Interviews

Reisinterview

reisinterview

Deze maand zijn Hanno en Rhodé uit Middelburg aan het woord. Zij maken op dit moment een reis door Europa. Van te voren heeft Hanno de Nissan omgetoverd tot hun nieuwe stulpje. En al vijf maanden lang reizen en werken ze door Europa. 

Wie: Hanno & Rhodé (22 jaar) Waar: op dit moment aan het reizen in Europa.

Waar zijn jullie voor het laatst naar toe geweest?
We zijn nog steeds onderweg. In maart 2017 zijn we vertrokken om een lange roadtrip te maken door Europa. Ondertussen hebben we zo’n 16 landen bezocht. We zijn nu in Oekraïne en komen uit Roemenië en Moldavië.

Wat is jullie volgende bestemming?
Onze volgende bestemming is Bulgarije. Daarna is het nog open, het wisselt per dag.

Hoe plannen jullie je reis?
Voordat we deze reis gingen maken was Rhodé vooral degene die veel wilde voorbereiden. Hanno daarentegen was erg relaxt en het leek hem juist beter om zo weinig mogelijk te plannen. Het plannen van een korte vakantie is ook een stuk makkelijker dan een reis zonder einddatum.

Maar goed, ons plan was eerst om naar Mongolië of Zuid-Afrika te rijden. Maar omdat het zo lastig is met visums en paspoort voor je auto kwamen we daar al snel op terug. Daarbij hadden we ook nog veel landen in Europa niet gezien. Waarom direct zo ver weg terwijl het dichtbij huis zo mooi is. Ook is het een stuk makkelijker omdat je in Europa zo de grens over kunt. Een route hebben we nooit uitgestippeld, we zijn gewoon steeds richting de zon gereden. We doen veel ter plekke in het land zelf of we doen van te voren wat research. Van locals krijgen we ook vaak tips om mooie onbekende plekken te bezoeken. Onze grootste voorbereiding was de auto inbouwen, stoelen eruit, lig gedeelte erin, gordijntjes, jerrycans en een dakkist. Ook allerlei spullen aanschaffen zoals een tafeltje en stoelen. 

Wat mag absoluut niet ontbreken in jullie koffer of backpack?
Wat ons echt heeft gered en wat absoluut niet mag ontbreken zijn spanbanden, duct tape en tyraps. Maar ook muggenspray, een waterfilter en onze zonnepaneel met accu. Zeker als je ver van de bewoonde wereld bent is het wel zo fijn dat we onze telefoon/GPS op kunnen laden. En door die super handige waterfilter kunnen we ook onze jerrycan bijvullen als we een bergmeertje of riviertje tegen komen. 

Hebben jullie ooit een moeilijke situatie meegemaakt op reis en hoe hebben jullie dit opgelost?
Genoeg! Haha! Zo hebben we twee problemen gehad met de sleutel. 
De eerste keer had Rhodé de sleutel in de auto laten liggen en omdat de deuren aan de binnenkant op slot waren hadden we onszelf buiten gesloten. Gelukkig raakten we niet in paniek en is Rhodé bij de auto gebleven omdat er allemaal spullen buiten de auto lagen en Hanno is net zolang gaan lopen tot hij een autogarage tegen kwam. Na ongeveer een half uur kwam hij samen met een man terug en had hij het redelijk snel gefixed!

De tweede keer was er wel paniek en veel stress aangezien we op een ferry stonden van Spanje naar Marokko. We waren de eerste auto die er als eerste vanaf moest. Onze paspoorten moesten op de ferry afgestempeld worden maar die lagen uiteraard in de auto. Deze keer hadden we de sleutel niet in de auto laten liggen. Maar er lag zoveel troep en stof op de sensor dat hij niet van het slot wilde. Niemand op de bood sprak Engels of Spaans.. Uiteindelijk met handen en voeten kwam er gelukkig iemand ons helpen met een wonder spray.

Wat was jullie minst leuke bestemming of reis?
H
et was niet onze minst leuke bestemming maar wel de moeilijkste om doorheen te reizen met de auto. Omdat we geen koelkast in de auto hebben is het lastig eten vers te houden. In Marokko kun je niet makkelijk even naar de supermarkt. Het is een land waar je moet afdingen en dat is niet altijd even leuk.. Zeker niet als je honger hebt. Tot overmaat van ramp werden we allebei ziek doordat we waarschijnlijk iets verkeerds gegeten hadden. Toch zouden we beiden nog wel eens terug willen. Het landschap is divers. Als je van het noorden naar het zuiden reist dan zie je het landschap veranderen. Al met al een onvergetelijke ervaring met hoogte- en dieptepunten.

Welke plek, waar jullie al eens een keer zijn geweest, zouden jullie nog eens willen bezoeken?
We zijn al door veel landen heen gereisd maar voor ons sprongen Slovenië en Roemenië er echt uit. Het zijn bizar mooie landen. Slovenië om zijn vele meren en riviertjes die zo blauw zijn. Voor ons voelde het als Oostenrijk in het klein met veel minder toeristen en een stuk goedkoper. En Roemenië om zijn prachtige bergen, boerendorpjes, cultuur rijke steden, gave routes en bossen om in te verdwalen waar we vossen, wolven en herten zagen. Wij wisten totaal niet wat te verwachten van Roemenië maar het land is nog zo onaangetast en je waant je er jaren terug in de tijd. Het heeft ons enorm verrast. 

Welke plekken staan op jullie verlanglijstje?
Voor ons maakt het eigenlijk niet uit waar we zijn of waar we naartoe gaan omdat ieder land iets unieks heeft. En voor ons zijn de mensen die we ontmoeten het belangrijkst, die maken je reis tot een onvergetelijke ervaring.  Om een paar landen op te noemen: Albanië lijkt ons erg gaaf en Hanno is helemaal fan van de noordelijke landen zoals IJsland en Noorwegen. Alleen dat stellen we nog even uit omdat dat in de winter niets is met de auto. Aangezien wij overnachten in de auto. 

Welke bestemming(en) of tip(s) willen jullie nog delen met ons?
Stap af van de bekende vakantielanden zoals Italië en Portugal, beiden erg mooi maar op sommige plaatsen heel erg toeristisch. Als je daar van houdt is dat prima. Wij ontdekken liever de wat onbekendere landen wat beslist niet minder mooi hoeft te zijn. Wel veel meer authentiek en dat spreekt ons zo aan.

Zoek je nog een leuke bestemming voor in september? Denk dan ook eens aan Budapest (Hongarije) of Transsylvanië in het hart van Roemenië. Kun je mooi ook de allermooiste weg van de wereld rijden de “Transfagarasan road” en het “kasteel van dracula” bezoeken. 

Wil je meer tips? Laat het Hanno en Rhodé weten via de facebookpagina. Ook maken ze wekelijks een vlog waarin je als kijker wordt mee genomen in de geweldige reis die ze met z’n tweeën maken: YouTube Travellingtramps!

Wat is jullie mooiste vakantiefoto? 

reisinterview
Meedoen met een reisinterview? Stuur dan even een berichtje naar travelhotspotscontact@gmail.com

No Comments

Leave a Reply