Bestemmingen Mexico

Hoe overleef ik Mexico City?

Hoe overleef ik Mexico City

Mexico City een miljoenenstad, waar je op bijna elke hoek een Starbucks vindt, het nooit stil is en waar overal foodtrucks staan. Het is een stad die bruist. Waar de gay scene een belangrijke rol speelt. Maar waar ook duistere wijken zijn. Wijken waar je zeker als toerist niet naartoe moet gaan. En pas op in de bekende wijk Centro Historico. In het historisch centrum kom je als reiziger snel terecht. Is het niet vanwege de vele hostels die zich daar bevinden dan wel om te shoppen of om een bezoek te brengen aan één van de vele musea. In dit artikel wil ik je graag mijn ervaring laten weten en persoonlijke tips meegeven. Het kan natuurlijk goed zijn dat jijzelf, of iemand die je kent hier heel anders over denkt. 

 

Waar niet te overnachten
In december 2016 bezocht ik Mexico City voor de eerste keer. Via de bekende website Hostelworld boekte ik een slaapplaats in een hostel. Ik deed wat research naar een hostel en las dat het hostel goed was, het lag midden in het historisch centrum en in de buurt van een station. Beter kon het niet. Dat dacht ik. Inmiddels weet ik wel beter en zou ik niemand een verblijf in Centro Historico aanraden. Gek dat ik bij dit hostel terecht kwam was het niet. Aangezien op Hostelworld veel hostels in Centro Historico worden aangeboden. Helaas is het centrum niet erg veilig. Misschien dat dit juist vanwege de vele toeristen komt die daar verblijven, misschien ook niet. Mijn Mexicaanse vriend heeft zelf ook een nare ervaring gehad in het oude centrum. De drukke hoofdstraat waar alle bekende ketens zijn is een geliefde plek voor zakkenrollers en enge types. Natuurlijk heb je zakkenrollers overal ter wereld. Maar iemand die een pistool in je rug duwt en daarmee aangeeft dat je al je waardevolle bezittingen moet afstaan is een ander verhaal. Niet alleen op die wijze komen ze aan waardevolle spullen ook worden mensen voor korte tijd ontvoerd. Ik voelde mij destijds niet 100% veilig in Mexico City. Wat erg jammer was want in het zuiden van Mexico had ik mijzelf nog nooit onveilig gevoeld. In drie verschillende hostels heb ik overnacht in Centro Historico en alle drie raad ik ze eigenlijk af. Het gaat om: Mexico City Hostel, Mundo Joven Catedral en Downtown beds. Mijn mening is voornamelijk gebaseerd op onvriendelijk personeel, niet super ontbijt en geen ramen voor frisse lucht. 

 

Veilig reizen in Mexico City
In Mexico City kun je voor 5 pesos (0,23 cent) met de metro reizen. Het maakt niet uit hoe ver je reist. Dit grote netwerk is ideaal om je snel van locatie naar locatie te verplaatsen. Houd er echter rekening mee dat je niet de enige bent die met de metro reist. Het is zelfs zo dat in de spitsuren speciale wagons zijn voor alleen vrouwen en kinderen. Op het station zelf wordt dit duidelijk afgebakend en staat politie toezicht te houden. Dit klinkt natuurlijk goed maar ook in die wagons kan het enorm druk zijn. Een perfecte plek om even iets uit je rugzak te stelen. Zorg dat je altijd je rugzak op je buik draagt en je camera niet open en bloot om je nek hebt hangen. Boven de grond heb je de keus uit de tram (metrobus) en bus. Beide zijn ook maar 7 á 10 pesos (0,30 á 0,46 cent) per rit. Op de een of andere manier voelde ik mijzelf veiliger in deze vervoersmiddelen. Als laatste en tevens duurste optie heb je een Uber. Uber is in Mexico City big business. Het is veiliger om in een Uber ergens naartoe te gaan dan met een lokale taxi. Alles werkt via een app op je telefoon. Dus het is wel van belang dat je die app installeert en dat je ergens bent waar WIFI is zodat je een Uber kunt bestellen. Reizen met Uber is wel weer veel goedkoper dan in Nederland. 

 

In welke wijken moet je zijn geweest?
De wijken Roma en Codesa zijn mijn favorieten. Het zijn hippe en vooral veilige wijken. Veel buitenlanders die in Mexico City wonen, wonen in één van deze wijken. En die keuze hebben ze niet voor niks gemaakt. Talloze leuke koffietentjes, diverse restaurants en goed onderhouden parken. Natuurlijk zijn dit niet de goedkoopste wijken, dus voor een kopje koffie betaal je iets meer. Maar nog steeds is het wel goedkoper dan in Nederland! Een andere wijk waar je zeker naartoe moet is Coyoacán. Deze wijk geeft je het gevoel alsof je in een andere stad bent. Het drukke Mexico City laat je even achter je en geniet van goede koffie of een verse maiskolf. Als laatste Zona Rosa, deze wijk staat vooral bekend als gay neighborhood maar heeft ook veel leuke koffietentjes.

Foto Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat je niet bang maken! 
Dit is iets waar ikzelf ook nog aan moet werken. Soms gaat dat lastig als mijn vriend laat merken dat hij bang is dat er iets gebeurt bij mij. Ook als je verhalen van andere Mexicanen hoort dat Mexico City gevaarlijk is dan maak je jezelf toch iets sneller bang. Ik wil niet zeggen dan Mexico City veilig is. Maar ook in andere steden in de wereld kan er iets gebeuren. Wees voorzichtig en denk goed na als je naar buiten gaat met waardevolle spullen. Je bent dan wel een buitenlander en valt dus snel op, dat wil niet zeggen dat er iets ergs gebeurt. Genoeg Mexicanen zijn benieuwd naar waar je vandaan komt en wat je van Mexico vindt.

In het artikel over 6x slapen in Mexico City schrijf ik over drie Airbnb’s die echt super fijn zijn. Misschien handig voor als je naar Mexico City gaat en in toffe locaties wilt overnachten. 

Ik ben erg benieuwd of jij wel eens in Mexico City bent geweest of sla je deze stad liever over? Laat het mij weten in een reactie hieronder! 

No Comments

Leave a Reply