Bestemmingen Portugal

Citytrip Lissabon

Lissabon

De oude tram, de smalle straatjes, mooie uitzichtpunten, veel culturele bezienswaardigheden en leuke winkels, je hebt het allemaal in Lissabon.

Lissabon, de hoofdstad van Portugal ligt aan de Atlantische kust. Je bent er al vanaf Amsterdam in drie uur vliegen. Naast dat het een prachtige stad is, speelt vaak het weer ook mee. Het is er vaak zonnig en warm, dat maakt het natuurlijk extra fijn om door de oude straatjes te slenteren en mooie foto’s te nemen. Toch raad ik je aan om niet in het midden van de zomer naar Lissabon te gaan, dan kan namelijk de temperatuur oplopen tot 35 graden.

Lissabon heeft zoveel leuke hotspots die eigenlijk allemaal een bezoekje waard zijn. Helaas heeft niet iedereen daar simpelweg de tijd voor. Ik was er 3,5 dag en heb de leukste hotspots voor je uitgeschreven in deze citytrip.

DSCN4519
1# Bezoek de wijk Belém
Ondanks dat de wijk net iets buiten het centrum ligt, kun je overal gemakkelijk met het openbaar vervoer naar toe. Je kunt tram 15 vanaf Cais do Sodré nemen naar Belém. En dan uitstappen waar iedereen uitstapt (de halte na het klooster).

Pastéis de Belem
Als je bent uitgestapt in Belém dan moet je iets teruglopen om binnen te gaan bij “Antiga Casa dos Pastéis de Belém”. In heel Lissabon worden de pastéis de nata (roompasteitjes) verkocht maar op dit adresje worden ze het best gemaakt. Wist je dat er elke werkdag tussen de 10.000 en 12.000 gebakjes worden verkocht. En in het weekend komt men massaal langs want dan verkopen ze zelfs 20.000 gebakjes. Niet gek want voor 1 euro krijg je een warme pastéis de nata. En met een kopje koffie voor 1,20 smaakt het allemaal nog lekkerder.
Tip: er zijn binnen heel veel gangen waar men kan gaan zitten, als je helemaal naar achteren loopt kom je in een grote zaal waar vaak wel genoeg plek is. Als je buiten een lange rij ziet staan, wees dan niet bang, want als je binnen wilt gaan zitten kun je gewoon via een andere doorgang direct naar binnenlopen. 

DSCN4632
DSCN4635
DSCN4637

Mosteiro dos Jerónimos
Dit mooie gebouw staat symbool voor de Gouden Eeuw van Portugal. En binnen bevindt zich de tombe van de grootste Portugese ontdekkingsreiziger, Vasco da Gama. Het is zeker de moeite waard om even binnen te kijken. De kerk zelf is gratis te bezichtigen maar voor de kruisgangen en het klooster moet je 7 euro betalen.
Tip: het klooster is de grootste bezienswaardigheid van Belém en wordt massaal bezocht door toeristen. Zorg dat je er vroeg bij bent (vanaf 10:00 uur open), zodat je de touringcars ontloopt. Of kom in de namiddag langs wanneer de laagstaande zon de stenen een honingkleur geeft.

DSCN4646

DSCN4664

DSCN4651
DSCN4657

Padrao dos Descobrimentos
Om bij het “monument van de Ontdekkingen” te komen moet je een ondergrondse tunnel in zodat je veilig aan de overkant kunt komen. De tunnel bevindt zich vlak langs de weg.

Dit monument is gebouwd ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld hebben verkend. Als je goed kijkt zie in het monument de vorm van een schip met zijn zeilen. Je kunt met een lift bijna naar de top van het monument, vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Wel kost dit 3 euro. Wij hebben dat niet gedaan omdat we bij Torre de Belém omhoog zijn gegaan.

DSCN4679

DSCN4684
DSCN4685

Torre de Belém
Of wel de Toren van Belém is van oorsprong een verdedigingstoren aan de rivier de Taag. Vroeger lag de toren in het midden van de rivier maar inmiddels ligt hij meer aan de oever.
Als je voor 6 euro per persoon een kaartje koopt kun je naar binnen en een aantal zalen bekijken. Zo heb je toegang tot de zaal van de gouverneur, Koningszaal, Ontvangstzaal, Kapel en het Torenterras. Daarnaast heb je de mogelijkheid om naar de kelderverdieping te gaan wat heeft gediend als gevangenis. Ondanks dat de gevangen regelmatig tot de heupen in het water stonden.
Tip: let goed op dat je niet zomaar de wenteltrap omhoog en omlaag kunt nemen. Er zit een heel systeem achter met groene en rode lampjes. Want elkaar passeren op de smalle wenteltrap gaat niet..

