Bestemmingen Italië

Ontdek kleurrijk BOLOGNA Italië | goedkope CITYTRIP Europa

Bologna

Begin november zocht ik het internet af naar een goedkope citytrip. Ik zocht naar een stad waar ik nog niet geweest was en op niet al te lang vliegen lag. Al vrij snel kwam ik via Ryanair uit op Bologna. Een stad in het noorden van Italië. De foto’s die ik via Google vond zagen er veel belovend uit. En na vlug lezen van een aantal blogs en het ontdekken van een goedkope accommodatie was het tijd om te boeken. Voor €51 euro per persoon vlogen we retour van Eindhoven naar Bologna. Goede deal toch? Alle overige uitgaven vind je onderin in dit artikel terug. 

 

Ontdek Bologna

Aan het einde van de middag kwamen we aan in Bologna. Met een directe bus konden we vanaf het vliegveld naar het centrum. Omdat we pas later op de dag aankwamen zijn we diezelfde avond in het hostel gebleven. Maar de volgende dag stonden we op tijd op om richting het centrum te wandelen. In dertig minuten lopen ben je in het centrum van Bologna. Het is best een stuk maar op deze manier zie je wel een groot gedeelte van de stad. Net achter het grote oude station ligt een mooi stadspark. Perfect voor een aantal mooie foto’s.

Bologna
Bologna

Ondanks enige voorbereidingen hebben we ons laten leiden door de mooie straten. De stad is niet enorm groot dus verdwalen gebeurt niet snel. Vaak kom je door rond te wandelen op de mooie plekjes. Zo stonden we onderweg opeens op een markt waar ze allerlei handgemaakte spullen verkochten. Omdat het zondagochtend was, was iedereen vroeg het centrum ingegaan. De drukte op zo’n zondag maakte de stad levendig en sfeervol.

Bologna staat bekend om zijn zuilengalerijen. Prachtige bogen aan weerszijde van de straat. Ideaal voor als het regent of als juist de zon fel schijnt. Maar bovenal maakt het de stad extra mooi. Als je goed kijkt zie je dat alle zuilen verschillend zijn maar dankzij de aarde kleuren toch veel op elkaar lijken.

Bologna
Bologna

Bologna

Wat te doen in de stad?

Bologna heeft een aantal hotspots die je gezien moet hebben. Dit is wel erg afhankelijk van het weer. Het weekend dat wij er waren sneeuwde het op de tweede dag, waardoor er twee hoogtepunten helaas afvielen.

Bologna

Beklim de toren van Asinelli en Garisenda
Deze twee torens staan symbool voor Bologna. Ze komen uit de 12e eeuw. In die tijd stonden er honderd torens verspreid over de stad. Tegenwoordig staan er nog maar zo’n twintig torens overeind. Waarvan Asinelli en Garisenda de bekendste. Voor een paar euro kun je de toren Asinelli beklimmen. Met zijn 97 meter heb je een prachtig uitzicht over de stad. Helaas was het tijdens mijn bezoek te mistig om een mooi uitzicht te hebben. Is het droog en schijnt de zon? Dan raad ik je zeker aan om naar boven te gaan. De rode daken zijn vanaf bovenaf natuurlijk het mooist.

Bologna
Bologna

Loop een rondje op het grote plein: Piazza Maggiore
Dit plein ligt midden in het centrum van Bologna. En verbindt een aantal sfeervolle straten met elkaar. Wil je graag wat extra informatie of een plattegrond van de stad? Dan kun je even het VVV kantoor, dat aan het plein ligt, binnenlopen. 

Bologna

Bezoek de imposante Sint-Petroniusbasiliek
Als je toch op het Piazza Maggiore plein staat, dan kun je natuurlijk even deze kerk binnengaan. De Sint- Petroniusbasiliek is een rooms-katholieke kerk en wordt beschouwd als hoofdkerk van de stad.

Bologna
Bologna

Bologna

Bezoek “little Venice” in Bologna
Vroeger had Bologna veel kanalen waarover handel werd vervoerd. Tegenwoordig zie je daar bijna niets meer van terug. Behalve door één klein raampje. Het verhaal gaat dat als je door het kleine raampje kijkt je “little Venice” kan zien. Helaas zag het er tijdens mijn bezoek heel anders uit dan dat het zou moeten zijn. Wil jij ook een poging wagen om klein Venetië te bewonderen? Bezoek dan het kleine raampje in de straat Via Piella.

Bologna
Bologna
Bologna

Neem een kijkje in de authentieke universiteits-bibliotheek.
Voor €3 euro per persoon kun je een kijkje nemen in deze oude bibliotheek. Ook krijg je de mogelijkheid om te kijken in de kamer waar vroeger in het anatomisch theater studenten konden leren over het menselijk lichaam. Dode mensen werden hier ontleed voor de wetenschap. 

