Interviews

Reisinterview

Reisinterview

Een nieuwe maand en tijd voor een nieuw reisinterview. Dit keer is Shamira van Kompas24 aan het woord. In het dagelijks leven is zij werkzaam als freelancer op het gebied van tekst en journalistiek. Ze werkt als Digital Nomad, ofwel al reizend werkt zij. Zo heeft ze onder andere al gewerkt vanuit Nieuw-Zeeland, Zweden en Australië.

Wie: Shamira (26) Waar: Utrecht.

Waar ben je voor het laatst naar toe geweest?
Na een reis van vijf maanden, waarvan grotendeels in Oceanië, waren we wel toe aan een bestemming dichtbij huis. Ik besloot om samen met mijn vriend Niels een lang weekend Berlijn te boeken. De hipsterstad waar we op rekende, leverde ook een indrukwekkende geschiedenis waar we maar niet op uitgekeken raakten. Het was een fantastische stad met een goede mix tussen een rijke geschiedenis, lekkere eettentjes en vermakelijke activiteiten.

Waar ga je naar toe in je eerstvolgende vakantie?
Mijn volgende reis is nog niet geboekt en eerlijk gezegd ligt er ook nog geen concreet plan op tafel. Iets waar ik wel wat onrustig van word. In oktober zijn we het in partnerschapsbootje gestapt en wat mij betreft hoort daar ook een reis bij, net als een huwelijksreis. Alhoewel het vooral een goed excuus is om weer een nieuw reisje te boeken. Oktober en november zijn goede reismaanden voor Marokko en Israël, twee bestemmingen waar we in korte tijd veel kunnen zien. De perfecte huwelijksreis bestemming is het niet, maar we doen graag dingen anders. Misschien belanden we uiteindelijk wel op de Malediven of een ander zonnig oord.

Wat hoop je daar te ontdekken/zien/proeven?
Mijn vriend neigt vooral naar Marokko, terwijl ik zelf een voorkeur heb voor Israël. Het lijkt alles te hebben, maar met nog een hele eigen cultuur. Zo is er de levendige en moderne stad Tel Aviv, maar ook het culturele Jeruzalem met een rijke historie die vandaag de dag nog steeds goed te zien is.

Hoe plan jij je reis? 
Ik plan niet alles tot in detail, maar op de bonnefooi reizen is ook weer niks voor mij. Hoewel anderen anders beweren heb ik dan juist het gevoel dat ik wellicht dingen mis die ik met wat research vooraf wel had gevonden. Ik zou het zonde vinden als ik er bij thuiskomst achter kom dat ik een plek of activiteit door die keuze mis ben gelopen. De hoogtepunten van de plek schrijf ik op en ook interessante minder bekende plekken die ik tijdens het lezen met toeval tegenkom noteer ik. Vervolgens probeer ik wel een globale route te plannen, dat is toch de manier om het optimale uit een reis te halen als er een einddatum aan vast zit.

Wat besteed je meestal aan een vakantie?
Dat verschilt nogal, maar ik ben geen luxe reiziger en zeker ook geen budget reiziger. Ik probeer de balans tussen betaalbaar en comfortabel op te zoeken. Zo reisden we in Nieuw-Zeeland rond met een kleine camper en konden we slapen op de mooiste gratis kampeerplekjes tussen de bergen en ander mooi rustig landschap. Dat was in Australië wel anders toen de gratis kampeerplekken langs de oostkust vooral parkeerterreinen langs de snelweg met vieze wc’s bleken te zijn. Dat hebben we één nacht gedaan en daarna hebben we alleen nog maar op betaalde campings gestaan.

Wat mag absoluut niet ontbreken in je koffer of backpack?
Ik vind de inhoud van mijn backpack eerlijk gezegd niet zo heel interessant, al zou ik er natuurlijk ontzettend van balen mocht die bagage ineens kwijt zijn. Vijf maanden heb ik uit een backpack van 10 kilo geleefd met een paar setjes kleding en wat klein spul zoals handige reisgadgets. Het is makkelijk vervangbaar dus ik hecht er niet zoveel waarde aan.

Heb je ooit een moeilijke situatie meegemaakt op reis en hoe heb je dit opgelost?
Het eerste wat me te binnen schiet is een zware voedselvergiftiging op Bali. Voor een visumrun vertrokken we vanaf Darwin een weekje naar Bali, maar na vier dagen lag ik samen met mijn vriend doodziek op bed. Buikpijn, diarree en vooral veel overgeven zorgde ervoor dat we om beurt de hele dag en nacht naar de badkamer renden. Ik kan me niet herinneren dat ik me op reis eerder zo verschrikkelijk heb gevoeld. Ik wilde toen ook niets liever dan thuis zijn. 

Wat was je minst leuke bestemming of reis?
Bali! Overigens niet alleen vanwege de voedselvergiftiging, alhoewel dat ongetwijfeld invloed heeft op mijn keuze. Maar verder vond ik het een veel te toeristisch en vies eiland waar veel locals vooral op je geld uit zijn. Het voelde een beetje als de Costa del Sol van Zuidoost-Azië. Veel zuipende toeristen en op elke hoek van de straat kwam je wel Nederlanders tegen. Ik niks tegen het tegenkomen van landgenoten op reis, maar als het gevoelsmatig begint te lijken op de plaatselijke kroeg thuis haak ik wel af.

Welke plek, waar je al een keer bent geweest, zou je nog eens willen bezoeken?
Zonder twijfel Nieuw-Zeeland. Het is ontzettend ver weg en ik ben niet zo van de lange vluchten met overstap, maar voor dit land maak ik graag een uitzondering. Want wat is het hier mooi! Je wordt overspoeld met besneeuwde bergtoppen, een mooie sterrenhemel, turquoise gekleurde meren en groene vergezichten.

Welke plekken staan op jouw verlanglijstje?
Israël waar ik het eerder al over had staat op mijn lijstje, maar verder wil ik ook graag nog eens naar Patagonië, Colombia, Canada, Noorwegen, IJsland, Tanzania, Zuid-Afrika en Nepal.

Welke bestemming(en) of tip(s) wil je nog delen met ons?
Mijn tip is zonder twijfel Nieuw-Zeeland, maar dichter bij huis is ook genoeg te ontdekken. Zo vond ik het noorden van Zweden bijvoorbeeld ook erg mooi en daar mag je midden in de natuur gratis wildkamperen, wat een hele gave ervaring is. Maar de ultieme tip is heel cliché, maar zo waar: reis op een manier waar jij gelukkig van wordt.

Wat is je mooiste vakantiefoto?
Reisinterview

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De skyline van Singapore.

Bedankt voor dit reisinterview Shamira. Meedoen met een reisinterview? Leuk, stuur dan even een berichtje naar travelhotspotscontact@gmail.com. Lees ook het vorige reisinterview!

No Comments

Leave a Reply