DSCN4692
DSCN4697

2# Ga met de Santa Justa lift omhoog
Deze lift gaat 45 meter omhoog vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Je kunt wel zeggen dat deze Elevador Santa Justa hét symbool voor de stad Lissabon is.
In 1902 is de lift officieel geopend. In dat jaar zijn er meer dan een half miljoen mensen omhoog gegaan. Ook tegenwoordig wordt de lift nog goed bezocht. Je kunt met je ‘ov kaart’ omhoog gaan, hier heb je van te voren een bedrag opgezet. Of je kunt een kaartje kopen voor €2,90.

DSCN4790

DSCN4800
DSCN4795

3# Ga met de boot naar de overkant voor een bezoek aan Cristo Rei.
Om naar het mega grote stambeeld van Cristo Rei te gaan moet je allereerst de boot en vervolgens de bus pakken. Cristo Rei ofwel Jezus Christus. Zoals je wel kunt zien op de foto hieronder is het standbeeld gebaseerd op het standbeeld in Rio de Janeiro. Het beeld zelf is 28 meter hoog en de ‘poort’ is 75 meter hoog.
Onderaan het standbeeld heb je al een prachtig uitzicht over de brug (Ponte 25 de Abril) en de stad. Maar wil je toch nóg hoger dan kan dat. Je kunt voor €4 met de lift omhoog. Je staat dan aan de voeten van het Jezus Christus. Voor het uitzicht hoef je dit niet te doen, het is en blijft hetzelfde maar voor je gevoel dat je zo hoog staat en dichtbij het standbeeld is wel bijzonder.
Routebeschrijving: 
Als je naar het station Cais do Sodré gaat kun je uit het station rechts aan de overkant een ander gebouw in. Dat is de opstapplaats van de boot. Met je ov kaart kun je gewoon inchecken. Het is aan te raden om op het bovendek te gaan zitten, vanaf daar heb je het mooiste zicht. De oversteek duurt ongeveer tien minuten. Als je van de boot afstapt loop je direct naar links waar je bus 101 kunt nemen. Een retourticket kost €2,- p.p. De busrit duurt ongeveer vijftien minuten. 

DSCN4575

DSCN4593
DSCN4596
4# Bekijk de stad vanuit de beroemde tram 28.
Je kunt er niet omheen, overal in Lissabon rijden oude trams. De trams worden ook gebruikt door de lokale bevolking, zoals wij hier de bus pakken, pakken zij de tram. Ooit begon het in 1873 met een paardentram. Maar jaren later werd deze opgeheven toen in 1901 de elektrische tram in gebruik werd genomen. Vroeger waren er vele tramlijnen maar tegenwoordig zijn het er nog maar vijf. Waarvan ééntje het populairst is. Tram nummer 28. Deze tram rijdt in 40 minuten langs alle verschillende hoogtepunten uit de stad. Het vertrekpunt van de tram is bij Martim Moniz.
Let op dat je een apart kaartje in de tram moet kopen. En soms in het hoogseizoen moet je de tram voorbij laten gaan, vanwege de drukte. Maar als je eenmaal zit, is het een super mooie rit.

DSCN4748

RSCN4739
5# Proef de echte Portugese sfeer in de wijk Alfama
In de wijk Alfama vind je kleine steegjes, poorten, trappen en veel kleine balkonnetjes. De beste manier om de wijk te verkennen is dan ook gewoon rondstruinen en kijken waar je uitkomt. Door alle kleine straatjes is er een grote kans dat je kan verdwalen, maar uiteindelijk als je richting beneden loopt kom je gewoon weer op de hoofdweg uit.
Naast alle mooie straatjes kent de wijk ook een aantal mooie kerken. De bekendste is de Santa Maria Maior de Lisboa. Die kun je hierboven op de foto zien. Ook is er elke dinsdag en zaterdag een 
vlooienmarkt, ofwel de Feira de Ladra. Waar van alles verkocht wordt. Van oorsprong was de markt een plek waar dieven hun gestolen goederen mochten verkopen. Dat is nu niet meer zo maar er wordt wel gewaarschuwd dat er nog steeds veel zakkenrollers rondlopen. 

DSCN4715
DSCN4716
DSCN4785
DSCN4787

6# Bezoek één van de mooiste uitzichtpunten van Lissabon.
Houd je van mooie uitzichten waar je eindeloos naar kunt kijken? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Miradouro da Graça. Dit uitzichtpunt ligt boven in de wijk Alfama. Zomers staan alle tafels en stoelen buiten en kun je met een koud cola’tje of biertje genieten van het prachtige uitzicht wat je hebt.
Tip: zorg dat je aan het einde van de middag boven bent zodat je en met helder licht de stad ziet maar ook wanneer de zon ondergaat en langzaam alle lichtjes aangaan kunt genieten. 