Bologna
Bologna

Maak een actieve wandeling en wordt beloond met een prachtig uitzicht vanaf Basiliek San Luca.
Dit stond hoog op mijn to-do lijstje. Het zou een prachtige wandeling zijn onder vele bogen richting de Basiliek San Luca. Geen wandeling van twintig minuten. Nee, het zou intensief zijn. Je begint onderaan en gaat langzaam omhoog de heuvel op. Vanwaar je uiteindelijk als beloning een prachtig uitzicht hebt. Helaas is dit weer een activiteit die met heel slecht weer niet goed te doen is. Wij hadden sneeuw en mist en dus was het geen optie meer. Wie weet tijdens mijn volgende bezoek beklim ik de heuvel!


Pasta bolognese uit Bologna

Wist jij dat de pasta bolognese oorspronkelijk uit Bologna komt? En een ander feitje: in Bologna eten ze geen spaghetti maar tagliatelle. Mijn moeder en ik wilde graag ergens deze speciale pasta eten. En dankzij Tripadvisor hadden we een aantal leuke restaurantjes gevonden. Helaas viel dat allemaal in duigen omdat ze gesloten waren. Uiteindelijk hebben we ons laten leiden door een local die wist waar je de beste pasta bolognese kon eten. Bij Bottega Portici. En jawel, de pasta was erg lekker. Het restaurant deed ons een beetje denken aan Vapiano. Leuk om beneden te zitten en uit te kijken op het plein of de straat.

Bologna

Nog een andere eet-tip die ik graag wil delen is restaurant/ koffietentje Pappare. Precies tegenover Bottega Portici zit dit leuke plekje. Bij binnenkomst is het even de vraag of er plek is, zeker op een zondag. Maar als je eenmaal zit en de kaart bekijkt dan weet je niet wat je moet bestellen. Een perfecte plek voor een goed ontbijt of lunch.

Bologna
Bologna
Bologna

Overnachten in Bologna

’s Avonds moet je natuurlijk ook ergens slapen. Wij sliepen in een privékamer in hostel We Bologna. Een prima uitziend hostel: modern en schoon. Helaas had het wel een paar minpunten. De afstand naar het centrum was eigenlijk te ver. Om elke keer dertig minuten te moeten lopen is toch een behoorlijk eind. Zeker als je na een lange dag in het centrum even wilt relaxen op je kamer, dan ben je ’s avonds te moe om weer terug te lopen naar het centrum. En de locatie zelf was eigenlijk in the middle of nowhere. De volgende keer zou ik toch iets meer betalen en via Airbnb ergens in het centrum overnachten.

Bologna
Bologna

Kosten Bologna voor 2 personen
Tijdens het weekend heb ik alle uitgaven bijgehouden om te zien of het echt een goedkope citytrip zou zijn. Zie hieronder de uitkomst.

Dag 1
€12 voor twee bustickets vliegveld – centrum
€4 voor cola en koffie in het hostel

Dag 2
€16 twee yoghurt en twee koffie bij Pappare
€5.30 twee stukken pizza en een cola bij pizzaria Alteró
€11.40 twee mini gebak, koffie en thee bij Colazione da Bianca
€10.30 boodschappen inclusief wijn

Dag 3
€10 in hostel twee keer ontbijt en twee latte macchiato
€22.40 twee keer pasta Bolognese en twee wijn bij Bottega Portici
€6 twee entreekaartjes voor de bibliotheek
€6.95 vers brood en twee brownies 
€5 voor boodschappen

Dag 4
€4 in hostel voor koffie en thee
€12 voor twee bustickets centrum – vliegveld

€102 voor 2 vliegtickets
€136 voor 3 nachten hostel privé kamer

Totaal voor 2 personen: €363,35 (€181,65 p.p)

Conclusie: Bologna is zeker een aanrader voor een korte citytrip. Het is een kleurrijke stad waar je haast niet kunt stoppen met mooie foto’s schieten. Er zijn genoeg restaurants waar je voor een betaalbare prijs kunt eten. Wil je in het centrum overnachten dan betaal je uiteraard iets meer. Maar ik kan het zeker aanraden. Het gemak van even teruggaan naar je accommodatie is wel fijn tijdens een citytrip. Iets waar je zeker rekening mee moet houden is het seizoen waarin je de stad bezoekt. In de winter is de kans groter dat je dus een aantal bijzondere activiteiten niet kunt doen vanwege het weer. 

Ben jij wel eens in Bologna geweest? Of lijkt het jou leuk om deze stad te bezoeken? Ikzelf heb bijna geen andere Italiaanse steden gezien, weet jij nog plekken waar ik heen zou moeten? Laat het even weten in een reactie hieronder!

No Comments

Leave a Reply