Interviews

Reisinterview #6

Scotland

12279166_1139030196107509_922146232244580044_nWie: Juliette (28, student) Waar: Utrecht

Waar ben je voor het laatst naar toe geweest?
Naar London, in m’n eentje. Ook maar heel kort; drie dagen slechts. Ik had namelijk zomaar vier dagen achter elkaar vrij en dacht: daar moet ik gebruik van maken! Dus heb ik een busretourtje geboekt (zo’n nachtbus – ideaal, als je tenminste makkelijk slaapt in een bus, zoals ik) en een hostel vlak naast mijn favoriete museum in London: het Natural History Museum. Heerlijk zo alleen even weg: precies doen wat je zelf wil in de leukste stad die ik ken!

Waar ga je naar toe in je eerstvolgende vakantie?
Praag, ook weer zo’n korte city break. Dit keer wel met vrienden: we lenen een auto en rijden donderdagnacht daarheen, zodat we het hele weekend in Praag hebben voordat we zondagavond weer terug rijden. Accommodatie in Praag is (relatief) goedkoop en één van de reisgenoten komt zelf uit Praag, dus onze local guide, die ons de beste geheimtips gaat laten zien, is ook al geregeld!

Maar mijn eerstvolgende grote vakantie komt van de zomer, naar Nieuw Zeeland (waar het dan overigens winter is)!

Wat hoop je daar te ontdekken/zien/proeven?
Ik ga naar Nieuw Zeeland om vrienden op te zoeken, de natuur te zien en natuurlijk de verschillende plaatsen uit de Lord of the Rings films te bezoeken. Omdat het dan winter is in Nieuw Zeeland en snowboarden mijn favoriete winter-activiteit is, ga ik zeker ook op zoek naar de beste pistes! Ik ben heel benieuwd of de skigebieden in Nieuw Zeeland anders zijn dan die in de Alpen. Maar zeker het Noordereiland is helemaal niet zo koud in de winter, dus ik hoop ook een aantal andere outdoor sporten te kunnen beoefenen, zoals klimmen, kayakken en wandelen. Misschien heb ik wel enorm geluk en zie ik het Zuiderlicht (Aurora Australis, de minder bekende tegenhanger van Aurora Borealis ofwel het Noorderlicht)!

Hoe plan jij je reis?
Hoe ik plan hangt heel erg van de reis af. Als ik ga hiken met rugzak en tent in the middle of nowhere dan plan ik alles minutieus: ik teken de route in op de kaart, noteer waar ik ga overnachten, waar ik wel en niet mag lopen (bijvoorbeeld omdat er gejaagd wordt!), wat ik precies mee moet nemen (en hoeveel dat weegt!) en waar eventueel een winkel is om voorraden aan te vullen.

Als ik echter ergens heen ga waar ik op één plek blijf en bovendien internet beschikbaar is, plan ik veel minder en bedenk ik meestal ’s avonds pas wat ik de volgende dag ga doen.

Wat besteed je meestal aan een vakantie?
Dat hangt heel erg af van (met name) de reiskosten, die zijn meestal het hoogst omdat ik op de bestemming zelf vaak kampeer of in goedkope hostels slaap. Mijn meest recente vakantie naar London kostte bijvoorbeeld maar heel weinig: 80 euro voor de reis én het hostel. Naar Praag zijn we ook zoiets kwijt. Maar de vlucht naar Nieuw Zeeland van de zomer kost flink wat geld (ca. 1400 euro). Dat compenseer ik weer door daar bij vrienden en in goedkope accommodatie te verblijven – en omdat het in Nieuw Zeeland laagseizoen is zijn de kosten daarvoor ook weer relatief laag.

Wat mag absoluut niet ontbreken in je koffer of backpack?
Een EHBO set en ducttape. De EHBO set verandert van samenstelling afhankelijk van waar de reis naartoe gaat: voor een wintervakantie zit er altijd een extra isolatiedeken en warmte pads in, voor een city trip veiligheidsspelden en vochtige doekjes en voor een backpack vakantie neem ik altijd een waterpurificatie systeem en blarenpleisters mee – al heb ik die laatste nog nooit nodig gehad! De ducttape gaat altijd mee, ongeacht de bestemming: het is met gemak het meest veelzijdige item in mijn backpack! Natuurlijk neem ik niet een hele rol mee, maar maak ik een klein rolletje om het uiteinde van een watervaste stift – zo heb je twee handige items in één!

Heb je ooit een moeilijke situatie meegemaakt op reis en hoe heb je dit opgelost?
In Schotland heb ik veel pech gehad tijdens drie (!) pogingen om een erg zware wandelroute, die dwars door de moerassen en over de bergtoppen van de Schotse Highlands loopt, te volbrengen.

