Bestemmingen Nederland

Citytrip Haarlem – dagje alleen op pad

Haarlem

Haarlem; een mooie historische stad, heeft veel monumenten, kleine authentieke straatjes, leuke terrassen en veel mogelijkheden om ergens lekker te eten. Oftewel ga een dagje naar Haarlem en loop aan het einde van de dag nog even over het vlakbij gelegen strand. 

Haarlem ligt in Noord-Holland en is gemakkelijk te bereiken met de trein. Voor deze citytrip ben ik alleen op pad gegaan. Niet omdat niemand met mij mee wilde gaan, nee omdat ik het leuk vind om meer dingen alleen te doen. We gaan al snel met z’n tweeën op pad, wat ook zeker gezellig is. Maar waarom zou je niet alleen een stad bezoeken? Daarom besloot ik eens alleen te gaan. Ik koos voor een stad die ik nog niet goed kende en waar genoeg te doen zou zijn. Dit ‘experiment’ is achteraf gezien zeker geslaagd. Ondanks dat het een beetje gek is om ergens binnen wat te gaan eten alleen, helpt het je in zekere zin om over bepaalde dingen heen te stappen. En het was heerlijk om zelf te kunnen beslissen welk straatje ik in wilde slaan of hoe lang ik ergens wilde kijken. 

Ik denk persoonlijk, dat wij meer activiteiten alleen kunnen en moeten gaan doen. Om zo te leren dat alleen op pad zijn ook genieten is. En om hopelijk die drempel langzamerhand te verlagen.

Bij aankomst op het station in Haarlem ben je eigenlijk zo in het winkelgebied. Het is één lange straat rechtdoor. Na een redelijk lange rit besloot ik allereerst ergens lekker te gaan zitten en te genieten van een kopje koffie. Vlakbij het Centraal Station bevindt zich een kleine sfeervolle tearoom genaamd “Bij Babette“. Een tearoom waar je echt heerlijke stukken taart, scones, fudge en plakken cake kunt bestellen. Naast deze heerlijke items kun je er ook goed lunchen. En na afloop kun je natuurlijk altijd besluiten om iets lekkers mee te nemen voor het thuisfront of een van haar eigen gecreëerde theesmaken.
Bij Babette Haarlem

Redvelvet Bij Babette
Bij Babette Haarlem
Zelf had ik deze heerlijke redvelvet cake met chocolade, vanille en koffiesmaak.
Kruisbrug Haarlem
Onderweg liep ik over deze mooie brug, de Kruisbrug.
Grote Markt Haarlem
En kwam ik uiteindelijk uit op de Grote Markt. Dit is een groot plein in het centrum van Haarlem. Rondom zie je een aantal bijzondere bouwwerken staan. Zo zie je de Grote of Sint-Bavokerk en het mooie stadhuis. Als je op maandag en zaterdag naar Haarlem gaat dan vind je op de Grote Markt een warenmarkt.Sint Bavo kerk

Stadhuis Haarlem

De Grote of Sint-Bavo kerk is een gotische kerk. Het interieur binnen stamt voornamelijk uit de tijd voor de beeldenstorm en is later beschilderd met familiewapens en andere illustraties. Maar het meest opvallende is het Müller orgel uit het jaar 1738. De kerk is van ma-za van 10:00 – 17:00 te bezoeken. Entree bedraagt €2,50 voor volwassenen en voor een rondleiding betaal je €2,50 p.p extra.

Al iets voor de grote markt bevinden zich veel winkels maar als je de Grote Markt oversteekt gaat de winkelstraat verder. Je kunt hier gerust een paar uur shoppen. Als je uiteindelijk als maar rechtdoor loopt kom je uit bij het water. Je ziet dan de rivier het Spaarne. De rivier stroomt door Haarlem naar Spaarndam.IMG_20160228_132044

Boot Haarlem

Alleen al langs de rivier lopen is zeer de moeite waard. Zo zie je aan de overkant alle mooie gevels van de huizen, de kleine bruggen, de verschillende boten die aangemeerd zijn maar ook de molen De Adriaan. Het is echt een plaatje om vanaf de overkant van het Spaarne uit te kijken op de molen. Je kunt de molen binnengaan en zo meer te weten te komen over hoe de eeuwenoude techniek wind om kan zetten in productieve energie. Ook vindt je er meer informatie over de molens in het algemeen en specifiek over De Adriaan. Vind je het leuk om met een 45 minuten durende rondleiding mee te gaan? Dan kan dat, voor €3,50 p.p. krijgt je toegang en een rondleiding in de molen.

De Adriaan

Haarlem

Vervolgens kun je leuk via verschillende kleine straatjes weer naar de Grote Markt lopen. Onderweg loop over verschillende bruggen en heb je een mooi uitzicht over bijvoorbeeld de Bakenessergracht.

