Persoonlijk

Gekke ervaringen tijdens reizen deel 3

Travelhotspots.nl

Als je op reis bent maak je nogal wat mee. Van de grappigste tot gekste momenten. En niet iedereen onthoudt die momenten. Maar ik wel! Althans ik heb ze bijgehouden en deel ze graag met jullie.

 

1. Uitnodiging voor een donker kano ritje

In Costa Rica ging ik samen met iemand naar Tortuguero, een prachtige plek om te bezoeken. Daar leerde we een local in de boot kennen die rondleidingen gaf. En omdat we beide liever ons geld gaven aan een local in plaats van aan een grotere organisatie, besloten we met deze man op pad te gaan. Hij nam ons ’s ochtends mee in zijn boot door de mangrove en liet ons de mooiste en rustigste plekjes zien. Omdat hij ons wel aardig vond en omdat we een tweede tour bij hem hadden geboekt nodigde hij ons uit om ’s avonds samen te eten. Daar hadden we beide niet zo’n zin in dus sloegen we die uitnodiging af. Maar later die avond kwamen we hem alsnog tegen en nodigde hij ons bij hem thuis uit om een speciale wijn te drinken. Dit keer sloegen we de uitnodiging niet af en dronken we een glas wijn op zijn veranda. Maar na een tijdje kwam de uitnodiging of we zin hadden om met de kano het water op te gaan. In eerste instantie zagen we het wel zitten en gingen dus in op de uitnodiging. Maar toen de twee mannen de tas met alcohol pakte, hadden we beide zoiets van dit gaat toch een andere kant op. Zeker omdat het pikke donker was en we niet zomaar uit een kano kunnen stappen. En om met twee aangeschoten mannen de mangrove in te gaan, gaat iets te ver. Maar toen we toch terugkrabbelde waren de mannen erg verontwaardigd en konden het maar moeilijk begrijpen. Leuk geprobeerd maar helaas.

 

2. Voor vertrek even een gebedje doen

In Turrialba, Costa Rica nam ik de lokale bus naar de hoofdstad San José. En dat ritje was mij nog eens een ritje. Het begon al dat ik de enige toerist was in de bus. Nou is dat niet zo erg. Maar je hebt wel alle ogen op je gericht. En soms kan dat wel een beetje vervelend worden. Vervolgens zit ik naast een oudere man in de bus die vriendelijk naar mij lacht. Ik lach natuurlijk vriendelijk terug. Vervolgens zie ik hem een gebedje doen. Wat direct mij aan het denken zet. Het zal toch wel een veilige route zijn? Ik zal toch wel op tijd in San José aankomen om mijn volgende bus te halen? Moet ik ook een gebedje doen? Uiteindelijk kwam ik na een spannende rit aan in San José. Maar een aantal keer onderweg leek het net of de bus het zou begeven. Het landschap was behoorlijk heuvelachtig dus diverse keren moest de bus een heuvel over. Maar daar was de bus toch niet helemaal geschikt voor. Met veel lawaai en soms een stukje terug rollen redde we het. Maar met geluk dan ook. Heeft het gebedje misschien toch nog geholpen?!

 

3. Ben ik dan echt zo speciaal?

In Guatemala bezocht ik het prachtige stadje Antigua. Ik wilde graag met mijn camera de mooie gebouwen vastleggen. Zo stond ik een tijdje te wachten op het juiste moment om de beste foto te nemen. In mijn ooghoeken zag ik al een groepje tieners. Ik dacht dat zij netjes aan het wachten waren zodat ik mijn foto kon nemen. Maar toen ik aangaf dat ze langs konden lopen, moesten ze allemaal erg lachen. De dapperste van het groepje stapte op mij af en vroeg in het Spaans om een foto. In eerste instantie dacht ik dat ik een foto van hen moest maken. Maar nee, dat had ik verkeerd begrepen. Ze wilde graag met mij op de foto. Verbaasd van de gestelde vraag ging ik akkoord. En één voor één kwamen ze naast mij staan om op de foto te gaan. Een van de tieners had zelfs een baby vast waar speciaal de doek even opzij werd geschoven, zodat de baby ook goed op de foto zou staan. Dat was nog eens een aparte ervaring. Want wat ga je met die foto doen? Sta ik nu ergens op een Facebookpagina? Of hang ik boven een bed?

