Nederland Reistips

De Nederlandse kerststeden van 2016

Kerststeden 2016

Over drie weken is het alweer zover: Kerstmis! En ondanks dat voor bijna iedereen de maand december een drukke maand is, is het wel leuk om in de kerstsferen te komen. En hoe kun je dat beter doen dan naar een kerststad te gaan. Als je het mij vraagt hoort het er ook een beetje bij. Elk jaar een kerststad bezoeken en gezellig langs alle kraampjes slenteren. Met je geliefde ergens een lekkere chocolademelk of glühwein drinken. En vervolgens na een lange maar sfeervolle dag terug naar huis reizen. Ja, ik zou elk jaar wel willen rondlopen op een kerstmarkt. Voor mij zit het er dit jaar niet in. Ondanks dat ik hier in Mexico ook heel wat winkels vol met felle lichtjes en kerstversiering heb zien hangen, hebben ze geen authentieke kerstmarkt. Maar daarom schrijf ik maar al te graag deze blogpost om toch een beetje de sfeer te proeven.

 

#1 Dickens Festijn in Deventer

Wil je eventjes helemaal terug in de tijd? Bezoek dan zeker het Dickens Festijn in Deventer. Deventer wordt helemaal omgetoverd tot een stad in de 19e eeuw. Met ruim 900 verklede personen waan je jezelf in een andere tijd. Niet alleen de straten worden omgetoverd ook de cafés doen mee. Wat dacht je van Engelse punch of warme wafels? Of koop een Deventer koek en slenter door alle straten en snuif de geuren van de dennenbomen en de haardvuren op.
Wanneer: zaterdag 19 en zondag 20 december


#2  Magisch
Maastricht

Maastricht staat bekend om zijn goede kerstsfeer. De straten worden volgehangen met kerstlichtjes, elke winkel versierd zijn etalage en de geur van lekkernij is op bijna op elke hoek te ruiken. Maastricht kent ook een kerstmarkt op het Vrijthof. En naast deze kerstmarkt vind je er ook nog een schaatsbaan van 800 m2. Vorig jaar ben ik naar de kerstmarkt in Maastricht geweest. Het is niet een kerstmarkt waar ik speciaal vanuit Utrecht naar Maastricht voor zou afreizen. Maar het gehele plaatje sprak mij erg aan. Overdag in de sfeervolle straten rondlopen en lekkere vlaai eten. En ’s avonds gaat de sjaal om en slenter je met een kopje chocolademelk over de kerstmarkt. Dus Maastricht is vooral leuk voor een gehele dag.
Wanneer: 2 december t/m 1 januari

Kerststeden 2016
Kerststeden 2016
Kerststeden 2016

#3 Grotten kerstmarkt in Valkenburg

Niet ver van Maastricht bevindt zich Valkenburg. Elk jaar weer kun je de grotten van Valkenburg bezoeken en jezelf onderdompelen in de vele creaties die je daar terug vindt. In de Gemeentegrot kun je dit jaar voor de 31e keer genieten van een mooie kerstmarkt. Doordat de kerstmarkt in een grot is geeft het gelijk een knus en warm gevoel. Naast de Gemeentegrot kun je ook een bezoekje brengen aan de Fluweelgrot. In de Fluweelgrot vind je veel ambachten en veel kerst- en cadeauartikelen. Beide kerstmarkten zijn zeker de moeite waard maar kosten wel zeven euro per persoon. 
Wanneer: van 18 november t/m 23 december

 

#4 Kerstmarkt in Dordrecht

De stad Dordrecht wordt ook dit jaar weer helemaal versierd. Dordrecht kent veel monumenten die rond deze tijd extra in de schijnwerpers staan. En op vrijdag en zaterdagavond kun je uit volle borst meezingen met de Christmas sing- a- long. Of kijk je liever in de Grotekerkstuin naar het kersttheater of neem een kijkje bij de levende kerststal. Genoeg te doen dus in Dordrecht. Het enige dat jammer is, is dat het maar één weekend is. Dus noteer het allemaal in je agenda, zodat je dat weekend in Dordrecht kunt doorbrengen.
Wanneer: 16 december t/m 18 december 


#5 Lichtjesavond in…

Niet alleen de kerstmarkten in Nederland zijn een bezoekje waard. Ook de lichtjesavonden geven een warm gevoel. Helaas vinden deze niet regelmatig plaats dus ook bij deze activiteiten is het beter ze te noteren.

Delft: al sinds 1998 wordt in Delft Lichtjesavond georganiseerd. Op dinsdag 13 december vindt opnieuw een Lichtjesavond plaats. Met als hoogtepunt de ontsteking van de kerstboom. Het programma duurt van 16:00 tot 23:00.

Vreeswijk: op woensdag 13 december wordt voor de 30e keer Vreeswijk bij Kaarslicht georganiseerd. De voormalige sluizen en het schippersdorp wordt ondergedompeld in licht en warmte. Tussen 19:00 en 22:00 wordt Vreeswijk verlicht door duizenden kaarsjes en fakkels. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Langs de route kun je glühwein en chocolademelk kopen om de avond nog warmer door te komen.

 

Tip: heb je interesse om naar een kerstmarkt te gaan maar vind je de treinkosten een beetje duur? Kijk dan eventjes op de spoordeelwinkel van de NS. Daar kun je op dit moment t/m 1 januari een treinkaartje kopen voor 19 euro. En inclusief de treinreis kun je ook gratis lunchen (+ koffie/thee) bij La Place. Zo vind je op veel stations in Nederland een La Place. Best goede deal toch?!

No Comments

Leave a Reply