Bestemmingen Nicaragua

Is Nicaragua onveilig voor een vrouw alleen?

Is Nicaragua veilig?

Tijdens mijn verblijf in Costa Rica heb ik heel wat medereizigers ontmoet. En regelmatig kreeg ik als antwoord op de vraag of Nicaragua onveilig was, dat het inderdaad niet heel veilig was. En ondanks dat het natuurlijk voor iedere reiziger anders voelde maakte ik mij lichte zorgen. Ik was tenslotte alleen en had eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten van Nicaragua. Ja, ik wist dat het een goedkoop land zou zijn. Maar veilig of onveilig? Wie moest ik geloven?


Heelhuids in Noord- Amerika.

Inmiddels ben ik heelhuids in Mexico gekomen. Dus ik heb alle landen in Centraal- Amerika overleefd. Graag wil ik jullie, toekomstige vrouwelijke soloreizigers, vertellen hoe ik Nicaragua heb beleefd. Want ik kan mij voorstellen dat er heel wat meisjes/vrouwen zich afvragen of ze wel naar Nicaragua moeten afreizen. En om even snel een antwoord te geven: ja!


Waar moet je voor oppassen?

Ten eerste moet je oppassen dat je jezelf niet gek laat maken door anderen. Natuurlijk is het fijn als iemand iets verteld over het land waar jij naar toe wilt gaan. Maar niet alles is ten eerste waar of ten tweede kan het altijd overal gebeuren. Ik heb meerdere locals in Costa Rica gesproken die het allemaal maar gevaarlijk vonden dat ik alleen naar Nicaragua zou gaan. Het zou er heel gevaarlijk zijn en zeker als een vrouw met blond haar, blauwe ogen, moest je daar niet zijn. Ondanks dat ik het redelijk naast mij neer kon leggen deed het mij wel wat. En natuurlijk is het goed dat je alert bent en dat je weet van de eventuele gevaren. Maar echt, maak je niet gek door wat anderen zeggen.

Er zijn natuurlijk wel een aantal punten waar je op moet letten. Zeker als je alleen reist moet je net iets meer uitkijken. Waarom? Omdat je niet alles in de gaten hebt. Als je met z’n tweeën reist, heb je altijd een reismaatje naast je die ook om zich heen kan kijken.

1. Ga niet ’s avonds alleen de straat op. Neem liever een taxi terug naar je accommodatie of vraag of iemand met je mee wilt lopen.
2. Houd je spullen altijd in de gaten. Stap je in de welbekende chickenbus, houd dan je spullen opschoot. De bus wordt voller en voller en het is dan lastig om je spullen boven je in de gaten te houden. Gaat je backpack achterin? Kies er dan voor om bij je backpack te staan. Liever een ritje staan en je backpack in de gaten houden dan dat je niks door hebt.
3. Denk goed na als je, je telefoon uit je zak haalt. Op drukke plekken, zoals de markt in Masaya, is het zeker niet verstandig om je telefoon uit je broekzak te halen. Ondanks dat jij het niet doorhebt, zien andere mensen dat jij je telefoon tevoorschijn haalt. In de drukte kunnen ze zo je telefoon uit je hand grissen/slaan en weg is die.


Hoe voelde ik mijzelf tijdens het reizen?


Zoals ik hierboven al even benoemde vond ik het best spannend om naar Nicaragua te gaan. Maar misschien was die spanning juist wel goed. Als je het spannend vindt dan ben je automatisch wat voorzichtiger. Dus toen ik alleen de grens overstak dacht ik wel eventjes: oh wat nu.. Zoveel mensen die dingen roepen en je voor de gek houden. Geen enkele toerist die ik zag. Maar als ik op dat “spannende” moment terugkijk, dan ben ik wel trots op mijzelf dat ik dat gewoon maar eventjes heb gedaan. Vervolgens ging ik in de bekende chickenbus mee. Het was daar zo chaotisch en druk dat ik maar amper mijn backpack in de gaten kon houden. Naast mijn backpack had ik nog twee tassen die ik dicht bij mij wilde houden. Uiteindelijk heb ik maar mijn zitplaats afgestaan zodat ik toch beter mijn backpack in het oog had. Maar ik heb mijzelf nooit onveilig gevoeld. Wel vindt iedereen het natuurlijk mega interessant dat daar een blanke vrouw in de overvolle bus staat. Maar die blikken moet je maar voor lief nemen.

Tijdens mijn verdere reis in Nicaragua ben ik altijd bewust van mijn spullen op pad gegaan. In San Juan del Sur hoorde ik wel dat daar een vrouwelijke toerist behoorlijk pijnlijk was beroofd. Maar dat gebeurde later op de avond en haar handtas hing over één schouder. Dat neemt niet weg dat het heel sneu voor haar was. Want door haar verwondingen moest ze wel naar het ziekenhuis. Maar het zijn de kleine dingen waar je even net iets meer op moet letten. Ga niet ’s avonds alleen over straat.

Het enige moment waar ik mijzelf eigenlijk niet veilig voelde was in Managua. Managua is de hoofdstad van Nicaragua en staat bekend om zijn onveiligheid. Het beste is dan ook om daar zo snel mogelijk weg te gaan. Ik reisde op dat moment met iemand anders en we wisten dat we moesten overstappen op een andere bus in Managua. Maar de shuttlebus bracht ons, zonder dat te vertellen bij het instappen, naar een heel ander busstation. Een busstation midden in de drukke stad. Vervolgens probeerde we de juiste bus te vinden maar niemand die ons wilde helpen. Daar stonden we dan met al onze bagage. Er was één vriendelijke man en die legde in het Spaans uit dat er nog een openbare bus was naar het juiste busstation. Maar het verhaal was zo vaag en het was zo druk bij de “bushalte”, dat we besloten om een taxi te nemen. Maar ook dat ging allemaal niet gemakkelijk. Bij het zien van ons vroegen ze allemaal drie keer de normale prijs. Uiteindelijk zaten we dan in een taxi en wat bleek, we waren gewoon met de shuttle langs het goede busstation gegaan. Maar die “oh zo vriendelijke chauffeur” had ons verder en dieper in de binnenstad afgezet. Uiteindelijk waren we best wat geld kwijt en waren we beide behoorlijk pissig. Gelukkig zijn we wel goed en veilig op de juiste plaats van bestemming gekomen.

Al met al wil ik duidelijk aangeven dat reizen voor een vrouw alleen veilig is. Het land is niet minder veilig dan Guatemala of Costa Rica. Boek gerust dat ticket richting Centraal- Amerika en geniet van het prachtige land. Maar gebruik altijd je verstand en als iets niet goed voelt, dan doe je het niet. Jij bent tenslotte aan het reizen dus jij bepaald wat je wel en niet doet. Veel plezier in Nicaragua!

1 Comment

  • Renée
    11 februari 2017 at 23:13

    Ik vond Nicaragua ook niet heel onveilig! Ik merkte wel dat ik er niet meer alleen zo laat naar buiten ging als ik in Costa Rica wel gewoon zou doen, maar voor de rest heb ik me geen moment onveilig gevoeld. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik Managua niet heb bezocht, omdat daar net allemaal protesten waren toen ik in de buurt was en alles werd afgesloten.

  • Leave a Reply