Haarlem

Inmiddels heb je vast trek gekregen. Haarlem heeft erg veel leuke eet adresjes. Zo had ik van te voren al wat research gedaan, helaas kon ik niet bij elk adresje naar binnengaan maar hieronder een aantal ideeën.
1. Mica – dit is een leuke kleine koffiebar van twee zussen. Het heeft een echte huiskamersfeer met een Scandinavische touch.
2. Crepeaffaire – zoals de naam al zegt; er worden heerlijke crêpes gemaakt. Van hartig tot zoete crêpes, van lunch tot snack.
3. Baristas Café – ze hebben hier goede koffie en lekkere taarten en sandwiches.

By Lima Haarlem

By Lima HaarlemIk heb uiteindelijk gekozen om naar By Lima te gaan. Toen ik binnenkwam was er gelukkig nog een plekje vrij aan het raam. Waar ik ongestoord, ondanks dat het bijna vol was, rustig kon zitten. De sfeer binnen straalt een huiskamergevoel uit. Maar ook zeker hip en modern. Op de kaart staan vooral gezonde lekkere dingen. Het uitgangspunt van By Lima is dan ook: gezond, lokaal en biologisch. Alles wat je kunt bestellen bij By Lima is suikervrij en zonder E-nummers. Op de kaart vind je diverse sandwiches, wafels, wraps en wat ik bestelde was bananenbrood. Samen met een gezond sapje of kopje thee kun je hier heerlijk zitten. Zeker een plekje waar ik nog een keer naar toe zou gaan.

Haarlem

Na het heerlijke eten ging ik nog even opzoek naar de ‘niet bekende winkels’. De H&M en Mango hebben we in veel steden zitten dus waarom daar winkelen als je ook naar typische Haarlemse winkeltjes kunt gaan. Ik vond uiteindelijk zo’n straatje; de Kleine Houtstraat. Deze straat heeft veel zelfstandige winkeltjes en is zelfs gekozen tot leukste winkelstraat in 2009. Ook al is dat even geleden, het ziet er nog steeds leuk uit. En bij al deze winkeltjes kun je echt spulletjes kopen die ‘speciaal’ zijn en niet in elke stad in Nederland te vinden zijn. Daarbij is het goed als je op die manier de eigenaar support. 

Amsterdamse poort

Amsterdamse poort

Als laatste stop ging ik opzoek naar de stadspoort genaamd: Amsterdamse Poort. Dit is een Haarlemse stadspoort die sinds 1400 op de route van Haarlem naar Amsterdam staat. Deze poort is de enige van de twaalf poorten die nog over is.

Als je een van de bruggen overgaat kom je bij de Spaarnwoudestraat. Vanaf daar loop je tussen de huizen met mooie gevels naar de stadspoort. Onderweg zie je ook wat kleine zelfstandige winkeltjes. Al met al is het prima te lopen als je een dagje naar Haarlem gaat. En het is een bijzonder gezicht als je onder de stadspoort doorloopt en vanaf de weg omhoog kijkt.

Zandvoort aan Zee

Daarna is het zeker een aanrader om via het station Haarlem met de stoptrein naar Zandvoort te gaan. Het is maar 10 minuten met de trein en je rijd via één van de mooiste treinroutes in Nederland naar het strand. Een tip is om aan aan de linkerkant te gaan zitten omdat je op die manier een mooi zicht hebt op alle duinen. Je stapt uit op station Zandvoort aan Zee en loopt zo het strand op. Zeker als je aan het einde van de dag daarheen gaat heb je een mooie zonsondergang. Of als het wat rustiger is op het strand een lekkere strandwandeling maken. Om zo af te sluiten met een lekkere maaltijd in een van de strandtenten. 

Ik vond het een leuke combinatie om eerst een stad te verkennen, lekker te lunchen en om daarna nog even van het strand te genieten. Ik hoop dat ik je met deze citytrip heb kunnen inspireren. Om én naar Haarlem en Zandvoort te gaan maar ook om is alleen een keer op pad te gaan. Ik heb je via deze weg laten zien dat je goed (alleen) kunt vermaken in Haarlem, omdat het zoveel moois te bieden heeft. 

2 Comments

 • Marlous
  15 maart 2016 at 21:48

  Jaa, Haarlem staat ook nog op mijn lijstje! Wat leuk ook dat je dit gewoon in je eentje hebt gedaan. Ik heb in Zuid-Afrika ook veel alleen moeten doen en zeker het eten was in het begin een beetje gek, maar het is vooral zo gek als je het zelf maakt eigenlijk he. Iedereen is vooral met zichzelf bezig, dus ook alle andere mensen in die eettentjes. Die hebben niet eens tijd om zich druk te maken over het feit dat jij daar alleen zit ;-)

  • Emma
   16 maart 2016 at 20:08

   Moet je zeker doen Marlous en ook in combinatie met het strand is het leuk! Ja, ik vond het leuk om wat vaker tripjes alleen te maken. En met een onbeperkt (reizen) treinkaartje is het aantrekkelijk om is wat vaker met de trein te gaan.

  Leave a Reply