik of een snorkelexcursie maken. Veel duikliefhebbers komen voor de Blue Hole. Een diepe onderwatergrot. Maar ook als je geen duiker bent, zoals ik, dan kun je een geweldige snorkeltour maken. Een tour die je een halve dag meeneemt het turkooisblauwe water op. Waar je zo’n drie of vier stops maakt om de zeekoeien, de roggen, de haaien, de schildpadden en natuurlijk de vele vissen te bekijken. Voor mij persoonlijk was dit echt heel bijzonder. Maar ook spannend. Hoe vaak krijg je de mogelijkheid om tussen een groep haaien te zwemmen. Dus het moment dat ik over de rand van de boot moest springen, was wel even een dingetje. Maar al snel in het water merk je dat ze niks doen en dat je gerust kunt rond snorkelen. Of wat dacht je van de manatee, de zeekoe. Het was niet gemakkelijk om ze te spotten maar het is ons gelukt. En wat zijn ze groot…

Caye Caulker Belize

Caye Caulker Belize
Caye Caulker Belize
Caye Caulker Belize

Caye Caulker Belize
Naast een snorkeltour of een duikexcursie kun je natuurlijk het hele eiland rondlopen. Als je dit gaat doen let dan wel op dat je geen sneakers of slippers aan doet. Het eerste stuk is goed te doen en kom je mooie gekleurde huisjes tegen. Maar bijna aan het einde van het eiland, waar je de bocht maakt, daar is de grond heel anders. Veel modder en een soort moeras. Soms lijkt het alsof je in de mangrove loopt. Het kan natuurlijk ook per seizoen verschillen maar trek voor de zekerheid iets van sandalen aan. En draag een petje voor tegen de felle zon en denk ook aan een grote fles water. Onderweg is er geen mogelijkheid om wat drinken te kopen.

 

Orkanen


Het eiland zelf heeft ook een geschiedenis. Het werd namelijk in tweeën gesplitst door een orkaan genaamd Hattie in 1961. Dat is op de dag van vandaag nog duidelijk zichtbaar. Op het punt waar het eiland is gesplitst, vind je nu “The Split”. Een bekende plek waar veel eilandbewoners maar zeker ook toeristen naartoe gaan. Vanaf The Split kun je naar het andere eiland zwemmen en dat verkennen. Maar de meeste toeristen verblijven op het centrale eiland.

Maar onlangs is Caye Caulker ook nog getroffen door een orkaan. Op 4 augustus 2016 werd het eiland getroffen. De orkaan heeft veel schade aangericht. Die schade die deze orkaan heeft aangericht zie je ook nog terug. Zo zie je dat hele aanlegsteigers zijn weggevaagd, huizen zijn aangetast en sommige restaurants zijn gesloten. Het is niet zo dat het gevaarlijk is om te verblijven op Caye Caulker. De orkaanexperts kunnen ruim van te voren zien of er een orkaan aankomt. En zo worden altijd de bewoners en de toeristen op tijd op de hoogte gebracht. Vind je het niet prettig om in het orkaanseizoen af te reizen naar Belize? Boek dan een vakantie buiten de maanden juni t/m december.  

Caye Caulker Belize
Caye Caulker Belize

Caye Caulker Belize

Waarom is Caye Caulker een bezoek waard?

Natuurlijk is het heel persoonlijk maar ook ik vind het fijn om persoonlijke meningen te lezen. Een “handige” reden waarom ik zeg bezoek Caye Caulker gaat over de exit fee. Althans dat geldt alleen als je reist tussen Guatemala en Mexico. Het zit namelijk zo; als je van Guatemala naar Mexico reist of visa versa dan is één van de voor de hand liggende opties om via Belize te reizen. En Belize kent een hoge exit fee. Als je minder dan vierentwintig uur in Belize verblijft zijn de kosten 15 U.S. dollar. Verblijf je langer, dan bedragen de kosten 20 U.S dollar. Dus waarom zou je niet in Belize blijven en een mooie snorkertour maken?

Daarbij is Caye Caulker echt in plaatje dat je in een tijdschrift terugvindt. De palmbomen die over het witte strand hangen. De helderblauwe zee waar je daadwerkelijk alles in kunt zien. Of wat dacht je van de Caribische sfeer op het eiland. Alles is “Go Slow”. Relax op het strand met een koud biertje of geniet van de zonsondergang.

En ondanks dat veel mensen beweren dat het zo prijzig is, heb je het zelf ook enigszins in de hand. Natuurlijk zijn de excursies allemaal prijzig. Maar als je ze vergelijkt met de excursies in Mexico, dan zijn ze bijna gelijk. Duiken en snorkelen zijn nou eenmaal geen goedkope excursies. En als je wat wilt zien, dan kost dat geld. Maar je kunt naast de excursies wel goedkoper leven op het eiland. Ik verbleef destijds in hostel Tropical Oasis. Een simpel maar voor de prijs oke hostel. Voor 10 U.S. dollar kun je in de dorm verblijven en mag je gebruik maken van de buitenkeuken.

Heb je geen zin om te koken? Dan is er een goedkoop Chinees afhaaltentje waar je voor zo’n 3 a 3,5 U.S dollar goede maaltijden kunt afhalen. Helaas weet ik niet de naam van het restaurantje maar het zit in de hoofdstraat richting “The Split”, direct naast een supermarkt (van dezelfde eigenaar). En het is zeker de moeite waard om daar even een kijkje te nemen.

Al met al zeg ik: DOEN! Ga met de boot over naar Caye Caulker en geniet drie dagen van dit Caribische eiland. 

Caye Caulker Belize

3 Comments

 • De reisblogs v/d week - #85 - Expedia Blog
  18 november 2016 at 12:33

  […] het eiland Caye Caulker, waar ze onder meer een snorkelexcursie deed. Aan de foto’s op Emma’s blog te zien valt dit eiland zeker in de categorie […]

 • Marcella
  21 november 2016 at 09:45

  Leuk blog! Ik wil heel graag rondreizen door Mexico, Yucatan. Ik overweeg dan ook een tripje Belize, en dan Caye Caulker. Er snorkelen lijkt me zo gaaf! Maar nu is even de vraag of het niet teveel wordt voor een kleine 3 weken. Even puzzelen dus nog!

 • Jessica
  4 december 2016 at 20:00

  Ja Caye Caulker is echt zo’n heerlijke plek! Als het wat goedkoper was om daar te leven was ik daar ook zeker langer gebleven :)

 • Leave a Reply