Reistips

Het ultieme reiscadeau voor elke reiziger

Travelcards

Dit reiscadeau is én super leuk om te krijgen maar ook om meer over iemands reis te weten te komen. Ik ben een echte reisliefhebber en maakte in 2016 de beste reis uit mijn leven. Tien maanden lang was ik onderweg. Helemaal alleen. Tien maanden is een enorme lange tijd waarin ik zoveel heb gedaan en gezien. Mijn familie en vrienden weten maar een klein deel van hoe het nou eigenlijk echt was. Niet omdat ik niks deelde tijdens mijn reis, of omdat zij niet geïnteresseerd waren na terugkomst. De vraag “hoe was je reis”, heb ik vaak genoeg gehoord. Maar dat is eigenlijk zo’n nietszeggende vraag. Hoe kun je die vraag als wereldreiziger nu beantwoorden? “Het was te gek”, zal vast je antwoord zijn. Maar het was wel iets meer dan te gek. Je bent veranderd, je hebt ervaringen opgedaan waar anderen soms van dromen, je hebt bijzondere mensen ontmoet en misschien zijn er wel vervelende dingen voorgevallen.

Voor de reizigers onder ons begrijpen vast dat het soms teleurstellend is dat er na terugkomst maar weinig aandacht is voor jouw reis. Het leven gaat gewoon door en er moet weer gewerkt worden. Maar daar heb ik iets voor. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn moeder dit geweldige reiscadeau. En eigenlijk is het reiscadeau perfect voor ons beide: mijn moeder komt meer details te weten over mijn reis en ik haal herinneringen op.

 

Travelcards 

Lyndsey is het brein achter dit cadeau. Ze was zelf op reis in Nieuw- Zeeland en bedacht het idee. “Waarom niet een handige tool die de reiziger in staat stelt om zijn ervaringen en verhalen echt te delen bij thuiskomst? ” Bij terugkomst in Nederland ging ze er mee aan de slag en na twee jaar waren daar de Travelcards. Het is eigenlijk een soort spel dat je speelt. Uit de drie stapeltjes vol vragen pak je elke keer een kaart. De vragen gaan over allerlei onderwerpen en van basic vragen als: welke lokale gerechten heb je gegeten? En welk kledingstuk heb je het meest gedragen? Tot meer diepgang: heb je voorgenomen dingen anders te doen na je reis? Of welke belangrijke beslissingen heb je genomen tijdens je reis? Het zijn vragen waar je als familielid of vriend graag het antwoord op wilt weten maar de vraag niet zo één twee drie stelt.

Travelcards

Tien antwoorden

Jij als lezer weet ook niet alles over mijn reis. Daarom heb ik een aantal vragen uitgekozen om mijn antwoorden met jou te delen.

1. Afgezien van de heen- en terugreis, wat is de langste of zwaarste afstand die je hebt afgelegd?
Dat is de busreis die ik maakte in Mexico. Samen met mijn lieve reisgenoot Monique vertrokken we vanuit de stad Oaxaca naar Orizaba. Het zou maar een paar uur met de bus zijn. Helaas duurde de reis veel en veel langer. We stonden namelijk voor ruim negen uur(!!) in de file. Kun je dat voorstellen? Ergens in Nederland negen uur lang in een file staan? Dat was een behoorlijk pittige reis.

2. Wat zou jouw land kunnen leren van bestemming(en) waar je bent geweest? Noem er drie.
De Nederlanders zouden iets rustiger aan kunnen doen. Altijd plannen, altijd haasten en zeuren als een trein weer vertraging heeft. Het komt allemaal wel goed. Waar wij als Nederlanders ook vaker bewust van mogen zijn is het feit dat we gewoon water uit de kraan kunnen drinken. In heel Centraal-Amerika is dat niet het geval. Het is dus echt een luxe dat wij wel die mogelijkheid hebben. En een andere luxe is dat wij als Nederlanders zo gemakkelijk kunnen reizen. Na het afronden van een studie gelijk op reis, met familie een dure reis naar Noorwegen maken of een mooie huwelijksreis. De mensen in Centraal- Amerika die kunnen dat niet. Zij zijn al gelukkig en tevreden als ze in het land zelf op vakantie kunnen.

3. Ben je verliefd geworden? Zo ja, vertel eens…
Ja, eigenlijk drie keer. In eerste instantie op het reizen, vervolgens ontdekte ik Mexico en uiteindelijk danste ik de avond weg met een leuke Mexicaan.

4. Waar gaf je je laatste geld aan uit?
Mijn laatste geld tijdens mijn wereldreis gaf ik uit op het vliegveld in Cancun. Ik had de dagen ervoor extra zuinig aangedaan, zodat ik niet opnieuw geld hoefde te pinnen. Maar toen ik aankwam ik op het vliegveld in Cancun moest ik 30 dollar betalen. Ik was volgens de douane niet op tijd het land uit gegaan. Dus toch opnieuw naar een pinautomaat en gefrustreerd geld gepind.

5. Ben je in risicovolle situaties terecht gekomen? Zo ja, welke?
Ja, althans het was wel een spannende ervaring. Het was eigenlijk in het allereerste begin van mijn reis. Ik was net in Canada aangekomen toen er een schietincident naast mijn hostel plaatsvond. Het leek wel of ik in een aflevering van CSI terecht was gekomen: mensen in witte pakken, overal linten en televisieploegen. De voordeur van het hostel was afgezet en iedereen werd via de achterdeur naar buiten gelaten. Gelukkig in het hostel is niemand gewond geraakt maar in de bar ernaast is er wel iemand overleden.

6. Heb je heimwee gehad?
Alleen in het begin van mijn reis. Later eigenlijk geen enkele keer meer.

7. Zou je de volgende keer weer op dezelfde manier reizen?
Ik zou iets bewuster met mijn geld omgaan, zodat ik nog langer kan reizen. Ook al vind ik tien maanden ook mooi.

8. Heeft je reis je kijk op geld veranderd?
Ja, zeker weten. Als je voor 2,50 euro naar de bios kunt in Mexico, dan is een filmkaartje in Nederland ineens belachelijk duur. Ook het eten is eigenlijk mega duur in Nederland. Natuurlijk is de kwaliteit ook beter maar sjonge, wat is het eigenlijk duur. En geld uitgeven aan dure kledingitems? Nee! Ik spaar liever om te reizen.

9. Waar was je bang voor?
Eigenlijk had ik elke keer als ik de grens overging spanning in mijn buik. De spannendste vond ik wel van Costa Rica naar Nicaragua. Ik zag geen andere toeristen en iedereen wilde iets van mij. Mijn Spaans was niet super goed en al die verschillende plekken waar je heen moet met je paspoort.

10. Is er iets van je gestolen of ben je iets kwijtgeraakt?
Ja, helaas zijn mijn camera en telefoon kapot gegaan. Ook ben ik ergens in een hostel een tasje met allerlei souvenirtjes vergeten. Gelukkig is er niks gestolen.

Wil jij ook graag dit reiscadeau bestellen? Dat kan via de website van Travelcards. Kosten bedragen €18,95.
Travelcards

1 Comment

  • Annemieke
    21 augustus 2017 at 14:59

    Leuk verhaal over Travelcards!
    Zo te zien op de foto gaat je volgende reis richting Spanje?

  • Leave a Reply