Bestemmingen Costa Rica Panama

Bocas del Toro / Panama City reizen – vanaf Costa Rica

Hoe kun je het goedkoopst naar Bocas del Toro / Panama City reizen vanaf Puerto Viejo (Costa Rica)? Die vraag vroeg ik mijzelf ook een aantal weken geleden af. Op het internet kun je wel wat terugvinden maar niet alles is even duidelijk of up-to-date. En omdat deze drie bestemmingen toeristisch zijn, leek het mij handig om de kosten en mogelijkheden eens uit te schrijven.

Vanaf Puerto Viejo kun je met een shuttle service reizen. De voordelen hiervan zijn dat je wordt opgehaald bij je hotel/hostel, dat ze op je wachten bij de grens en dat ze je helpen met het beantwoorden van vragen. Vervolgens brengen ze je naar de boot en brengt de boot je naar Bocas del Toro. Of vanaf de grens rijden ze in een stuk door naar Panama City. Als je alleen reist of je wilt het makkelijk doen, dan is deze reisoptie geschikt.

Prijzen zijn als volgt:
Vanaf Puerto Viejo – Bocas del Toro 33 dollar
Vanaf Puerto Viejo – Panama City 80 dollar
Kies je ervoor om zo goedkoop mogelijk te reizen en maakt tijd niet zoveel uit? Dan kun je een andere reisroute nemen. Ik heb dit zelf ook gedaan (alleen) en dat is goed gegaan.

Grensovergang Panama
Grensovergang Panama
Grensovergang Panama
Grensovergang Panama

VANAF PUERTO VIEJO NAAR SIXAOLA + DE GRENS CONTROLE

 • Vanaf Puerto Viejo ga je eerst met de (lokale) bus naar de Sixaola, de grens met Panama. Deze rit duurt ongeveer 1,5 uur en kost 3 dollar.
 • Vervolgens loop je via de trap het heuveltje op. Hier zullen veel taxi’s staan. Loop naar rechts waar je aan de linkerhand een loopbrug met een huisje ziet. Daar loop je naar toe en betaal je 11 dollar. Je betaalt 11 dollar om het land te “mogen” verlaten.
 • Vervolgens loop je terug en zie je in de verte een gele poort. Net voorbij de gele poort is het volgende huisje waar je naar binnen moet. Binnen krijg je een formulier. Die vul je in en laat je je paspoort zien.
 • Dan is het moment aangebroken om de grens over te steken. Via een nieuwere brug loop je naar Panama.
 • Voordat je de poort onderdoor loopt loop je naar rechts daar is een volgend huisje waar je een sticker moet kopen. De sticker kost 4 dollar.
 • Vervolgens loop je onder de poort met bewakers door en ga je stijl naar beneden. Beneden loop je naar links waar je je paspoort moet laten zien en je vliegticket. Vervolgens maken ze een foto en vragen ze om je vingerafdrukken.
 • Dan is het hele “proces” klaar. Nu kun je ervoor kiezen om met een 1 dollar bus naar Changuinola te gaan. Ik heb dat niet gedaan omdat ik geen tijd kon verliezen met wachten. Dus ik heb voor een taxi gekozen.

VANAF SIXAOLA NAAR BOCAS DEL TORO
Kies je ook voor een taxi, onderhandel dan met de chauffeur. Ze vragen vaak 7 dollar naar Changuinola maar je moet tussen de 3 en 5 dollar uitkomen. Als je alleen reist, kijk dan of er meer toeristen naar Changuinola gaan. Misschien kun je samen reizen en de kosten delen. Vanaf Changuinola is er een bus naar Almirante. Je kunt er ook voor kiezen om rechtstreeks vanaf Sixaola naar Almirante te gaan. Deze rit kost 10 dollar per persoon. Vanaf Almirante kun je een boot nemen naar Bocas del Toro. Deze rit duurt 20 minuten en kost 6 dollar. Of je koopt een retour voor 10 dollar.

VANAF SIXAOLA NAAR PANAMA CITY

 • Je hebt eigenlijk twee keuzes. Nummer één is dat je met de nachtbus naar Panama City gaat. Die vertrekt vanaf Changuinola vanaf +- 18:00. Kosten zijn 29 dollar. Of nummer twee is dat je overdag reist. Dat laatste heb ik op de heen weg gedaan. Op de terugweg heb ik voor een nachtbus gekozen. Als je overdag reist ben je wel de hele dag onderweg.
 • Vanaf Changuinola is een directe bus naar David. Gemiddeld duurt de rit tussen 4-5 uur. Kosten bedragen 9 dollar.
 • In David stap je over op een andere bus richting Panama City. Bij aankomst in David stop je aan het einde van het station. Als je een kaartje voor Panama City wilt komen moet je even een stukje teruglopen. Net voor het einde van het station kun je aan de linkerhand een busticket kopen. Busticket vanaf David naar Panama City kost 18 dollar en duurt 7 uur.
 • Onderweg zul je één keer een lange stop maken van 30 minuten. Hier heb je de mogelijkheid om naar de wc te gaan of eten te kopen in het restaurant.
 • Eenmaal in Panama City stap je uit in het Albrook station. Vanaf hier kun je een taxi pakken naar je hostel/hotel. Zorg er wel voor dat je zelf ongeveer weet waar je heen moet want veel chauffeurs zeggen te weten waar je moet zijn, maar uiteindelijk kunnen ze het niet vinden. Ga je vanaf Albrook naar Casco Viejo (het oude gedeelte) betaal dan niet meer dan 5 dollar.

TIPS

 • Zorg dat je al je waardevolle spullen bij de hand houdt.
 • Bij het kopen van een busticket kun je vragen om een zitplaats aan het raam.
 • In de nachtbus controleren ze in de nacht ook je paspoort. Zorg dat je die bij de hand hebt.
 • In de nachtbus staat de airco op de koudste stand. Het kan dus in de nacht erg koud worden. Zorg dat je met een lange broek de bus instapt en neem iets van een vest of deken mee.

Succes met reizen, hopelijk heb je wat aan mijn omschrijving en tips. Buen Viaje!

2 Comments

 • Yvonne
  24 augustus 2016 at 22:04

  Wat een mooie reis ben je aan het maken zeg! Leuke foto ook van jou met je backpack bovenaan, doet me meteen weer even terugzetten naar onze eigen lange reis.

  • Emma
   5 september 2016 at 15:44

   Dankjewel Yvonne! Waar zijn jullie destijds naar toe geweest?

  Leave a Reply