Bestemmingen Canada

Ontario: op avontuur en kajakken in Algonquin Provincial Park

Wie aan Canada denkt, denkt aan natuur. En wat is er nou leuker dan op avontuur in een groot natuurpark. De elanden, bevers, schilpadden en vele vogelsoorten spotten. Hout verzamelen om een vuur te maken. Of wat dacht je van slapen onder een sterrenhemel. En ja ook in de wildernis naar de wc gaan hoort daarbij.

Algonquin Park

Algonquin Provincial Park
Dit natuurpark is een beschermd natuurgebied en ligt in de provincie Ontario. Vanaf Toronto is het zo’n 3 á 3,5 uur rijden. Het ligt er aan waar je je avontuur gaat beginnen in het park. Het park zelf is 7725 vierkante kilometer, dus je kunt je voorstellen enorm groot. En genoeg mogelijkheden om te kajakken, kanoën, hiken of te relaxen.
In het zuiden van het park loopt de weg Highway 60, waar de kans op het spotten van elanden aanzienlijk groot is. Wij hebben twee elanden langs de weg gezien. Vaak zie je van een afstand al dat er meerdere auto’s langs de weg staan, dan weet je dat daar iets te zien valt. Naast de elanden kun je ook wolven, beren, herten en bevers tegenkomen.

Het park zelf is prachtig. De verschillende bomen langs het water die elk jaargetijde andere kleuren hebben en dus voor een mooi zicht zorgen. Algonquin is een groot park dus van anderen heb je niet snel last. Als het ’s avonds donker is kun je vaak wel, dankzij de kampvuren, zien dat er aan de overkant een ander kamp is. Maar overdag is dat niet mogelijk. Algonquin is niet voor niets een van de grootste parken van Noord-Amerika. Met zijn 2000 km aan kano routes kun je gemakkelijk dagen (of weken) varen in het park.

Algonquin park

algonquin park

Drie dagen kajakken en op avontuur.
Als je eenmaal hebt besloten om naar Algonquin Provincial Park te gaan, dan moet je nog beslissen wat je daar gaat doen. Je kunt in een van de cottages verblijven en in de buurt gaan hiken. Maar je kunt er ook voor kiezen om te kajakken. Dat laatste heb ik samen met mijn zus gedaan. Van te voren boek je een trip, je hebt de keuze uit meerdere dagen en verschillende trips. Wij hebben gekozen voor de Algonquin canoe adventure. Dit was een driedaagse trip, inclusief: gids, eten, campingspullen en retour van Toronto naar Algonquin Park. De kosten voor deze trip zijn 518 Canadese dollar p.p, ongeveer 360 euro. Het is een hoop geld, maar wat je ervoor terugkreeg was het ons geld waard. We werden netjes in Toronto opgehaald met een touringcar en afgezet bij het beginpunt van onze tocht. Tijdens de trip kregen we snacks, ontbijt, lunch en avondeten. En de gids die mee was vertelde allerlei interessante verhalen. Naast de verhalen wist hij wat te doen als er toch een beer of eland opeens bij het kamp zou komen. En hij had de juiste middelen om om hulp te vragen. Al met al, raad ik je aan om niet zelf op eigen houtje een kajak of kano te huren en te overnachten in het park. Maar dat je met een gids meegaat die er verstand van heeft.

algonquin park

De driedaagse tocht bestaat uit een halve dag kajakken naar je kamp. De kampen zijn allemaal prachtige plekjes aan een groot open meer, verscholen tussen de bomen. Alle kampen zijn aangegeven met een oranje bordje. Van een grote afstand kun je dus goed zien of en waar er een kamp is. De vraag of het kamp vrij is, is een tweede. Dat kun je niet altijd van een grote afstand zien, dus dan moet je toch verder varen. Het kan zijn dat de plek al bezet is, dan is het een kwestie van doorvaren. Als je besluit om op eigen houtje het park in te gaan. Dan moet je van te voren reserveren voor een campingplaats. Op die manier kunnen ze bijhouden hoeveel mensen het park ingaan zodat er genoeg kampen zijn om te overnachten.

