Reistips

Hoe overleef je 47 hostels? | Wereldreis

Hostel

Overnachten in een hostel is perfect voor de reiziger die met een klein budget reist: het is goedkoop maar wel met een goede sfeer. Tijdens mijn wereldreis moest ook ik op mijn geld letten en koos daarom 95% van de keren voor een hostel. Een goedkope accommodatie is belangrijk maar voor een soloreiziger is het ook belangrijk om andere reizigers te ontmoeten. Je reist dan wel alleen maar dat wil niet zeggen dat je alle activiteiten alleen wilt ondernemen. Maar 47 hostels? Hoe overleef je dat? Word je op den duur niet helemaal gek en wil je geen privacy? Welke vieze dingen kom je tegen in hostels? En waar moet je juist voor oppassen? Ik wil uit ervaring jou goede tips geven. Maar laten we bij het begin beginnen:

 

Wat is een hostel eigenlijk?

Niet voor iedereen is het namelijk even duidelijk wat een hostel inhoudt. Een hostel is vergelijkbaar met een jeugdherberg. Iedereen, jong en oud, kan goedkoop overnachten op een slaapzaal of in sommige gevallen een goedkope basic tweepersoons-kamer. De slaapzalen worden “dorms” genoemd. De dorms hebben vaak een verschillend aantal bedden. Dorms voor vier, zes, acht soms wel tien personen. Natuurlijk is een bed in een dorm met tien bedden goedkoper dan in een dorm voor vier personen. Uiteindelijk kun jij als reiziger bepalen wat je wilt uitgeven aan je slaapplek. Is het zo dat je altijd gemengd moet slapen? Dat kan voorkomen. Maar ik kan je ook geruststellen dat er genoeg hostels over vrouwen-dorms beschikken. Want gezellig kletsen en reisverhalen uitwisselen doe je in de gemeenschappelijke ruimten.

 

Echt 47 hostels?

Ja! Natuurlijk heb ik af en toe ook een luxere accommodatie geboekt. Zo heb ik een aantal keer via Airbnb appartementen geboekt. Maar eigenlijk was dat altijd wel met anderen, zodat we de prijs konden delen. Omdat ik ruim vier maanden in Mexico was, is uit het lijstje ook duidelijk te zien dat ik daar het meest heb overnacht in hostels.
Canada: 4 hostels, 1 tent, 2 Airbnb
Costa Rica: 5 hostels, 1 hotel, 1 appartement
Panama: 2 hostels
Nicaragua: 5 hostels
Guatemala: 4 hostels, 1 hotel
Belize: 1 hostel
Mexico: 26 hostels, 4 Airbnb, 1 appartement, 1 hotel.

 

Vieze of vervelende herinneringen..

In één van de eerste nachten van mijn wereldreis werd mijn gekregen Rituals showergel gestolen. Ook in Canada sliep ik in een oude gevangenis met echt hele vieze lakens.

In Costa Rica begon het diarree feest. Erg vervelend als je dan op het toilet zit dat uitkomt op de woonkamer en ook nog eens open is van boven. Costa Rica staat natuurlijk bekend om de jungle en de vele dieren. Ja, dat was wel even wennen om in een kamer te slapen met continue insecten en salamanders in je slaapkamer. Of het moment dat je net een nieuw hostel binnenkomt en je nieuwe slaapplaats ziet en dan je buurman die overal vieze sokken en ondergoed en zijn eigen bed vol met etenswaren heeft liggen..

In Guatemala overnachtte ik twee nachten in de jungle. En ik werd elke nacht gezelschap gehouden door vele mieren in mijn bed. Dan krijg je letterlijk de kriebels.

In Mexico had ik weer een mierenfeest. Maar dit keer was het mijn backpack die van binnen en buiten onder de mieren zat. In Mexico City was ik in een hostel in de vrouwenbadkamer aan het douchen en werd ik gezelschap gehouden door een stelletje dat het wel erg gezellig had in het hokje naast mij. Die situaties kun je nog snel ontvluchten. Maar als je een dorm boekt en er blijken geen ramen te zijn en de hele kamer ruikt naar drank en andere vieze luchten.. Dan ben je wel de pineut.

Hostel

5x hostel tips voor jou:

1. Check altijd dat er een kluisje aanwezig is. Het klinkt logisch maar tijdens mijn reis ben ik toch een aantal hostels tegengekomen die dat niet had. De meeste reizigers hebben op z’n minst een camera mee, sommige zelfs een laptop, tablet of andere waardevolle spullen. Tip: neem ook een goed slotje mee. Ik had deze mee en daar was ik enorm blij mee. Het is officieel een snowboard slot maar ook perfect om je backpack ergens aan vast te binden of je kluisje in het hostel veilig mee te sluiten.

2. De beste hostels hebben een apart nachtlampje per bed. Dat klinkt misschien wat overdreven maar als je in een dorm slaapt met vijf anderen en een aantal personen gaan al slapen, dan zit jij in het donker. Best vervelend kan ik je zeggen. Dus een hoofdlampje is handig om bij je te hebben.

3. In een hostel in Canada (Ottawa) had ik echt een heel vies gevoel bij de lakens die op het bed lagen. Uiteindelijk heb ik mijn eigen lakenhoes uit mijn backpack gehaald en ben ik daar ingekropen. Ze zijn voor een paar euro bij de Xenos te koop en omdat ze opgerold en klein zijn, zijn ze makkelijk mee te nemen.

4. Ik schreef er al eerder over de pakzakken van IKEA. Ideaal voor als je in een kleine kamer slaapt maar wel graag je kleding geordend wilt houden.

5. Check van te voren of het hostel is aangesloten bij HI Hostels. Zo ja, word lid en het scheelt je een hoop geld. Wat ook geld kan schelen is om korting te vragen als je langer dan een paar nachten blijft slapen.

 

Slaap jij graag in hostels of kies je liever voor een andere accommodatie? 

No Comments

Leave a Reply