Reistips

Onmisbare reisitems

Inmiddels ben ik al ruim 10 weken aan het reizen. In die weken heb ik de nodige reisitems gebruikt of aangeschaft. Waarschijnlijk komen daar de komenden weken/maanden nog wel meer bij. Maar op dit moment wil ik ze graag met jullie delen. Zodat jullie tips en ideeën kunnen halen uit mijn onmisbare reisitems.

1. Twee meter snoer voor telefoon
Als je aan het reizen bent komt het geregeld voor dat je ergens in een hostel slaapt en dat het stopcontact niet direct bij jouw bed is. Dan is een extra lang snoer wel handig. Op die manier kun je toch je telefoon in je bed gebruiken. Maar niet alleen in bed, ook als je aan tafel wilt zitten dan zijn vaak de stopcontacten ergens op de grond te vinden. Met een kleine snoertje kun je dan niet gemakkelijk je telefoon gebruiken.

2. Packing Cubes
Van te voren wist ik niet zo goed wat ik er van moest vinden. Maar oh wat zijn deze “zakken” handig! Zeker als je reist met een backpack zijn ze ideaal. Het zijn eigenlijk plasticzakken met ritsen. Je kunt je kleding oprollen en in de zakken stoppen. Vervolgens gaan ze gemakkelijk in je backpack of koffer. Bij aankomst haal je de zakken weer uit je backpack/koffer. Wat zijn de voordelen? Dat je precies weet waar alles zich bevindt. Het is compact. En verblijf je in een hostel met maar weinig ruimte dan haal je de plastic zak die je nodig hebt uit je backpack, haalt er iets uit en stopt de zak weer terug. In plaats van al je kleding er uithalen. Tip: bij de IKEA (family) zijn ze +- 7 euro voor 4 stuks.

3. Lakenzak
Een lakenzak kan zeker ideaal zijn als je veel naar hostels gaat. Niet elk hostel is namelijk even schoon. Tijdens mijn reis in Canada heb ik in twee hostels geslapen waar de dekbedden geen overtrek hadden. De dekbedden werden niet gewassen en in een hostel slapen veel mensen. Dus een lakenzak is dan fijn om in te liggen. Zo heb je in ieder geval het idee dat je schoon ligt. En dat kan soms een heel fijn gevoel geven tijdens het reizen. Ze zijn goedkoop en klein verpakt bij Xenos te koop.

4. Ziplock zakjes
Ziplock zakjes zijn echt ideaal tijdens het reizen. Ze zijn ook voor van alles en nog wat te gebruiken. Zo gebruikte ik ze voor eten, shampoo en douchegel, op het strand voor belangrijke spullen, tijdens de controle op het vliegveld en om kleine onderdelen bij elkaar te houden. Neem van te voren een aantal (verschillende maten) mee. Ze komen altijd wel van pas.

5. Wereldstekker
Misschien ligt dit wel voor de hand maar een wereldstekker is beter van te voren aan te schaffen dan ter plekke. Op sommige plekken zijn ze moeilijk te krijgen of erg duur. Ik merkte dat ik twee wereldstekkers erg fijn vond. Op die manier kun je twee dingen tegelijk opladen. Maar je kunt ook een stekkerdoos meenemen. Het neemt misschien iets meer plek in beslag maar op die manier kun je ook meerdere dingen tegelijk opladen. Let wel op dat de stekkerdoos in je wereldstekker past. Tijdens mijn reis in Canada had ik een stekkerdoos van de Action en helaas paste die niet in mijn huidige wereldstekker.

6. Watervaste stift met duct tape
Mijn zus kwam met dit slimme idee en het is zeker de moeite waard om even te benoemen. Koop een sharpie (watervaste stift) en wikkel daar duct tape omheen. Op die manier heb je altijd een goede stift en duct tape bij je. Duct tape is niet heel licht van zichzelf en je hebt ook niet een hele rol nodig tijdens het reizen, dus een klein beetje is genoeg. Dus wikkel wat om je stift zodat je op die manier toch wat mee hebt maar niet al dat gewicht. En duct tape komt altijd van pas. Stel er gaat iets kapot dan kun je het dichtmaken met tape. Wil je een klamboe ophangen? Gebruik dan duct tape! Ook kwam ik iemand tijdens mijn reis tegen die zijn mooie laptop met duct tape had beplakt. Ik vroeg hem waarom hij dat had gedaan. En als antwoord zei hij dat men dan verwacht dat het een oude laptop is, dus die hoeven ze dan niet te stelen. Zo zie je maar weer waar duct tape tijdens het reizen wel niet goed voor is.

7. Verrekijker
Een verrekijker meenemen klinkt vast een beetje gek. Maar tot nu toe heb ik al een aantal keer gedacht; had ik maar een verrekijker mee. Wat dacht je van bijvoorbeeld in Costa Rica dieren spotten? Of als je naar Afrika gaat, daar lopen ook genoeg dieren (in de verte) rond die je graag van dichtbij wilt zien. Ook toen ik in Toronto was en een appartement op de 45e verdieping had. Toen had ik een prachtig uitzicht, maar miste ik een verrekijker om bepaalde gebouwen van dichterbij te bekijken. Neem geen grote verrekijker mee, maar gewoon een handige kleine.

