Bestemmingen Nederland Uitgelicht

Citytrip Maastricht

citytrip maastricht

Maastricht is dé stad om te shoppen. De sfeervolle oude stad met karakteristieke huizen, vriendelijke mensen en diverse culturele bezienswaardigheden maakt Maastricht tot een stad waar je zeker een keer moet zijn geweest.

Maastricht ligt in het zuiden van ons land en in het Limburgs spreekt met Maastricht uit als: Mestreech. Omdat Maastricht voor veel mensen niet dichtbij is en daardoor ook niet goedkoop om naar toe te reizen. Raad ik je aan om een dagkaart van de NS te kopen. Regelmatig kun je voor zo’n €15  a €20 dagkaarten bij de Hema, Blokker, Albert Heijn of Kruidvat kopen. Houd de actiefolders dus in de gaten. Met de trein is namelijk een goede optie. Vanaf het station ben je in vijftien minuten lopen op het Vrijthof.

Eenmaal aangekomen in Maastricht beginnen we in de wijk “Wyck”. Deze wijk heeft een rijk ambachtsverleden. De ambachten zie je nog steeds terug in de luxe patisserie, de kaaswinkel en de slagerij.
Zoals elke citytrip beginnen we met koffie en iets lekkers. Maar voordat we daar zijn lopen we de door de Wycker Brugstraat. Hier staat elke zaterdag een vlooienmarkt van 09:00-16:00. Vervolgens slaan we, net voor de brug, links af de Rechtstraat in. Dit is een winkelstraat met veel kunstzinnige winkels en ook delicatessen zaken. Een leuke sfeervolle straat.

Rechtstraat Maastricht

Dan komen we op het centrale plein 1992. Daar vinden we op de hoek “Coffee lovers“, hier kun je diverse heerlijke koffies drinken. Bijvoorbeeld een cappuccino met choco schuim en hazelnoot. Naast de vele soorten koffies hebben ze heerlijke gebakjes, sandwiches en ontbijt items. Het leuke is dat je tot 16:00 deze ontbijt items kunt bestellen.Verder straalt Coffee lovers een knusse sfeer uit. Er zijn kleine hoekjes gecreëerd waar je rustig kunt internetten of één van de aanwezige tijdschriften kunt lezen.

Coffee Lovers Maastricht

Coffee Lovers plein 1992

We gaan verder met onze citytrip. We lopen naar de Hoge Brug. Deze brug is geopend in 2003 en won in 2004 de Staalprijs. Het verbindt het zuidelijke deel van de historische binnenstad met de wijken Céramique en Wyck.

Hoge Brug Maastricht

Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de Maas.
Aan de overkant komen we in een mooi stadspark terecht. Waar je, als het weer het toelaat, heerlijk kunt zitten of picknicken.

Vanzelf komen we langs “Lang grachtje” en “Klein grachtje”. Dit zijn twee straten en stadswallen in het “Jekerkwartier” De muur dateert uit de 13e eeuw, maar is de loop der eeuwen vele malen hersteld. De twee straten tellen samen zeven rijksmonumenten.

Vlakbij vinden we een heerlijke bakkerij de Bisschopsmolen, waar we van een afstand al de verse vlaaien en broden kunnen ruiken. En als we voor het raam naar binnenkijken smelten we zowat weg. Gelukkig kunnen we ons inhouden, we hebben tenslotte net al iets lekkers op. Daarbij zijn we al vaker binnen geweest en weten hoe heerlijk de vlaaien smaken. Vind je het leuk om zelf ook een vlaai te maken dan kan dat. Ze bieden een workshop vlaaien maken aan. Voor €29,95 p.p. kun je in circa 3 uur je eigen vlaai maken en natuurlijk mee naar huis nemen.

De Bisschopsmolen Maastricht

Als je via de binnen doorgang loopt kom je aan de achterkant van de “Bischopsmolen” uit. Hier kun je kijken naar het grote waterrad.

Waterrad Bischopsmolen Maastricht

We lopen door, de “Koestraat” in, hier vinden we allemaal leuke restaurantjes. In de zomer staan alle terrassen buiten en ziet het er sfeervol uit.  Vervolgens komen we uit op het “Onze Lieve Vrouweplein”. Waar we “Onze Lieve Vrouwebasiliek” zien, als je de tijd hebt kijk dan zeker even binnen.

Onze Lieve Vrouwebasiliek

Aan de rechterkant zien we de woonwinkel “Lifestyle”. Je kunt hier allerlei leuke accessoires kopen of gewoon inspiratie opdoen.

Lifestyle Maastricht

We hebben wel zin om wat meer winkels te bekijken dus we gaan door richting de “Wolfstraat”. Via deze straat loop je zo het winkelgebied in. En zo ook de Zara Home. Deze winkel bevindt zich maar op vier plekken in Nederland. In Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en dus in Maastricht.