DSCN4777

7# Maak een foto op het grote plein Plaça do Comércio.
Dit paleisplein vind je in het midden van de rivier de Taag en de triomfpoort. Vier eeuwen lang was het Koninklijke paleis hét decor van de belangrijkste gebeurtenissen in Lissabon. Maar het oorspronkelijke paleis samen met een groot deel van de stad werd in 1755 in puin gelegd. Het huidige paleis werd al snel als vervanging gebouwd. En het plein is nog steeds één van de trekpleisters van de stad.
Midden op het plein vind je eigenlijk het kroonstuk van het plein; het ruiterstandbeeld van koning Jozef I. Als je goed kijkt zie je dat de koning op een paard zit en de slangen onder hem vertrappelt.
Als je op het plein staat zie je aan de andere kant de grote triomfpoort. Als je de poort onderdoor gaat kom je in een autovrije straat met aan beide kanten winkels. De boog werd ooit ontworpen om de vlotte heropbouw van de stad na de aardbeving in 1755 te vieren.

DSCN4531

DSCN4533

DSCN4751
DSCN4753

8# Lissabon is ideaal om te shoppen
1. Ga naar Mercado da Ribereira Nova. Dit is een mega grote markt waar je verse groente en fruit kunt kopen maar ook typische Portugese handwerkproducten.
2. Vasco da Gama shopping centrum. Dit is een heel groot overdekt shopping centrum. Dat elke dag tot 00:00 geopend is. Naast dat je in het centrum veel winkels en eetgelegenheden vindt. Is er ook veel architectuur te zien. Het begint al bij het tegenover liggende station. Het gebouw heeft een oceaan thema, zo kun je vanuit binnen het water zien stromen over het dak. In de zomer blijft het op deze manier ook aangenaam koel binnen. En bovenin het winkelcentrum is een groot balkon waar je over de rivier heen kijkt.
3. Naast het winkelcentrum Vasco Da Gama kun je ook heerlijk shoppen bij winkelcentrum Colombo en Dolce Vita.
4. Wil je liever niet naar een overdekt winkelcentrum dan kun je net achter het grote plein Plaça do Comércio goed shoppen. Hier vind je ook alle bekende ketens maar ook een aantal typische Portugese winkels.

DSCN4712
DSCN4713

9# Bezoek de locaties uit de film Night Train to Lissabon.
De film speelt zich grotendeels af in Lissabon, in de tijd toen Portugal nog een dictatuur was. Een belangrijke locatie uit die film was een oude apotheek waar het verzet tegen de dictatuur bij elkaar kwam. Deze locatie kun je bekijken op Praca David Leandro Da Silva. De apotheek uit de film heeft nu een andere functie gekregen maar het gebouw is nog even mooi. Voor meer informatie over de film kijk dan hier.

DSCN4728

10# Zoek een goede slaapplaats in Lissabon
Vind je het leuk om tussen de Portugezen een aantal dagen te verblijven? Dan is een huis/kamer huren via Airbnb zeker aan te raden.
Wij zaten in een schattig klein appartement midden in de wijk Alfama. Tussen alle kleine straatjes lag op een kruising ons appartement. Het appartement had twee slaapkamers, geschikt voor 4 personen. Een ruime badkamer met wc en beneden was ook nog een aparte wc. Daarnaast een kleine schattige woonkeuken met openslaande luiken en ramen. De locatie was erg leuk. Omdat het op een kleine kruising lag konden we elke ochtend kijken naar alle voorbijgangers. Qua openbaar vervoer was het ook prima. In zo’n acht minuten lopen was je bij het dichtstbijzijnde station. Ik zou zeker nog een keer terugkeren naar dit appartement.

Vanaf dit appartement ben je 45 min onderweg naar het vliegveld. Qua kosten valt het erg mee. Omdat bijna alles in Lissabon in zone één ligt kost een ritje met de metro €1,25 (enkele reis). Dus van het dichtstbijzijnde station vanaf het appartement naar het vliegveld kost dat maar €1,25. Houd er wel rekening mee dat als je met een budgetmaatschappij vliegt dat je dan nog met een bus naar terminal twee moet. Dit duurt ongeveer acht minuten.
DSCN4511

DSCN4802

DSCN4803

 

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt om deze mooie stad ook eens te bezoeken. Heb je nog tips of leuke andere hotspots? Laat ze dan vooral hieronder achter in een reactie!

2 Comments

 • Annemieke
  5 maart 2016 at 23:01

  Verrassend veel te zien en te doen in deze overzichtelijke stad: cultuur, geschiedenis,terrassen,lekker eten, ontspannen sfeer en vriendelijke bevolking. Én niet duur!

  • Emma
   16 maart 2016 at 20:11

   Zeker veel te doen Annemieke! Ik wil graag nog een keer terug om nog meer te zien van Lissabon. Genoeg plekjes waar ik nog niet ben geweest. En dat het reizen naar Lissabon zo gemakkelijk en goedkoop is, is wel erg aantrekkelijk om nog een keer te gaan.

  Leave a Reply