Bestemmingen Nederland Uitgelicht

Citytrip Utrecht

Zoveel mooie steden heeft Nederland. Maar ga jij vaak op pad in eigen land? Vandaag neem ik je mee in Utrecht. 

Persoonlijk vind ik Utrecht een hele gezellige en vooral mooie stad. De mooie grachten en werfkelders staan natuurlijk op nummer één. Maar Utrecht heeft meer te bieden. Ga je mee op ontdekkingstocht naar een aantal leuke plekken? 

We beginnen bij de Twijnstraat. Als je met de trein naar Utrecht komt, kun je vanaf het Centraal station een van de bussen nemen naar de Bleekstraat (de eerste halte na het station). Vanaf daar is het vijf minuten lopen naar het begin van de Twijnstraat.

De Twijnstraat behoort tot één van de oudste winkelstraten van Utrecht. En leuk om te weten is dat rond 1935 in deze straat een tram reed. Deze tram reed vanaf het Ledigerf door de Twijnstraat naar het Centraal station. Maar nog voor de tweede wereld oorlog namen de stadbussen het over. Tegenwoordig rijden er geen bussen meer maar is het een eenrichtingsverkeer geworden. Maar de winkeltjes zijn er nog steeds. En met de jaren komen er steeds leukere winkels bij. Het is een hele leuke winkelstraat geworden waar je niet de grote winkels tegenkomt maar juist de kleine zelfstandige winkels.

Tegenwoordig ziet het er zo uit.

Voordat we de stad verkennen beginnen we, zoals ik dat graag doe, met koffie en een gebakje. Bij “Kunst En Eerlijke Koffie”, of terwijl “KEEK”gaan we naar binnen. Een leuke lunchroom waar ze heerlijke zelfgemaakte taarten serveren. Het leuke aan deze lunchroom is dat ze elke zes weken een nieuwe expositie ophangen. Dus er valt altijd wat nieuws te bewonderen.

 

Keek

Na een lekkere scone en koffie is het tijd om verder te gaan. We bekijken nog een aantal leuke winkels in de Twijnstraat. Zoals “Mooi en Belle”, een leuke woonwinkel waar je met de rustige muziek heerlijk kunt snuffelen naar leuke accessoires voor in huis.

Of de winkel “Bag&Buy”, waar je zelf een potje of zakje gedroogd fruit kunt vullen of liever granen en chocolade? Genoeg keus in deze winkel. Zelfs verschillende soorten koffiebonen kun je kiezen. En achter in de winkel vind je een pindakaas machine. Een machine die pindakaas maakt waar je bij staat. Een leuk concept en een lekker souvenirtje voor thuis.

Vervolgens lopen we de Oudegracht af richting de binnenstad. Onderweg kunnen we de leuke etalages bekijken en natuurlijk de gracht met zijn werfkelders.

Voordat we het weten zijn we al bij de volgende plek die ik met jullie wil delen. De Lijnmarkt. Eigenlijk net voor de Lijnmarkt vinden we een leuke en vooral lekkere winkel “Cacao” heet het. Een winkel vol met chocolade. En achter in de winkel kun je live meekijken hoe ze alles maken.
Tip; houd je van een echte rijke chocolademelk? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Hierna lopen we rechtdoor de lijnmarkt op, weer een echt leuke winkelstraat waar je van alles kunt vinden van naaispullen en boeken tot geurkaarsen en cadeauartikelen. Zeker de moeite waard om doorheen te lopen.

Eerst gaan we bij de winkel “Waar” naar binnen. Hier verkopen ze organic, fairtrade en gerecyclede items.

De volgende stop is bij “Oil and Vinegar”. In deze winkel kun je zoals je de naam al zegt, olie en azijn kopen. Maar dan allemaal speciale smaken. Verder vind je hier allerlei Italiaanse producten. Het leuke van deze winkel is dat je veel kunt proeven. Dus probeer ook eens een sinaasappel olijfolie of een granaatappelazijn. En de vriendelijke medewerkers kunnen je veel extra informatie geven over de producten.

Naast “Oil and Vinegar” zit sinds kort ook een leuke kaaswinkel genaamd “Pakhuis kaas boter eieren”. Als je dol bent op kaas en dan vooral een speciale kaas, is het zeker de moeite waard om binnen te kijken. Denk bijvoorbeeld aan een pestokaasje of een brandnetelkaasje.

IMG_20151125_145952

Vervolgens kom je uit op een kruising. Aan de rechterkant zie je de Domtoren en links heb je de Zadelstraat waar je ook leuke speciaal zaakjes vind.

