Bestemmingen Nederland Uitgelicht

Citytrip Arnhem

Zoveel mooie steden heeft Nederland. Maar ga jij vaak op pad in eigen land? Vandaag neem ik je mee naar de hoofdstad van de provincie Gelderland; Arnhem. 

Sinds eind november heeft Arnhem een Centraal station. Wat best bijzonder is, want het is het zesde Centraal station in Nederland. Zo hebben Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Leiden en Den Haag een Centraal station, maar nu ook Arnhem. Het heeft wel negentien jaar geduurd voordat het af was. Maar het resultaat mag er wezen. De centrale lichte hal nodigt je uit om even stil te staan en om je heen te kijken. En als je geluk hebt, zit iemand achter de piano, en kun je zo genieten van de muziek.

Arnhem Centraal Station Arnhem Centraal Station

Maar te lang in het station blijven kan niet, er is namelijk genoeg te doen en te zien in Arnhem. Na de treinreis gaan we allereerst een kopje koffie drinken en een stukje taart eten. In een kwartier lopen we naar het kerkplein, waar Dudok zich bevindt. Dit is een ruim opgezette brasserie waar je voor ontbijt tot diner terecht kunt. Het leuke aan deze brasserie vond ik dat het een open uitstraling heeft en je zo iedereen kon zien, maar doordat er kleine nisjes zijn gecreëerd geeft het een heel knus gevoel. En waar je ook zit, de mooi gedecoreerde bar is van elke plek te zien. Dan de menukaart, die is zoals ik al schreef, heel divers en zeer betaalbaar. Genoeg keus en voor ieder wat wils.

Dudok 3

Dudok 1

Na een lekker stuk taart, een koffie en thee gaan we dan echt op pad. Opzoek naar wat Arnhem te bieden heeft.

Allereerst gaan we naar de Eusebiuskerk. Die hebben we snel gevonden, want die bevindt zich direct tegenover Dudok.
Het is dé kerk van Arnhem waar je in de kerkzaal de historische objecten kunt bewonderen, het beroemde Strümphlerorgel of de grafkelders kunt zien. En als laatste neem je de panoramalift omhoog, waar je van 73 meter hoogte heel Arnhem kunt zien. Op de dag dat ik er was, was helaas de kerkzaal in gebruik voor een ander evenement waardoor we alleen met de panoramalift omhoog zijn geweest. Maar alleen dat al, was zeer de moeite waard. Omdat de lift half uit glas bestaat zie je de verschillende verdiepingen voorbij komen. En dus ook de grootste en zwaarste klokken van heel Europa. Eenmaal boven (binnen) kunnen je alle hoeken van Arnhem zien. Maar als je nog nét iets hoger wilt, is dat ook mogelijk, via een wenteltrap kom je in de nok van de kerk.

Tip: neem een verrekijker mee. Er is één verrekijker aanwezig maar als het druk is, kun je niet gemakkelijk alle kanten van dichtbij bekijken. 
De prijzen zijn als volgt (volwassenen) een bezoek aan de kerkzaal kost €2. Met de panoramalift omhoog kost €4. Een combiticket (kerkzaal + panoramalift) kost €5. 

Eusebiuskerk

Eusebiuskerk2

Vervolgens gaan we opzoek naar de leuke winkels in Arnhem. We zijn niet opzoek naar de grote ketens als Primark, H&M en Hema. Maar de leuke ingerichte winkels die je in je eigen woonplaats niet hebt. Hieronder een aantal die wij de moeite waard vinden om te bezoeken.

Allereerst lopen we naar de Kerkstraat. Dit is een lange straat waar je allerlei soorten winkeltjes vind. Van cadeauartikelen tot kunst. Op de hoek op nummer 14 vinden we de winkel “Van mij”, een klein winkeltje met allemaal leuke hebben dingetjes.

winkeltje

winkeltje 2

Uiteindelijk komen we dan toch op die grote winkelstraat uit. En zien dan een winkel in een oud pand van “Mexx” helemaal versierd met kerstartikelen. Van kerstballen tot rendieren, alles kun je er kopen. Leuk om even van binnen te zien en wie weet vind je er iets voor in de kerstboom.

Kerstwinkel

En in het begin van de Arke Noachstraat vinden we een Engelse winkel. Je zou er misschien voorbij lopen, maar het is leuk om toch even binnen te kijken. Kijk bijvoorbeeld is bij de bakproducten, daar vind je heerlijke golden syrup. Een echte aanrader om mee naar huis te nemen.

Engelswinkeltje

Engelswinkeltje2

Dan zijn we opeens in de Bakkerstraat. Een straat met ook weer allemaal leuk ingerichte winkels. Hier vind je voornamelijk de woonwinkels. Zoals de mooi ingerichte winkel Aba-i, de Dille en Kamille en Sissy Boy.

Sissy boy1

Sissy boy3

Aan het Brouwersplein vinden we een leuke ecologische en verantwoorde winkel. Waar je deze leuke soepen kunt kopen. Dit zijn soepen die gemaakt zijn van kromme en minder mooi uitziende groente.

Inmiddels was het al 14:30 en hadden we zin om ergens wat te eten. Op voorhand hadden we al gehoord dat we beslist even naar de nieuwe bibliotheek moesten gaan. Dus we besloten te kijken in de bibliotheek of daar een restaurant zat. En jawel, een heel leuk restaurant. Op de begane grond, vind je achterin een groot restaurant genaamd “Momento”. We vonden het beide een erg leuk restaurant. Ze hadden een goede kaart, er was een leuke sfeer en goede bediening. Ondanks dat het best een grote ruimte was, had je geen last van anderen. Zeker een aanrader.


Vervolgens zijn we de bibliotheek zelf nog even in geweest. En je kon goed zien dat de bibliotheek nieuw was. Via een grote trap kom je langs verschillende etages en terwijl je naar boven loopt kun je links diverse kunst zien en rechts uit de grote ramen de oude huizen zien staan. Tip: als je naar de bovenste etage gaat kun je naar het dakterras. Vanaf hier heb je ook weer een mooi zicht op de binnenstad van Arnhem. Niet zo mooi als het zicht vanaf de Eusebiuskerk, maar ook hier kun je over de huizen heen kijken.

Als je dan nog andere dingen wilt ondernemen in Arnhem. Dan kun je naar Park Sonsbeek gaan of wat dacht je van het Openluchtmuseum of misschien wel naar Burgers Zoo. Maar je kunt ook gewoon, als het weer het toelaat, langs de Rijn lopen en wat drinken aan de Rijnkade.

Wij hebben erg genoten van deze leuke stad en komen er zeker nog is terug. Arnhem heeft namelijk zoveel te bieden, voor ieder wat wils.

Ga jij ook op citytrip naar Arnhem? Veel plezier en vergeet de Eusebiuskerk en de Bibliotheek niet!


Adressen:
Dudok: Koningstraat 40.
Eusebiuskerk: Kerkplein 1 

Momento/ Bibliotheek: Oude Oeverstraat 98
1 Comment

  • Sammi
    25 september 2017 at 13:53

    Ah, super leuke blog. Ik zie dat je veel leuke winkels en plaatsen bezocht hebt in Arnhem. Ik heb laatst gegeten bij Grand Café Aan de Beek in het Sonsbeekpark. Het Sonsbeekpark is prachtig en niet ver van het station. Misschien iets voor de volgende keer?

  • Leave a Reply