Bestemmingen Mexico

Mexico / Koloniale stad Campeche en in de jungle gelegen Palenque.

In Mexico vind je alles. Houd je van de witte stranden met palmbomen en turkoois zeewater? Of kies je liever voor één van de vele gekleurde koloniale steden? Of wat dacht je van één van de vele ruïnes hier. Een perfect land voor een veelzijdige vakantie. De plekken Campeche en Palenque worden niet door alle toeristen bezocht. Voor sommige is het simpelweg gewoon te ver weg of hebben niet genoeg tijd om deze plekken aan te doen. Wat best zonde is want ze zijn beide zeker een bezoekje waard.


Kleurrijk Campeche

Campeche is makkelijk aan te reizen vanaf Playa del Carmen, Merida of Valladolid. Vanaf de grote omliggende plekken vertrekken er dagelijks ADO touringcars richting Campeche. Eenmaal aangekomen in Campeche ziet het er allemaal nog niet zo kleurrijk uit. Maar met een taxi ben je zo downtown en rij je langs de vele gekleurde huizen. Campeche is omringt door een grote stadsmuur. De muur rondom geeft de stad een extra sfeer. En perfect om mooie foto’s te schieten. Naast de bekende muur staat Campeche ook bekend om zijn boulevard. Nu moet je niet denken aan een boulevard zoals in Spanje. Nee, deze boulevard is veel simpeler. Maar prima om aan het einde van de middag te genieten van de zon die in de zee ondergaat. Of om te kijken naar de vele mensen die ’s avonds een rondje lopen, skaten of hardlopen.

Campeche Mexico

Campeche Mexico
Campeche Mexico
Campeche Mexico
Campeche Mexico


Wat te doen in Campeche

Begin ’s morgens met een kopje koffie en lekker gebakje bij Altagracia Café. In dit sfeervolle cafeetje kun je even bijkomen, gebruik maken van het internet of één van de bordspelletjes spelen die ze aanbieden. Wil je liever in een mooie binnentuin genieten van een kopje koffie? Dan vind je tegenover het centrale plein een café genaamd: The Italian Coffee Company. Loop door naar het einde van het café en je komt vanzelf op een rustige binnenplaats. Ook hier met het gratis internet kun je het thuisfront even laten weten hoe sfeervol Campeche is.

Vervolgens zijn er een aantal musea die je kunt bezoeken. De musea zijn niet zoals wij ze kennen. Binnen dertig minuten heb je het wel gezien. Maar voor de prijs hoef je het niet te laten. Bezoek bijvoorbeeld Museo de la Arquitectura Maya en Museo de la Ciudad.
Na het bezoek aan de musea rust je even uit op een bankje in het centrale park. Vervolgens koop je voor 100 pesos een kaartje voor het trammetje. Het kan zijn dat je een paar keer langs moet gaan bij de informatiedesk, aangezien ze alleen vertrekken bij een minimum van zes personen. Helaas na vier pogingen is het mij, als soloreiziger, niet gelukt om mee te gaan. Maar het trammetje maakt een rondje door de stad en je hoort de geschiedenis van de stad. Een leuke manier om meer over Campeche te weten te komen.

Ook is er nog een kleine botanische tuin in de stad. Persoonlijk vond ik het geen bezoek waard. Maar ook bij deze tuin, de kosten bedragen maar 15 pesos. En op die manier ondersteun je de stad ook weer een beetje.

Campeche Mexico
Campeche Mexico
Campeche Mexico

Ik vond Campeche een leuke toevoeging aan mijn reis. Het lijkt een beetje op Valladolid en Mérida maar natuurlijk met een eigen touch. Als je genoeg tijd hebt en je reist tussen Mérida en Palenque dan is dit zeker een fijne stop. Ik verbleef hier vier nachten. Een nacht verbleef ik in Boutique Casa Balche. Vanwege verbouwingsoverlast boekte ik voor de overige dagen een ander hostel. Maar qua locatie was het een perfect hostel. Met een mooi uitzicht op de kerk. Maar eigenlijk te prijzig voor wat het te bieden heeft. Een nacht in de dorm kostte 320 pesos. Vervolgens bleef ik drie nachten in Hostal Viatger inn. Ook dit hostel was niet erg goedkoop maar de kamers waren groot en er zat ontbijt bij. De locatie was twee straten van het centrale plein vandaan. Ik betaalde per nacht 250 pesos.