Wij gaan richting de Dom. Als je de Domtoren onderdoor gaat kom je uit op het Domplein. Waar je in de hoek de ingang hebt van de kloostertuin. Dit is eigenlijk een idyllische siertuin. En één van de mooiste tuinen van Nederland. De kloostertuin kun je gratis bezoeken.

IMG_20151212_115327

Als je het leuk vind kun je daarna met een rondleiding de 112 meter hoge Dom beklimmen. Een toegangskaartje kost €9 euro per persoon. Het is even een klim maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad Utrecht.
Tip; je hebt ook een mooi uitzicht op Utrecht als je naar het restaurant gaat in de “V&D”. Als je dan met de trap omhoog gaat, kun je daar naar het buiten terras. Vanaf daar heb je ook een mooi uitzicht en jawel: gratis. 

Inmiddels hebben we zin om wat te eten. Er zijn in Utrecht genoeg leuke cafés en restaurants waar je voor een redelijke prijs kunt lunchen. Wat wij leuk vinden is Yoghurt Barn. Hier kun je yoghurt eten. Maar niet een gewoon bakje yoghurt, nee je hebt de keus uit een aantal basis soorten yoghurt en vervolgens kun je allerlei toppings toevoegen. Je kunt ook kiezen om een uitgebreide high tea te bestellen. Dit is ook zeker een aanrader. Let wel op dat het op zaterdag erg druk is.

Na afloop zijn de zijstraten van de Neude ook leuk om te bekijken. En op het plein zelf zijn meerdere cafés waar je wat kunt drinken. Zeker in de zomer is het heerlijk vertoeven op de Neude.

Als je op zaterdag naar Utrecht gaat kun je naar een aantal markten. Zo kun je op het Jaskerkhof de bloemenmarkt vinden. Hier kun je van 08:00 – 17:00 mooie bloemen kopen. En al zou je geen bloemen kopen, het bekijken van de vele soorten bloemen is ook leuk.

Maar ben je meer opzoek naar mooie stoffen dan kun je naar de grootste stoffenmarkt in Nederland gaan. De lapjesmarkt vind je in de Breedstraat. Waar van 08:00 – 13:00 veel kramen staan met allerlei stoffen en garen.
Tip: zorg dat je hier vroeg bij bent. In de loop van de ochtend is het erg druk en kun je niet gemakkelijk bij alle kramen kijken.

En de laatste markt bevindt zich op het Vredenburg. Hier kun je vis, vlees, fruit, groente of lekkere warme stroopwafels kopen. De markt staat van 08:00 – 17:00.

Natuurlijk kun je ook langs de gracht lopen. Aan weerskanten bevinden zich de grote winkels. Of je brengt een bezoekje aan het station. Als je dan toch in Hoog Catharijne loopt kom je vast vanzelf nog wat leuke winkels tegen.

Uiteindelijk kom je in het station uit. Utrecht Centraal wordt nog steeds verbouwd maar ondanks dat zijn er toch een aantal leuke plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo kun je in het midden van het station met een trap omhoog waar je een aantal eetgelegenheden ziet. Zo ook Bar Centraal. Je kunt hier, in tegenstelling tot een verdieping lager, heerlijk in alle rust genieten van wat lekkere hapjes en drankjes. Het ziet er gezellig uit en de prijzen zijn erg betaalbaar.

 

Als je toch liever in een ander restaurant wilt eten is dat natuurlijk ook mogelijk. Hier heb ik een aantal goede mogelijkheden opgeschreven.

 1. Luden, is een luxe restaurant. Het heeft een chique uitstraling met veel goud en kroonluchters maar toch knus.
  Klik hier voor de website.
 2. Stan & Co, is een gemiddeld duur restaurant. De sfeer kun je als volgt omschrijven; New York stijl, authentiek, grill, warm uitstraling, geruite overhemden en baarden.
  Klik hier voor de website.
 3. El Mundo, hier kun je heerlijke tapas eten. Een avondje met vriendinnen? Dan is El Mundo een leuk restaurant om te eten. De patatas bravas zijn erg lekker.
  Klik hier voor de website.
 4. Toque Toque, is een sfeervol Frans restaurant en het driegangen menu is goed en betaalbaar. Als je van buiten naar binnen kijkt dan zie je niet dat er om de hoek nog een hele grote ruimte is. Dus vraag altijd binnen even of er nog plek is.
  Klik hier voor de website.
 5. Kimmade, is een héél klein Vietnamees restaurant. Het heeft maar een paar tafeltjes. Maar het eten is er heerlijk. En de prijzen zijn zeer betaalpaar.
  Klik hier voor de website.

Adressen:
Lunchroom Keek in de Twijnstraat 23.
Domtoren beklimmen Domplein 21.
Yoghurt Barn Vinkenburgstraat 15.

No Comments

Leave a Reply