Spanje

KOSTEN wereldreis 2.0 | BUDGET 5 weken Spanje

kosten reizen Marokko

Samen met mijn Mexicaanse vriend Fernando vertrok ik in oktober naar Spanje. Ons eerste deel van de wereldreis begon namelijk in Spanje. Spanje is een mooi en divers land. Afgelopen jaren ben ik er meerdere keren geweest. Maar er zijn nog steeds genoeg plekken die ik niet heb gezien. Het plan was om Fernando meer van Spanje te laten zien omdat het misschien wel een land is waar we in de toekomst samen willen wonen. Dat was het plan. Inmiddels zijn onze ogen meer gericht op Nederland en Mexico.

Maar daar gaat deze blogpost niet over. In deze blog vertel ik over ons budget voor Spanje, onze gemaakte kosten en deel ik een aantal tips hoe wij geld probeerde te besparen.

 

Budget
Voordat we naar Spanje vertrokken had ik een dagbudget opgesteld. Hoe ik daar bij kwam? Enerzijds ervaring van mijn voorgaande reizen in Spanje en anderzijds een wilde gok. Natuurlijk had ik van te voren wel wat research gedaan. Zo ontdekte ik al snel dat hostels in Spanje veel duurder zijn dan Airbnb’s. 

Ons totale budget voor 35 dagen (inclusief 3 vluchten) was €2800. Dat komt neer op €80 per dag. Van deze €80 moesten we ergens overnachten, activiteiten doen, eten en transport naar de volgende locatie betalen. Als je elke dag aan het reizen bent red je het waarschijnlijk niet met €80 per dag. Maar ons plan was om af en toe ook dagen in te plannen waar we niets deden. Geen transportkosten en geen excursies scheelt een hoop in je dagbudget.

 

Gemaakte kosten

Waarschijnlijk ben je nu benieuwd of we het hebben gehaald met het dagbudget. Allereerst zal ik vertellen wat we per categorie hebben uitgegeten. Tijdens onze reis door Spanje, Marokko maar ook nu in Nederland houd ik alle gemaakte kosten bij. Ik heb vijf categorieën waar ik de uitgaven in onderverdeel: accommodatie, eten, transport, excursies en overige. Categorie overige wordt gebruikt voor alle uitgaven die we hebben gedaan voor onszelf. Denk aan souvenirs en kleding.

Accommodatie: €1745       (per dag:  €50)
Eten:  €610                           (per dag:  €17)
Transport:  €813                 (per dag:  €23)
Excursies  €100                   (per dag:  €2.85)
Overige:  €28                       (per dag:  €0.80)

Ons budget voor twee personen voor 35 dagen Spanje was €2800 (€80 per dag). Uiteindelijk hebben we dat niet gehaald. We hebben iets meer uitgegeven: €3296 (€94 per dag).

 

Resultaat

We hebben €3296 uitgegeven. Ongeveer €500 euro meer dan gedacht. Eigenlijk hadden we verwacht meer over ons budget te zijn gegaan. Vooral ik verbaasde mij soms over de kosten met het openbaar vervoer. Ik had gedacht dat het goedkoper zou zijn. Natuurlijk maak je behoorlijke afstanden met de bus. Maar ik kon mij herinneren van mijn reis in het noorden van Spanje dat het redelijk goedkoop was. Helaas kun je op transport weinig besparen.

In het overzicht zie je duidelijk dat we veel hebben uitgegeven aan overnachtingen. We hebben bijna alle keren in Airbnb’s geslapen. Meestal zochten we naar appartementen tot maximaal €50 euro. Maar helaas niet overal lukte dat. In sommige gevallen kozen we voor een goede, iets wat dure accommodatie maar wel helemaal naar ons zin. De locatie is altijd belangrijk voor ons. Als we meer geld hadden willen besparen, had dat makkelijk op accommodaties gekund.

Voor eten hebben we €610 uitgegeven. Dat komt neer op €17 euro per dag. Een prima budget. We zijn weinig uit eten geweest wat veel geld heeft bespaard. Spanje blijft natuurlijk Europa dus voor eten ben je nu eenmaal best wat geld kwijt. Wel zijn we regelmatig ergens koffie gaan drinken of hebben ergens een broodje gegeten. Aan het einde van onze reis zijn we samen met mijn ouders nog vijf dagen in Madrid geweest. Daar hebben we twee keer een ‘menu del dia’ gehad. Ofwel een speciale aanbieding in restaurants waar je een drie-gangen menu krijgt en vaak ook een drankje voor €11-14 per persoon. Een prima deal. Vind je het dus leuk om regelmatig buiten de deur te eten? Dan is dit een goede en betaalbare optie.

Het bedrag voor excursies is opvallend laag (€100). We hebben heel bewust keuzes gemaakt of we wel ergens naar binnen wilden of niet. In sommige gevallen waren er geen tickets meer beschikbaar of hadden we al iets vergelijkbaars gezien. Uiteindelijk ben je toch op wereldreis en wil je nog meer landen bezoeken. Dan moet je keuzes maken. Excursies zijn best aan de prijs in Spanje. Dus vandaar dat we selectief hebben gekeken wat we wilden bezoeken en wat niet perse. Ondanks dat we niet alle hoogtepunten in een stad hebben bezocht, hebben we toch een leuke tijd gehad.

Het bedrag voor overige is ook laag. Gelukkig maar want we hadden bijna geen plek voor extra spullen. Fernando heeft voornamelijk souvenirs gekocht en ik heb een nieuwe oplader voor mijn laptop moeten aanschaffen. Helaas is die nu alweer kapot.

 

Tips

1. Wil je besparen op accommodaties? Kijk dan of het goedkoper is om een aantal dagen langer te blijven. In sommige gevallen betaal je dan per nacht minder. Een andere optie is om een enkele/ paar nachten te boeken en dan onderling met de eigenaar een deal maken of je een voor minder langer kunt blijven. Boek je iets via Booking.com? Gebruik dan deze link. Op die manier krijg je €15 euro korting op je overnachting. Ik heb het tijdens onze reis ook voor het eerst via deze manier gedaan. Via een links van een andere reizigers kreeg ik inderdaad na afloop het geld (totaal €40) teruggestort op mijn creditcard. Heel fijn!

2. Probeer BlaBlaCar. Dat is eigenlijk hetzelfde als carpoolen. Je download de app op je telefoon en kijkt of er iemand toevallig naar dezelfde locatie gaat als waar jij heen wilt. Het is goedkoper dan het openbaar vervoer en ook een leuke manier om locals te leren kennen.

3. Doe wat research voordat je naar een andere plek gaat. Op welke dagen kun je ,bijvoorbeeld gratis naar een museum? Wanneer en waar is de lokale markt?

 

Meer lezen over ons budget? Budget.

Meer lezen over onze voorbereidingen? Voorbereiding wereldreis.

No Comments

Leave a Reply