Aan het einde van de middag kom je aan bij je kamp. Dan ga je het kamp opzetten en zoeken naar hout. Terwijl je ook geniet van het klotsende water tegen de stenen, de vogels die fluiten en de zon die ondergaat. De gids die kookt een goede maaltijd die je vervolgens rondom het kampvuur met elkaar opeet.

algonquin park

algonquin park

algonquin park

algonquin park

De volgende dag bestaat vooral uit kajakken en het spotten van dieren. Als je geluk hebt kom je oog in oog met een eland of zie je schilpadden op stenen liggen. Naast alle dieren die je ziet en hoort is de natuur echt prachtig. De verschillende bomen, het water en de ‘huisjes’ van de bevers maken het een super gave ervaring. Als het ’s avonds/ ’s nachts helder weer is kun je in de kajak het water op en genieten van de sterrenhemel. Omdat het zo’n groot open gebied is en dus geen huizen zijn is het super donker. Ga op de bodem van de kajak liggen en geniet van de vele sterren die je ziet. Deze ervaring was voor mij persoonlijk heel speciaal. Dat je daar in Canada in een groot natuurpark op de bodem van een kajak minuten lang naar de sterren kijkt. Dat maak je niet vaak mee in je leven.

algonquin park

Dag drie bestaat vooral uit inpakken en terugvaren naar het begin. Onderweg lunch je nog met elkaar en begin van de middag staat de grote touringsbus je op te wachten. 

Wat zijn de pluspunten?
1. je gaat even helemaal back to basic een paar dagen.
2. je leert een heleboel handige en leuke dingen, qua dieren, kamperen, over de natuur en varen.
3. het spotten van dieren in het park (elanden, bevers, beren, kikkers, vogels, schilpadden)
4. de mooiste sterrenhemel zien.
5. wakker worden met een prachtig uitzicht en het geluid van water dat tegen de stenen klotst.
6. zelf hout sprokkelen en dan een kampvuur maken.
7. de ‘echte’ natuur opzoeken in Canada
8. en je komt thuis met de mooiste foto’s en verhalen.

Wat zijn de minpunten?
1. tijdens het kamperen is er geen echte wc. Dus je moet een aantal keer op een geïmproviseerde wc gaan zitten.
2. ook is er geen douche. Als het water warm is kun je in het water zwemmen, anders helaas niet.
3. je slaapt twee nachten even op een dun matje in een klein tentje.
4. als je in het verkeerde seizoen komt heb je last van muggen.
5. vanwege de beren moeten alle geurende producten/etenswaren in een tas in de boom worden gehangen.
6. je kunt niet zomaar je tandpasta uitspugen bij het kamp, nee dat moet 50 meter verderop. Anders trek je alle dieren (vooral beren) naar het kamp. Ditzelfde geldt ook voor het afwaswater. Dus alle kleine dingen duren wat langer.

Hoe te regelen?
Na lang zoeken zijn wij uitgekomen bij Parkbus. Dit is eigenlijk een overkoepelende organisatie. Er zijn namelijk meerdere organisaties aangesloten bij Parkbus. Het handige van Parkbus is dat ze verschillende soorten pakketten aanbieden. Zo kun je zelf beslissen hoeveel dagen je zou willen gaan en of je een makkelijke of moeilijke trip zou willen etc. Daarnaast vonden wij het super fijn dat we werden opgehaald en werden afgezet. Zeker als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer dan is deze optie zeer goed.
Als je op de link van Parkbus hierboven klikt kom je automatisch op de website. Vervolgens kun je kiezen onder het kopje “packages” welke trip jij interessant vindt. Wij hebben gekozen voor de driedaagse Algonquin canoe adventure trip. We boekten dit dus via Parkbus, maar de trip werd uitgevoerd door Overhang Adventures. Wij hadden gids Amir (directeur van Overhang Adventures) bij ons en die was erg aardig en heeft ons een hoop geleerd.

Ben je van plan om met eigen vervoer naar Algonquin Park te gaan, dan kan dat prima. Bij elke opstapplaats (waar je ook kano’s en kajakken kunt huren) zijn voldoende parkeerplekken. De organisatie Parkbus is dan geen optie, omdat daar in de aangeboden pakketten een retour met de bus zit. Kijk dan eens bij Overhang Adventures of Outfitters.

Wij hebben enorm genoten van deze trip en denken met veel plezier terug. Vind je het ook leuk om actief bezig te zijn en het avontuur op te zoeken? Dan is zoiets echt iets voor jou!

algonquin park
2 Comments

 • Marlous
  29 mei 2016 at 08:13

  Wat gaaf dat jullie dit gedaan hebben!

  • Emma
   30 mei 2016 at 02:56

   Ja, dat vonden wij ook! Leuk om iets totaal anders te doen. Helaas geen beer gezien maar wel twee elanden (alleen geen foto’s..)

  Leave a Reply