Vanaf hier kun je gemakkelijk een paar uur winkelen, ik denk zelf wel een hele dag. Maastricht heeft zoveel leuke winkels. Van chique modewinkels tot kleine boetiekjes. Waar je zeker even moet kijken is de boekhandel “Dominicanen“. Deze bevindt zich in een oude kerk. Zo’n 200 jaar geleden verloor de kerk haar functie. Sinds 2006 zit de boekhandel Dominicanen in de kerk. Als je naar binnen gaat kun je achterin op het voormalige priesterkoor genieten van een heerlijke cappuccino of een lunchmaaltijd. Omdat het zo’n populaire plek is, komt het vaak voor dat alle tafeltjes bezet zijn. Grote kans dat je even moet wachten. 

Boekhandel Dominicanen Maastricht

Helaas is er geen plek om te zitten. Dus wij gaan opzoek naar een andere plek om iets te lunchen. Zo komen we uit bij “Lunch &Zo”. Dit is een Italiaans restaurant. Waar je voor niet al te veel geld lekker kunt eten. De lunch was erg lekker maar ik miste in het restaurant de Italiaanse aankleding. De bediening daarentegen was erg vriendelijk. En zomers kun je op het terras buiten zitten en heb je een leuk zicht op het plein.

Lunch&Zo Maastricht

Na de lunch gingen we op weg naar het Vrijthof. Hét bekendste plein van Maastricht. Hier vinden regelmatig evenementen plaats en met de vele caféterrassen is het een gezellig plein. Ook de Basiliek van Sint Servaas en de Sint- Janskerk bevinden zich aan dit plein.

Sint-Janskerk Maastricht

Sint-Janskerk

Sint Servaas Maastricht

Basiliek van Sint Servaas

De kerk en de schatkamer van de Sint Servaasbasiliek zijn een van de pronkstukken van de stad. De kostbare schat is de ‘noodkist’ met onder andere de resten van het gebeente van de stadspatroonheilige Sint Servaas. Je kunt de basiliek alleen bekijken in combinatie met de schatkamer. Entree voor volwassenen is €3,50. Openingstijden zijn ma-za 10:00 – 17:00 en zondag om 12:30 – 17:00.

Is het nog te vroeg om ergens te eten? Ga dan één van de vele cafeetjes binnen aan het Vrijthof.

Als het eenmaal donker begint te worden lopen we richting het stadhuis van Maastricht. Overdag kun je daar op woensdag en vrijdag de markt bezoeken. Maar ’s avonds is het leeg en heb je een mooi zicht op het verlichte stadhuis. Als je de hal met zijn mooie plafondschilderingen, de wandtapijten en schouwstukken wilt zien, dan kun je van ma-vrij tussen 09:00-12:30 en 14:00-17:00 naar binnen.

Stadhuis Maastricht

Aan de overkant van het stadhuis ligt “Kookhuis aan de Maes” waar ze allerlei leuke en handige keukenspullen verkopen. Dus ben jij een kook/bak liefhebber loop dan eventjes binnen bij deze kookwinkel. Hier zie je een (kleine) hoeveelheid aan bakvormen. Doordeweeks is de winkel tot 18:00 open, behalve donderdagavond tot 21:00.

Heb je inmiddels zin om ergens wat te eten dan zijn dit een aantal leuke adresjes.

  1. Het trendy café “Café Zuid” in het Derlon Theater is erg populair bij de inwoners van Maastricht. Op de avondkaart staan pasta’s en eenvoudige hoofdgerechten zoals kogelbiefstuk met gorgonzolasaus en forel uit de oven. Het terras ligt aan het grachtje van de voormalige vestingwerken en heeft een mooi uitzicht op de Maas.
  2. Het knusse eetcafé De Branding (Koestraat 5) ligt vlakbij de Onze Lieve Vrouwenbasiliek. Je kunt hier lekkere Indonesische gerechten voor een kleine prijs eten.
  3. Restaurant Ginger is een hip Aziatisch restaurant. Je bestelt via de bestelstrook aan je placement. De menukeuze is breed van diverse noodle soups tot een Thai beef salad. Of wat dacht je van een coconut ice cream.

Tip: op dit moment (4 januari 2016) kun je bij de Blokker voor €14,95 een NS dagkaart kopen. De kaarten zijn geldig t/m 6 maart 2016. 

Tip: op 7, 8 en 9 februari 2016 wordt er Carnaval in Maastricht gevierd!

 

Heb jij nog leuke tips voor een dagje Maastricht? Schrijf ze dan hieronder!

No Comments

Leave a Reply