Bestemmingen Panama

Paradijselijke bestemming: Bocas del Toro

bocas del toro

Als je zoekt naar een paradijselijke bestemming dan is Bocas del Toro zeker aan te raden. Je kunt hier heerlijk genieten van het heldere zeewater, de palmbomen die voor wat schaduwplekken zorgen, de verschillende kleurrijke vissen en koraalsoorten, de diverse watersporten en natuurlijk van je boek in de zon.

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Panama City vliegen. Vanuit daar kun je kiezen of met een klein vliegtuigje naar Bocas del Toro te vliegen of je neemt een openbare bus naar Almirante om vanuit daar met de watertaxi naar de diverse eilanden te gaan. De laatste reisoptie is natuurlijk vele malen goedkoper maar doet er dan ook gemiddeld elf uur over. Het voordeel van vliegen is dat je ten eerste binnen één á twee uur in Bocas del Toro bent. En daarbij is de tocht prachtig. Zeker als het goed weer is heb je een mooi zicht over alle kleine eilandjes. 

Bocas del Toro bestaat uit twee delen. Zo heb je het vaste land en de archipel met zes eilanden. Het grootste eiland heet Isla Colón. En op dit eiland vind je ook de diverse bars, restaurants, de vele hostels en de tour-organisaties. Ik verbleef zelf in het hostel (en tevens taalschool) Spanish by the Sea. De ligging was perfect, net iets buiten de hoofdstraat maar alsnog in het centrum van Colón. Veel toeristen gaan ook naar Selina hostel. Daar vinden veel feestjes plaats dus vergeet je oordoppen niet! Selina hostel heeft wel een eigen aanlegsteiger en een mooi terras met uitkijk op het water. 

bocas3
bocas4
bocas del toro

Op het hoofdeiland Colón is zelf niet heel veel te beleven maar vanaf daar kun je wel makkelijk een watertaxi pakken naar één van de vele (soms ombewoonde) eilandjes. Een watertaxi is heel normaal hier. Gemiddeld betaal je voor een tochtje één a twee dollar per persoon. En met de watertaxi naar een ander eiland is al een leuke ervaring. Maar als je dan aankomt op een prachtig wit strand met helder blauw water, dan denk je wel; wauw!

Vaak genoeg zal de gedachten door je hoofd gaan: “dit zou zo in een reistijdsdrift kunnen staan” of “wat zullen ze thuis jaloers zijn“. En dan stap je uit de watertaxi het eiland op en voel je het warme zand onder je voeten en kijk je vervolgens naar de zee en merkt dat er bijna niemand is. Je zoekt een plekje onder een grote palmboom en gaat vervolgens het water in. Vanuit het water heb je een nog mooier zicht op het eiland. Als je je ogen dichtdoet realiseer je pas dat dit wel een heel speciaal plekje is. Zo’n gevoel wil jij vast ook wel eens meemaken?

Naast dat er diverse kleine en grotere eilanden zijn. Is de mogelijkheid om diverse watersporten uit te oefenen groot. Zo kun je snorkelen, duiken, deepboarden, surfen en kanoën. Verschillende tour- organisaties bieden excursies aan. En dat raad ik je ook zeker aan. Het is een leuke manier om meer van de omgeving te zien en om door een gids naar de mooiste plekjes gebracht te worden.
Zelf kun je gemakkelijk met de bus vanaf Colón (het park bij de hoofdstraat) met de bus voor vijf dollar retour naar Playa Boca del Drago. Vanaf daar kun je voor één dollar met de watertaxi naar Starfish beach. Hier kun je in één van de vele strandstoelen genieten van het uitzicht en zoeken naar de zeesterren.

bocas del toro
bocas del toro
bocas del toro

Houd je liever van wat meer rust? Dan is het eiland Bastimentos perfect. Het eiland is autovrij en bestaat voornamelijk uit natuur. Je kunt de mangroves bezoeken en zoeken naar zeekoeien, apen en kaaimannen. Of breng een bezoekje aan Redfrog Beach.

Ben je maar kort in Bocas del Toro? Dan raad ik je aan om naar naar Isla Carenero te gaan, een excursie naar Isla Zapatillas te boeken en naar Starfish beach te gaan of naar Bastimentos.
De excursie naar Isla Zapatillas houdt ook in dat je andere plekken bezoekt. Zo ga je langs Dolphin Bay waar je 90% van de tijd dolfijnen kunt zien, ga je ergens midden op het water snorkelen, kun je deepboarden, ga je bij een eiland op zoek naar zeesterren en zoek je wildlife op. 

Ik vond Bocas del Toro een hele bijzondere en mooie plek. Als je 3 nachten verblijft in Bocas, dan heb je voldoende tijd om de diverse eilanden en stranden te ontdekken. 

bocas del toro

bocas del toro

bocas del toro

6 Comments

 • Co
  14 augustus 2016 at 15:21

  Prachtige foto’s! Ik wil er ook erg graag een keer naar toe, bedankt voor de tips :)

 • Renée
  16 augustus 2016 at 09:47

  Het ziet zo mooi uit, echt een paradijs!

  • Emma
   17 augustus 2016 at 03:23

   Ja het is echt prachtig. Je moet wel geluk hebben met het weer. Maar het is echt heel erg mooi!

 • Annemieke
  16 augustus 2016 at 14:52

  Nooit aan gedacht om naar Panama te gaan maar nu ik deze foto’s heb gezien en de verhalen heb gelezen lijkt het me een geweldige bestemming.

  • Emma
   17 augustus 2016 at 03:26

   Het schijnt dat steeds meer toeristen Panama ontdekken. Als je dit mooi vind dan moet je eens op google San Blas eilanden intypen. Het kost wat meer, maar het schijnt nog veel mooier te zijn. Verstandig is dan wel om eerst Bocas del Toro te bezoeken en daarna naar San Blas te gaan. Als je het andersom doet dan schijnt Bocas een beetje een teleurstelling te zijn. Op San Blas is geen elektriciteit dus daar kun je optimaal genieten.

  Leave a Reply