8. (nagel)schaar
Zorg dat je tijdens het reizen altijd een schaartje bij je hebt. Er komen genoeg momenten voor dat je een schaar nodig hebt. Het hoeft niet een ‘normale’ schaar te zijn. Een klein nagelschaartje is ook handig.

9. Klein tasje voor belangrijke spullen
Tot nu toe gebruik ik altijd een klein handig tasje waar ik al mijn belangrijke spullen in bewaar. Zo raak niks kwijt en als ik een andere tas gebruik hoef ik alleen dat tasje te pakken. Zorg wel dat je (als je veel geld bij je draagt) geld op verschillende plekken bewaard. Maar als je vluchtgegevens en paspoort en wat losgeld in één tasje bewaard dan hoef je alleen daar goed op te letten. Ik heb het tijdens mijn 10 weken reizen nu als heel fijn ervaren. Mijn tasje komt net als de packing cubes van de IKEA Family.

10. Studentenkaart 
Van te voren bij het inpakken laat je vast een hoop pasjes thuis. Maar zorg altijd dat je je studentenkaart meeneemt (mits je een student bent). Bij veel bezienswaardigheden/activiteiten kun je als student korting krijgen. Als je geen studentenkaart bij je hebt, dan krijg je ook helaas geen korting. Het is een kleine moeite en kan uiteindelijk een hoop geld besparen.

11. Paraplu
Een paraplu meenemen is niet iets waar je vaak aan denkt bij het inpakken van je backpack/koffer. Maar dit is zeker een reisitem die je soms nog eens kan gaan missen. Zeker als je naar landen/steden gaat waar de kans groot is op regen (ook qua seizoen) is het fijn als je een paraplu bij je hebt. Houd er rekening mee dat sommige landen regenseizoenen hebben. Dan is een waterdichte jas en paraplu fijn om bij je te hebben.

12. Bank applicatie + random reader 
Als je aan het reizen bent dan moet je ook af en toe je kostenplaatje bijhouden en checken. Om elke keer in te loggen op je laptop kost soms veel gedoe of simpelweg je hebt niet altijd je laptop bij je. Daarom adviseer ik een applicatie van je bank te installeren op je telefoon. Als je creditcard (zoals in mijn geval) van dezelfde bank is dan heb je én je lopende rekening en je creditcardrekening in één overzicht. Als je in Amerika reist ga je vaak je creditcard gebruiken. Maar niet altijd ben je ervan bewust hoeveel bestedingslimiet je nog hebt. Dankzij de applicatie op je telefoon kun je makkelijk checken of er nog genoeg opstaat. Let wel op dat je de bank app niet zomaar overal opent. Open de app liever in je hotel of hostel, waar je vaak een beveiligd netwerk hebt. Vergeet ook geen random reader mee te nemen om bepaalde activiteiten of overnachtingen te betalen/boeken. 

13. Blarenpleisters/tape
Op vakantie ga je hoogstwaarschijnlijk veel lopen en dan zijn blarenpleisters en tape onmisbare reisitems. Je kunt ze beter alvast bij je hebben, dan dat je ze nog ter plekke moet gaan kopen. 

14. Deet + zalf voor als je gestoken bent.
Muggenspray heb je natuurlijk niet in elk land nodig maar neem toch op voorhand een klein flesje Deet mee. Ik had voor in Costa Rica een grote fles Deet gekocht (a 18 euro). Maar waar ik niet aan had gedacht was een zalfje voor erna. Je kunt het natuurlijk vaak wel kopen op locatie maar soms is het fijn om zelf het merk en de kwaliteit te kiezen. 

15. Extra batterijen en geheugenkaart camera.
Als je over een camera beschikt met losse batterijen dan raad ik je sterk aan om totaal twee of drie sets aan batterijen mee te nemen. Als een paar leeg is heb je altijd nog het andere paar. Of als er iets gebeurt met een paar batterijen kun je de overige twee sets nog gebruiken. En de geheugenkaart is ook handig om een back-up van mee te nemen. Stel je raakt je kaartje kwijt, hij gaat kapot of hij zit vol. Dan heb je altijd nog één extra. 

Hopelijk heb je wat aan deze tips. En ik ben benieuwd of jij ook nog reisitems hebt die je als reiziger zeker niet moet vergeten op reis. 

2 Comments

 • Jessica
  25 juli 2016 at 06:18

  Inderdaad handige dingen! Ik ben zelf ook erg blij met m’n sporks en m’n inklapbare bakje! Oh en een drybag is erg fijn als je veel in de buurt van de zee/rivieren bent :)

 • Emma
  27 juli 2016 at 20:20

  Goede tips! Thanks Jessica.

 • Leave a Reply