Campeche Mexico
Campeche Mexico

In de jungle gelegen Palenque

Palenque wordt door de meeste reizigers alleen maar bezocht vanwege de mooie ruines in de jungle en de omliggende watervallen. Zo ook ik ging daarheen voor deze bezienswaardigheden. En wauw, ondanks de toeristen was het fantastisch.

Via tourorganisatie Tulum boekte ik twee tours. Op dag één ging ik naar Roberto barrios Cascade. Ofwel de waterval in Roberto barrios. In de Lonely Planet wordt deze waterval niet genoemd maar online kun je wel het één en ander over deze waterval lezen. En het voornaamste dat naar voren komt is over de rustigheid en onondektheid van deze waterval. En dat klopt ook. Toen wij er waren was er één andere groep Mexicanen. Het leuke aan deze waterval is dat het eigenlijk uit meerdere watervallen bestaat. Via een soort bospad kom je elke keer weer bij een nieuwe waterval uit. Je hebt ook de mogelijkheid om te zwemmen of via een touw de waterval te beklimmen. Kosten voor deze tour bedragen 130 pesos, dit is wel exclusief de entreekosten á 40 pesos.

Roberto Barrios Mexico
Roberto Barrios Mexico

Op dag twee boekte ik een tour naar twee andere bekende watervallen en natuurlijk de ruines in de jungle. Allereerst gingen we naar de ruines. Bij aankomst werden we overspoeld door verkopers die allemaal graag iets wilde verkopen aan ons. Maar eenmaal in het park viel het mee. Ik had al een aantal ruines bezocht dus op een gegeven moment heb je het wel “gezien”. Maar deze waren erg bijzonder. Ze waren echt omringd door de jungle en de mist in de bomen maakte het helemaal af. Na geruime tijd in het park doorgebracht te hebben stond de eerste waterval Misol Ha op de planning. Een hele mooie waterval. Weer heel anders dan de waterval een dag eerder. Deze was namelijk enorm hoog en hier had je de mogelijkheid om achter de waterval te lopen. Wel was snel duidelijk dat alle toeristen hier naartoe gingen. Maar ach, het maakte de waterval niet minder mooi. Uiteindelijk maakte we een laatste stop bij waterval Agua Azul. Weer opnieuw een waterval met verschillende lagen. Met aan de zijkant talloze souvenirkraampjes. Ook deze derde en tevens laatste waterval was prachtig om te zien.

Palenque Mexico
Palenque Mexico
Palenque Mexico
Palenque Mexico
Palenque Mexico
Palenque Mexico

Voor deze hele dag betaalde we 150 pesos voor transport, 96 pesos voor de ruines, 30 pesos voor Misol Ha en 40 pesos voor Agua Azul. Maar alles was het meer dan waard.

In Palenque zelf is niks te doen. Het stadje zelf vond ik persoonlijk ook niet mooi. Dus je komt echt voor de omliggende bezienswaardigheden. Ik raad wel aan de drie watervallen te bezoeken. Ze zijn allemaal toch weer anders van elkaar en zeker Roberto Barrios is een rustig bezoekje waard. Houd je niet zo van toeristen om je heen, ga dan naar Roberto Barrios. In Palenque verbleef ik in hostel Posada nachan ka’an. Voor 150 pesos was het een prima hostel. Helaas geen keuken dus je bent wel verplicht om ontbijt, lunch en diner buiten de deur te eten. Locatie was erg goed t.o.v. busstation.

 

Belangrijke tip

Boek voor dag twee de langere tour maar dan inclusief vervoer naar San Cristobal. Na de laatste waterval Agua Azul wordt de groep opgesplitst in tweeën. De ene groep gaat terug naar Palenque en de andere groep gaat met bagage en al naar San Cristobal. De uiteindelijk kosten zijn veel duurder als je terug naar Palenque gaat, een nacht overnacht daar en de volgende dag met de ADO naar San Cristobal gaat. Daarbij is het na te waterval maar 3 uur met de shuttle naar San Cristobal en vanaf Palenque is het 8 uur met de ADO bus. Waarom? Omdat de ADO een grote omweg maakt en eerst twee andere steden aandoet. 

No Comments

Leave a Reply