 

4. Is de buschauffeur angstig?

In Mexico nam ik de grote luxe touringbus naar mijn volgende bestemming: Playa del Carmen. Ik had een plekje voorin dus ik had de buschauffeur goed in mijn zicht. En voordat we vertrokken deed ook hij een gebedje. Dat deed mij direct denken aan mijn busrit in Costa Rica. Dus opnieuw dacht ik: het zal toch wel een normale route zijn? Gelukkig was het heel veilig en was het alleen maar rechtdoor op de snelweg.

Crazy Mexico
Crazy Mexico

5. Wat een aandacht hier in Mexico

Oh oh oh… Het is echt heel opvallend hoeveel aandacht ik hier krijg. En dan zijn het specifiek alleen de mannen waar ik het over heb. Het is vaak wel aardig bedoeld maar het lijkt wel of ik er niet aan ontkom. Zo heb ik al gratis kopjes koffie gehad, gratis rondleidingen door de stad aangeboden gekregen maar ook gratis ongevraagd advies. En ze blijven allemaal maar proberen. Tja, een blonde vrouw alleen..


6. Bierliefhebber

Voor de mensen die mij goed kennen zullen wel weten dat ik géén bierliefhebber ben. Maar hier in Mexico is dat toch een beetje veranderd. Doordat twee locals bier bestelde en ik niet achter wilde blijven en toch wel nieuwsgierig was, bestelde ik ook een biertje. En verrassend genoeg smaakte het veel beter dan ons bier in Nederland. Sinds dat moment heb ik al heel wat biertjes gedronken. Waar het aan ligt? Misschien de minder sterke smaak van bier? Ik weet het niet exact. Het is trouwens niet zo dat ik het op de Mexicaanse manier drink. De Mexicanen houden van spicy. Dus een glas bier met op de rand chilipoeder is heel normaal hier. Maar dat grapje gaat voor mij net iets te ver.

 

7. Corrupte politie

Nog een gekke ervaring in Mexico was het moment dat ik samen met iemand naar het politiebureau moest. De persoon waarmee ik was, had ergens gepind in Mexico maar geen geld ontvangen. Helaas was dat bedrag wel van haar rekening afgeschreven. Dus ze had een bewijs nodig voor haar eigen bank dat ze geld had willen pinnen maar er niks uitkwam. Maar krijg dat maar eens voor elkaar. De taxichauffeur die ons naar het politiebureau bracht vertelde al dat de politie hier in Mexico corrupt is. Dus als het niet zou lukken, konden we geld bieden voor dat papiertje. De kennis waarmee ik was vond dat echter geen probleem want het ging namelijk over duizend euro dat was afgeschreven. Dus daar stonden we dan op het politiebureau geld te bieden om iets voor elkaar te krijgen. Dat zou je in Nederland eens moeten proberen…


8. Nadeel van alleen zijn

Veel nadelen van alleen zijn heb ik nog niet gehad. Eigenlijk meer voordelen. Maar in Campeche, Mexico ervoer ik het maar al te goed. Ik wilde graag met een oud toeristisch treintje mee door de stad. Het zou volgens Tripadvisor een leuke en informatieve tour zijn. Maar na vier pogingen gaf ik het op. Elke keer als ik bij het treintje aankwam was ik de enige toerist. En het minimum was toch echt zes personen. En elke keer weer ging ik met goede moed terug. Maar helaas, uiteindelijk heb ik Campeche verlaten zonder in dat leuke oude treintje te hebben gezeten.

 

Dit waren voor nu de gekke ervaringen van de afgelopen tijd. Wie weet ervaar ik nog meer gekke momenten hier in Mexico. Heb jij wel eens iets geks meegemaakt op vakantie? Ben erg benieuwd naar andermans verhalen, dus laat het zeker even weten hieronder in een reactie!

No Comments

Leave a Reply