Reistips

Hoe spaar je voor een gratis vlucht?

hoe spaar je voor een gratis vlucht

Gratis vliegen dat willen we allemaal wel toch? Maar hoe spaar je voor een gratis vlucht? Welke maatschappijen doen mee? En hoeveel punten moet je sparen? Ik zocht het uit zodat ook jij kunt starten met het spaarprogramma.


Ondanks dat ik al wat reizen heb gemaakt en dus ook gevlogen heb, heb ik mijzelf nooit verdiept in de spaarprogramma’s die er zijn. Ik had mijzelf ooit aangemeld bij KLM Flying Blue. Maar nooit echt goed uitgezocht hoe het werkte. Totdat ik iemand tijdens het reizen tegenkwam en vertelde over zijn spaarprogramma’s. Zo vloog hij regelmatig buisness class naar bestemmingen of koos hij voor een gratis hotelovernachting. Zijn verhalen inspireerde mij en dus zocht ik uit hoe het allemaal werkte.


Welke maatschappijen hebben een spaarprogramma?


Flying Blue

– KLM,  Air France, Transavia, China Airlines, Delta Airlines, Jet Airways, Malaysia Ailines.
En meer airlines doen mee, kijk hier voor het aanbod

Star Alliance
– Air Canada, 
Avianca, Copa Airlines, EgyptAir, Lufthansa, Swiss, Turkish Airlines, United.
En meer airlines doen mee, kijk hier voor het aanbod

Skywards
– Emirates, 
JetBlue, Jetstar, Alaska Airlines, Japan Airlines.
En meer airlines doen mee, kijk hier voor het aanbod


Hoe werkt het sparen?

1. Meld je aan bij een spaarprogramma: Flying Blue, Star Alliance, Skywards.

2. Lees per spaarprogramma op welke andere manieren je punten kunt sparen. Veel spaarprogramma’s bieden naast vliegmaatschappijen ook nog andere manieren aan om punten te sparen. Zo kun je via hotelketens (Hilton, Radisson, Holiday Inn en Ibis) of autoverhuurbedrijven (Avis, Europcar, Hertz en Sixt) sparen.

3. Zorg dat je altijd als je een vliegticket boekt je spaarkaartnummer invult. In sommige gevallen kun je nog na 6 maanden de punten opvragen.

4. Wacht een aantal jaar of als je vaker vliegt natuurlijk iets minder lang. En bekijk dan hoeveel punten je hebt gespaard. De punten blijven meestal geldig als je maar één keer in de drie jaar een vlucht maakt waar je punten mee kunt verdienen. 


Wat kun je met je spaarpunten “kopen”?

Je hebt verschillende opties om je spaarpunten te besteden. Zo kun je kiezen voor een upgrade als in extra comfort, extra bagage, extra beenruimte, hotelovernachtingen of ontspannen in de luchthavenlounge. Natuurlijk kun je, mits je genoeg punten hebt, met korting een vliegticket boeken. Maar houd in je achterhoofd dat je hier behoorlijk wat punten voor moet hebben gespaard.  


Is het wel nuttig om te sparen?

Ja dat is het zeker. Je moet er niet in de eerste jaren veel van verwachten. Maar als je veel (vooral verre) reizen maakt dan kan het zeker schelen. Ook als je interesse hebt in de Flying Blue American Express Card. Dan kunnen de punten snel omhoog gaan. Maar hier zijn wel jaarlijks kosten aan verbonden. Maar daarnaast is het inschrijven gratis dus waarom niet? Het is hetzelfde idee als de airmiles kaart die je voor de Albert Heijn gebruikt. Je geeft hem elke keer bij het afrekenen en één keer in de zoveel tijd “koop” je van de punten iets leuks. 

4 Comments

 • Annemieke
  29 september 2016 at 11:36

  Leuk dat je dit hebt uitgezocht. Weet je ook of de punten die je spaart persoons gebonden zijn of dat je ze ook mag weggeven?

  • Emma
   7 oktober 2016 at 00:19

   Dat is een goede vraag Annemieke! Het antwoord heb ik helaas niet zwart op wit gevonden maar ik ga er vanuit dat ze persoonsgebonden zijn. Maar je kunt natuurlijk wel altijd een ticket voor iemand anders “kopen” en betalen met je gespaarde punten.

 • Naomi
  3 oktober 2016 at 12:12

  Ik doe het zeker en vast maar je moet echt wel best wat vliegen om iets in de plaats er voor te krijgen. Wel de moeite waard uiteraard en zelf heb ik ook al is een upgrade en gratis vlucht kunnen regelen dus dat was wel super fijn!

  • Emma
   7 oktober 2016 at 00:21

   Hi Naomi, dat klinkt goed! Ja helaas kost het (zeker als je niet zo vaak vliegt) een lange periode voordat je iets gratis of een upgrade krijgt. Waar ben je naartoe gegaan met je gratis vlucht?

  Leave a Reply