Persoonlijk

Hoe ziet een dag er uit van een wereldreiziger?

Travelhotspots.nl

Wat als je alleen voor een lange tijd aan het reizen bent. Verveel je jezelf dan niet? Wat doe je zoal op een dag? Is het niet vermoeiend om elke dag “iets” te doen? Hoe ziet een dag van een wereldreiziger eruit?

Inmiddels na bijna zeven maanden alleen reizen kan ik daar een goed antwoord op geven. Natuurlijk verscheelt het per land, plek, het weer en per persoon wat je op een dag doet. Maar voor de mensen die nog nooit alleen zijn weggeweest is het misschien wel leuk om te weten hoe het er aan toe gaat.
Ik heb mijzelf geen doelen opgelegd. Ik moet niet elke dag iets nieuws ontdekken. Dat zou ook erg vermoeiend zijn. Kun je nagaan dat je zeven maanden lang elke dag iets moet doen? Ik ben benieuwd hoe lang je dat volhoudt. In mijn geval niet lang! Nee, ik ga iets bezoeken of iets doen als ik daar zin in heb. Ik heb geen reisschema, dus ik kan net zo lang blijven op een plek als dat ik zou willen. Dat maakt je reis al een stuk relaxter. Wel bekijk ik regelmatig mijn Loneley Planet wat er zoal te doen is. Ook open ik de Tripadvisor app en ga ik opzoek naar de leuke cafeetjes en restaurantjes. Dus ik ben wel op de hoogte van de toeristische activiteiten.

Maar een gemiddelde dag uit mijn reis ziet er als volgt uit:
tussen 07:00 en 08:00 sta ik op. Normaal gesproken kan ik gerust tot 10:00 uur in bed blijven. Maar het is hier vaak vroeg licht en daarbij slaap ik 90% van de tijd in een dorm (gedeelde slaapkamer) waar ook andere reizigers vroeg opstaan. Dus als ik eenmaal wakker ben, dan sta ik liever op. Ook qua temperatuur is het wel een voordeel. ’s Ochtends is het vaak een stuk minder warm dus perfect om dan naar buiten te gaan.

Als ontbijt bij het hostel is inbegrepen eet ik dan mijn ontbijt. Eigenlijk heb ik alleen maar in Canada en in Mexico in hostels ontbijt inclusief gehad. In Panama, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala en Belize moest ik zelf voor mijn ontbijt zorgen. Wat ik overigens helemaal niet erg vind. Vaak kocht ik havermout met rozijnen en kaneel en dan op elke nieuwe plek kocht ik nog wat melk en fruit en klaar was mijn ontbijt. Maar als het ontbijt is inbegrepen is het wel lekker. Terwijl ik van mijn ontbijt geniet check ik mijn e-mail, gemiste berichtjes, Nu.nl en soms wat filmpjes op YouTube. Daarnaast bedenk ik wat ik die dag ga doen. Ik vind het leuk om op de dag zelf te kijken wat ik ga doen. Je weet immers nooit wie je bij het ontbijt aantreft. Wie weet ontmoet je wel leuke andere reizigers die graag iets samen willen ondernemen. Dat is mij vaak genoeg overkomen. Als reiziger alleen moet je ook niet “bang” zijn om andere aan te spreken. Op die manier heb je soms de leukste gesprekken en ontstaan er soms ook vriendschappen.

Als ik besluit om die dag er op uit te gaan neem ik vaak mijn rugzak mee. En een aantal dingen gaan standaard in mijn tas. Zo gaan mijn kleine paraplu, mijn camera, flesje water, notitieboekje en een mueslireep altijd mee. Daarnaast hangt het natuurlijk af van wat ik ga doen. Als ik naar het strand ga neem ik natuurlijk mijn handdoek uit Costa Rica mee en hier in Mexico mijn snorkel. Je weet maar nooit of het een goede plek is om te snorkelen. Ook een klein slotje vind ik altijd wel fijn om bij mij te hebben. Op een drukke markt, strand of in de bus kun je dan je tas sluiten voor de eventuele dieven die daar rondlopen.

