Reistips

Hoe kun je geld besparen op reis?

geld besparen op reis

Als je voor een langere tijd gaat reizen dan moet je op een gegeven moment toch op bepaalde punten gaan besparen. Sommige landen die je aan doet zijn duurder dan gedacht of het geld gaat gewoon harder dan gehoopt. Op dat punt moet je toch gaan kijken wat je nog allemaal wilt doen. Kun je bepaalde activiteiten skippen of landen overslaan? Misschien moet je wel je huidige reisroute aanpassen. Als je dat liever niet wilt of het eerst op een andere manier wilt proberen dan zijn deze tips handig voor jou.

1. Vervoer
besparen op reis
Op vervoer kun je vaak heel veel besparen. Neem voornamelijk de openbare bus of trein. Ook al is het makkelijk om een taxi of shuttle service te nemen, kies voor de meer avontuurlijke manier van reizen. Als je alleen reist kan dit soms spannend zijn. Soms zit je zomaar een paar uur in de bus als enige toerist. Maar je leert soms ook tijdens een busrit de meest aardige mensen kennen. Ik neem Costa Rica als voorbeeld, dat is een prijzig land. Dus op den duur of van het begin al, wil je bezuinigen op punten. De shuttle service is daar heel gebruikelijk en veel toeristen nemen dan ook snel en gemakkelijk de shuttle naar de volgende bestemming. Maar als ze iets meer tijd en energie steken in het reizen met het openbaar vervoer, dan kunnen ze zo nog twee keer extra uit eten gaan. Het kan soms meer dan 50% schelen om de openbare bus te kiezen.

2. Eten

besparen op reis
besparen op reis

Besparen op eten kun je ook gemakkelijk uitvoeren. Je kunt in plaats van “luxe” uit eten ook zelf een maaltijd klaarmaken. Of als je daar niet zoveel behoefte aan hebt of niet over een keuken beschikt. Kies er dan voor om bij de kraampjes op straat wat eten te halen. Het is vaak lekker en makkelijk en het kost je bijna niks.
Vraag aan de locals wanneer de markt is, zodat je goedkoop groente en fruit kunt kopen. Of ga bij een aantal winkels naar binnen en vergelijk eens de prijzen. Vaak zijn bepaalde producten toch net iets goedkoper ergens anders.

3. Accommodatie

geld besparen op reis
Kies voor de wat goedkopere accommodaties en trakteer jezelf desnoods aan het einde van je reis op een wat luxe accommodatie. Denk hierbij aan hostels, Airbnb en couchsurfing. Als je voor een hostel kiest, hoef je niet perse in een dorm (gedeelde slaapkamer) te slapen maar kun je ook voor een privékamer kiezen. Op die manier heb je toch je privacy maar wel de gezelligheid van een hostel. Kijk bijvoorbeeld eens op hostelworld.nl

Let bij hostels op het volgende: kijk of er een keuken aanwezig is. Let op de ligging, soms kunnen hostels buiten het “centrum” liggen waardoor je alsnog een taxi moet nemen. Lees goed de beoordelingen van andere reizigers. Als je waardevolle items bij je hebt, kijk dan of er een kluisje aanwezig is (vergeet dan ook geen slotje mee te nemen). Bij sommige hostels zit het ontbijt bij de kamerprijs inbegrepen. En let ook op de grootte van de kamer, soms lijken de foto’s groter dan dat het daadwerkelijk is.

4. Kleding wassen

besparen op reis
Het is makkelijk om je kleding naar een laundry service te brengen en vervolgens weer schoon en mooi opgevouwen terug te krijgen. Maar dat kost helaas wel geld. Het ligt natuurlijk aan in welk je land je verblijft maar over het algemeen is het niet heel goedkoop. Althans je kunt er geld op besparen door het zelf te doen. Neem vanuit huis zeep/wasmiddel mee of ga naar een lokale supermarkt en koop het daar. Het kost vaak wat meer tijd om al je kleding zelf te wassen maar reken maar eens uit wat je kwijt zou zijn als je elke twee weken je was zou wegbrengen.

5. Excursies

besparen op reis
besparen op reis

Als je aan het reizen bent wil je wel graag wat van de omgeving zien. En in de toeristische plekken ontkom je niet aan de vele reisorganisaties die verschillende excursies aanbieden. Ben je van plan om bij een organisatie iets te boeken? Ga dan eerst bij verschillende organisaties naar binnen en vraag eens om de prijzen. Vergelijken is de beste manier om geld te besparen. Blijf je langer op één locatie en je wilt meerdere excursies boeken? Onderhandel dan voor een goed prijsje. Wil je het nog goedkoper doen? Zoek dan uit of er ook een openbare bus naar de bestemming gaat waar je heen wilt.

Wat is jouw ultieme tip om geld te besparen tijdens het reizen?

2 Comments

 • Yvonne
  6 september 2016 at 19:46

  Inderdaad die laundry service. In Sri Lanka vond ik het gewoon schokkend hoe duur dat was, terwijl het in India zo goedkoop is. Ik heb dus 4 weken zelf gewassen daar, soms naast de locals haha. Ook weleens de wasmachine mogen gebruiken van de familie waar we sliepen trouwens, heel lief!

  • Emma
   8 september 2016 at 04:04

   Het is inderdaad soms bizar wat mensen ervoor vragen. Maar vaak in de toeristische plekken kunnen ze het makkelijk doen. De meeste toeristen die betalen het toch wel. Dan is zelf wassen toch het beste. Niet altijd is dat mogelijk; soms mag je geen kleding ophangen of ben je in een gebied waar het heel slecht droogt.

   Maar jij hebt dus wel veel ervaring opgedaan in Sri Lanka. Kon je het dan ook extra waarderen toen je weer je eigen wasmachine tot je beschikking had?

  Leave a Reply