Belize Bestemmingen Mexico

Grensovergang Belize – Mexico

Grensovergang Mexico

Een grensovergang kan voor sommige reizigers spannend zijn. Je weet niet hoe het werkt, waar je naartoe moet, je spreekt de taal niet en het liefst wil je zo snel mogelijk in het andere land zijn. Tijdens mijn reis in Centraal- Amerika heb ik zeven keer een grensovergang meegemaakt. Bij de meeste grensovergangen was ik alleen. En als je alleen reist is het soms spannend hoe iets in zijn werk gaat. Ik zocht destijds ook wat informatie op. Want bij sommige overgangen bestaat de controle niet uit één stempeltje. Nee, soms word je naar diverse huisjes gestuurd en is het maar de vraag wat je nu eigenlijk moet betalen. Tips waren destijds altijd welkom bij mij. Daarom deel ik maar al te graag mijn ervaring en tips over in dit geval de grensovergang van Belize naar Mexico.

 

Welke twee opties zijn er?

Veel toeristen verblijven op het eiland Caye Caulker in Belize. Ik schreef hier al eerder over: het paradijselijke Caye Caulker. Ook ik verbleef destijds op dat paradijselijke eiland. Vanaf daar heb ik de boot teruggenomen naar het vaste land: Belize City. Eigenlijk heb je twee opties om vanaf Belize naar Mexico te reizen. Optie één is met de speedboot in negentig minuten vanaf Caye Caulker naar Chetumal te varen. Of optie twee is met de boot terug naar Belize City en vanaf daar met de bus naar Chetumal. Ik had voor de laatste optie gekozen omdat die vele malen goedkoper was. En daarbij had ik genoeg tijd dus ik kon voor de langere busroute kiezen. De bus van Belize City naar Chetumal in Mexico kostte +- 20 US dollar. De tijd in de bus was ongeveer vijf uur. Maar kies je voor de snelle speedboot dan kost de reis 60 US dollar.

 

Optie 1: hoe gaat de grensovergang over land in zijn werk?

Als je kiest voor de busreis dan reis je met een touringcar naar de grens met Mexico. Deze grensovergang is eigenlijk heel simpel omdat de buschauffeur laat weten wanneer je uit moet stappen en wat er gedaan moet worden. Onderweg krijg je al een formulier die je bij de eerste stop ingevuld moet hebben en moet afgeven. Zorg dat je altijd een pen bij je hebt als je naar een volgend land gaat. Bij de eerste stop is je laatste mogelijkheid om je overige Belizaanse dollars in te wisselen voor pesos, de munteenheid van Mexico. Echter is dit een behoorlijke slechte rate. Het is veel verstandiger om te zorgen dat je 20 dollar bij je hebt, zodat je de kosten (exit fee) op de grens kunt betalen. Maar de overige Belizaanse dollars al eerder in Belize City hebt ingewisseld.

Als je aankomt op de grens dan geef je, je formuliertje af en betaal je 20 dollar. Vervolgens gaat iedereen weer via de achterkant naar buiten en stap je opnieuw de bus in. De bus rijdt naar de volgende stop. Daar neem je dit keer al je bagage uit de bus en loop je naar het eerste kantoortje. Daar krijg je opnieuw een formulier dat je volledig moet invullen. Vervolgens geef je dat formulier weer af en krijg je een stempel in je paspoort. Bij dat kantoortje krijg je een deel van het formulier mee. Dat stukje moet je heel goed bewaren! Als je Mexico uit gaat dan moet je dat deel van het formulier laten zien. Als je het op een of andere manier kwijt bent geraakt dan betaal je 30 dollar. Verstandig is om het losse papiertje vast te nieten in je paspoort.
Als je dat eenmaal hebt gedaan loop je naar het volgende gebouw. Daar moet iedereen een voor een al zijn spullen op een lopende band leggen. De spullen worden gecontroleerd en mogen aan het einde van de band weer meegenomen worden. Als laatste stap van het gehele proces geef je opnieuw je backpack aan de buschauffeur en stap je weer in de bus.


Eigenlijk is het helemaal niet spannend

Zoals ik al eerder schreef, deze grensovergang is heel makkelijk. Niet alleen omdat de buschauffeur duidelijk laat weten wat je moet doen. Ook omdat je sowieso wel met andere toeristen samen reist. Er zijn een boel toeristen die deze route nemen en dus in dezelfde bus zitten. Altijd fijn als je iemand kan aanspreken in het Engels.

Ik hoop dat deze uitleg heeft geholpen en dat je een veilige reis tegemoet gaat.

No Comments

Leave a Reply