Persoonlijk

Hoe is een lange afstandsrelatie?

lange afstandsrelatie

Op Travelhotspots lees je niet alleen mijn reisverhalen maar ook persoonlijke verhalen. Dit keer schrijf ik over mijn lange afstandsrelatie. Nog nooit eerder heb ik een relatie gehad met iemand die zo ver weg woonde. Dus hoe dat gaat en hoe je je relatie goed houdt is allemaal nieuw. Maar sinds mijn wereldreis vind ik vernieuwing in mijn leven erg interessant. Dus waarom geen lange afstandsrelatie erbij? ;)

 

Reisplannen omgooien 

Het begon allemaal begin dit jaar in een bekende bar in Mexico City: Pata Negra. Als je in Mexico City bent ga dan zeker op zaterdagavond daarheen. Daar ontmoette ik Fernando. De details zal ik jullie besparen maar het was een leuke ontmoeting! We hadden elkaar twee gezien toen ik doorging met mijn reis door Mexico. Twee weken lang hadden we bijna dagelijks contact. Wisselend tussen Spaanse en Engelse gesprekken. Na die twee weken besloot ik mijn reisplan om te gooien en niet naar het eiland Isla Mujeres te gaan maar terug te vliegen naar Mexico City. Daar ben ik uiteindelijk nog eens twee weken blijven hangen. Elke dag zagen we elkaar. In het weekend nodigde hij mij zelfs uit om bij zijn ouders langs te gaan. Dat vond ik wel een ‘dingetje’. Aangezien we geen relatie hadden en we daar dan moesten blijven overnachten. Zijn ouders wonen namelijk in een stad op zo’n vier uur van Mexico City. Ik besloot mee te gaan. Mijn nieuwsgierigheid won en daarbij vond ik het ook wel een unieke ervaring.

Helaas kwam er een einde aan onze twee weken samen. We namen afscheid en na tien maanden reizen ging ik terug naar Nederland. Ik stapte het vliegtuig in met de gedachte dat ik weer snel terug zou keren naar Mexico. Achteraf hoorde ik dat hij daar aan twijfelde. “Zou ze echt helemaal terugkomen voor mij?” dacht hij. Terug in Nederland was al mijn geld op. Benieuwd naar hoeveel mijn wereldreis kostte? Lees dan mijn blog die ik heb geschreven. Gelukkig kon ik met wat geleend geld al vrij snel een ticket boeken naar Mexico City. In de tussentijd hadden we dagelijks contact. Skypen ging en gaat nog steeds helaas alleen in de weekenden. Het tijdverschil van -7 uur met Mexico is niet altijd even handig. Toen ik 3,5 maand weer in Nederland was geweest, vloog ik voor de tweede keer naar Mexico. Ik bleef  bijna een maand bij Fernando. We hebben veel gesprekken gehad over de toekomst want ja, hij woont daar en ik hier in Nederland. Hij is gelovig, ik niet. Hij is een Mexicaan met een andere mentaliteit dan dat ik heb. En hoe zien we een toekomst samen? Eigenlijk is het wel grappig dat als je een lange afstandsrelatie hebt dat je over onderwerpen praat waar je normaal gesproken nog lang niet over zou beginnen. Zeker niet in een prille relatie. Als ik een relatie zou hebben met een Nederlandse jongen dan zie je wel hoe het gaat. Dan ga je niet direct bespreken waar je samen wilt wonen. Hoe je dat gaat realiseren. En afvragen of je wel op afstand kunt wonen van familie en vrienden?

Lange afstandsrelatie


Hij in Mexico en ik in Nederland

Inmiddels zijn we een paar maanden samen en gaat het ondanks de enorme afstand en het tijdsverschil super goed. Soms denk ik wel eens dat we meer contact hebben dan een gemiddeld stel dat niet samen woont. We proberen door middel van foto’s en video’s meer van elkaars leven mee te krijgen. Misschien dat 2600 foto’s wat veel zijn… Maar goed, vanwege vakantiedagen zien we elkaar dit jaar maar twee keer. Natuurlijk hebben we af en toe een meningsverschil maar dat heeft ieder stel. Het enige waar ik moeite mee heb is dat als je elkaar echt nodig hebt, je er niet kan zijn voor de ander. Om twee voorbeelden te noemen toen zijn vader ziek was en de aardbevingen van onlangs in Mexico. Dat zijn momenten waar je iemand wilt steunen en het fijn vindt om fysiek bij elkaar te zijn. Als je dan elkaar ook niet kunt spreken via Skype vanwege tijdverschil en werk. Dan is dat behoorlijk vervelend.

Ik denk dat het belangrijk is bij een lange afstandsrelatie dat je elkaar natuurlijk vaak spreekt via Skype en Whatsapp. Maar dat je ook plannen maakt voor de toekomst. Dat je een vliegticket naar de ander vast koopt, zodat je kunt uitkijken naar die datum. Je weet dan dat je elkaar sowieso weer gaat zien en dat het maar “tijdelijk” is dat je zonder elkaar bent. Probeer elkaar af en toe te verrassen. Zo heb ik onlangs een pakket vol leuke dingen naar Mexico gestuurd met daarin mijn vliegtickets voor januari. Maar eigenlijk kun je elkaar op zoveel verschillende manieren verrassen. Wees creatief! 

Heb jij wel eens een lange afstandsrelatie gehad?

2 Comments

 • tineke Koning
  6 oktober 2017 at 10:26

  Geweldig om te zien! gelukkig is het de laatste jaren flink veranderd. Zo kun je skypen of chatten met whatts-app. Dat maakt het wel leuker om elkaar meer te zien. Ook zijn de vliegtickets steeds goedkoper geworden. Ik ben dol op verrassingspakketjes, een gaaf idee met de vliegtickets :)

  • Emma
   6 oktober 2017 at 16:03

   Bedankt voor je reactie Tineke! Ja, dat scheelt wel! Het was ook erg leuk om een pakketje samen te stellen. Op elk cadeautje had ik een post it geplakt met een bijpassende tekst. En ik ben blij dat hij goed is aangekomen. Je weet het maar nooit in Mexico. Zo mis ik nog steeds ansichtkaarten die ik in januari op de bus heb gedaan…

  Leave a Reply