De eerste keer had ik de zwaarte van de route onderschat en te weinig getraind, waardoor we al snel zodanig achterliepen op ons schema dat we de route niet af konden lopen. Poging één: pech, volgende keer beter!

De tweede keer had ik goed getraind, maar al op de tweede dag ging het mis: ‘s nachts stal een vos een groot deel van ons eten en de volgende dag werd ik ziek door het gebruik van chloor om water drinkbaar te maken. Kort daarna viel ik tijdens het klimmen en bezeerde ik mijn enkel. Poging twee: helaas, ook mislukt.

Voor poging drie had ik een nieuwe reisgenoot. We gingen vol goede moed op weg – en toen ging het regenen. Dag in dag uit. Al snel waren al onze spullen nat en koud, wijzelf gedemotiveerd en kreeg de reisgenoot ook nog last van zijn knieën. Poging drie: definitief gefaald.

De oplossing? Na drie pogingen heb ik maar toegegeven dat deze route niet voor mij bestemd is en hebben we onze vakantie afgemaakt in Edinburgh – een ontzettend leuke stad waar we heerlijk warm en droog van andere Schotse hoogtepunten (whisky, muziek) hebben genoten!

Wat was je minst leuke bestemming of reis?
Geen, eigenlijk! Ik kan me uiteraard allerlei incidenten bedenken waarbij ik, terwijl ik op vakantie was, wilde dat ik maar thuisgebleven was, maar dat is altijd maar van korte duur geweest en ik heb nog nooit spijt gehad van een reis. Het minst leuke aan op vakantie gaan vind ik altijd het moment vlak voor vertrek – ik denk dan steevast aan alle leuke en nuttige dingen die ik thuis had kunnen doen, als ik maar niet een vakantie geboekt had..

Welke plek, waar je al een keer bent geweest, zou je nog eens willen bezoeken?
Het skigebied Le Grand Massif in Frankrijk. Ik ben daar nu twee keer op wintersport vakantie geweest en hoewel ik het leuk vind elke wintersport in een ander gebied door te brengen, zou ik geen moment twijfelen als ik er maar één mocht kiezen voor de rest van mijn leven. Le Grand Massif (met de dorpen Flaine, Morillon en Samoens) is zo’n fantastisch gebied om te snowboarden dat ik er gerust elk jaar weer een week zou kunnen zijn zonder het ook maar een moment saai te vinden.

Welke plekken staan op jouw verlanglijstje?
De westkust van de Verenigde Staten (in ben al in het oosten en midden geweest), Canada vanwege de uitgestrekte natuur, Japan om een keer op mijn snowboard door de vederlichte poedersneeuw tussen lariksen door te zoeven en India vanwege de totaal andere cultuur en het lekkere eten.

Welke bestemming(en) of tip(s) wil je nog delen met ons?
Niet zozeer een bestemming (ten slotte verrijkt elke nieuwe bestemming je wereld) maar een tip: wees niet bang om alleen op vakantie te gaan! Ja, het is iets duurder als je reis- en verblijfskosten niet kunt delen, maar je mogelijkheden zijn onbeperkt! Precies doen waar jij zin in hebt op het moment dat je er zin in hebt zonder compromissen te hoeven sluiten. Als je wil ontmoet je gemakkelijk nieuwe vrienden voor een dag of je hele vakantie (zeker als je in een hostel of op een camping verblijft), maar net zo gemakkelijk kun je een dag lang helemaal alleen zijn en opgaan in je omgeving. Ideaal.

Wat is je mooiste vakantiefoto?
Foto 1: in de VS, vanuit de auto op weg naar Yellowstone National Park. Ik weet niet meer in welke staat deze foto precies gemaakt is – maar dat is ook juist waar ik aan terugdenk als ik hem zie: honderden kilometers snelweg eindeloos rechtdoor tot aan het punt waar de ondergaande zon achter de horizon verdwijnt.

Foto 2: In Schotland, boven de “bonny bonny banks of” Loch Lomond, zoals ze omschreven worden in een Schots volksliedje. Bonny (mooi) mogen ze weliswaar zijn, maar ook steil, zoals je op de foto kunt zien: het was een flinke klim voor een klein meisje met een grote, zware rugzak!

Reisinterview

Reisinterview

Bedankt voor dit reisinterview!

Travelhotspots zoekt naar andere reizigers. Lijkt het jou leuk om mee te doen met de reeks reisinterviews? Stuur dan een berichtje hier en dan neem ik contact met je op!


No Comments

Leave a Reply