’s Middags eet ik meestal iets simpels. Van taco’s in Mexico, een bagel in Canada of een zelfgemaakte sandwich in Guatemala. Ik probeer niet al te veel geld uit te geven aan eten. Zeker in de middag, dan is het vaker gewoon even “snel” wat eten en weer door. In de avond ligt het aan of ik alleen ben of met anderen. De meeste keren als ik met anderen was, dan gingen we “uit eten”. Niet zo luxe natuurlijk als dat wij dat kennen in Nederland. Maar we aten dan buiten het hostel. Maar als ik alleen ben ’s avonds, dan kook ik liever. Althans koken, het zijn hele simpele maaltijden. Ik probeer wel veel groente te maken. Dus een salade of een gevulde pasta komen vaak voor. Ik kan ook niet wachten tot dat ik weer andere lekkere maaltijden kan eten in Nederland. Onlangs liep ik hier in Mexico rond en dacht ik toch echt rodekool te ruiken. Oh, daar had ik toen echt zin in.

Na het eten ga ik of met andere reizigers nog wat drinken en zo niet, dan werk ik aan mijn blog, kijk ik een serie op Netflix of verdiep ik mij in de Lonely Planet.

Natuurlijk ziet elke dag er anders uit voor mij. Maar ik vind het wel leuk om elke dag even op onderzoek uit te gaan. Of zoals hier in Mexico kan ik ook genieten van in het park zitten, met muziek op en naar alle voorbijgangers kijken. Er gebeurt soms zoveel om je heen dat je het niet opmerkt. En vaak als je ergens alleen zit dan komen de locals vanzelf naar je toe heb ik gemerkt.

Travelhotspots.nl

Nu ben ik wel benieuwd hoe andere reizigers een dag plannen of juist niet plannen? Hoe pakken jullie dat aan? Kunnen jullie ook een dag even lekker niks doen? Of is dat juist zonde? 

7 Comments

 • Co
  27 november 2016 at 15:11

  Wat lijkt het me heerlijk om op wereldreis te zijn en daardoor genoeg tijd te hebben zodat je niet elke dag iets ‘moet’ doen. Ik herken het vroege opstaan ook wel, in veel landen is het vroeg donker (en overdag te heet), dus je hebt dan veel meer aan je dag. Geniet van de rest van je reis!

  • Emma
   1 december 2016 at 18:07

   Hi Co! Ja, dat is echt heerlijk. Vandaag toevallig heb ik zo’n relax-dagje. Hier in San Cristobal zijn er heel veel koffietentjes dus nu zit ik hier heerlijk met mijn laptop aan een kopje koffie. En ook daarvan kan ik echt genieten. Dat het vroeg donker is in veel landen heeft er inderdaad ook mee te maken. Waar gaat jouw volgende reis heen?

 • Marcella
  28 november 2016 at 19:42

  Leuk om te lezen! Ik ben nooit alleen op reis geweest, en zeker niet zo lang. Dus het klinkt heerlijk dat je zo in rust kunt reizen, elke dag rustig kunt bepalen wat je wilt zien en doen. Fijn joh!

  • Emma
   1 december 2016 at 18:10

   Hoi Marcella! Zou je dat nog wel eens willen doen? Alleen op reis. Want het hoeft natuurlijk niet zo lang te zijn. Ik ervaar het wel echt als heel fijn. Als je alleen reist ontmoet je zoveel leuke andere reizigers en leer je een heleboel over andermans cultuur of gewoontes. Maar die leuke reizigers kun je ook in 2 of 3 weken ontmoeten. Waar gaat jouw volgende reis heen?

 • Bianca
  29 november 2016 at 19:14

  Super leuk om te lezen. Ik wil snel weer op vakantie

  • Emma
   1 december 2016 at 18:11

   Bedankt voor je berichtje Bianca! Zou je ook alleen op reis willen of liever met iemand samen? En heb je al plannen voor je volgende reis?

 • Bianca welgraaf
  21 december 2016 at 09:26

  Ik reis graag alleen imdat je dan veel mensen tegen kan komen en de lokale bevolking sneller kan leren kennen. Maar ik vind het ook leuk om met vriendinnen of mijn vriend te reizen. Een beetje afwisseling.

 • Leave a Reply