Interviews

Reisinterview #8

Jessica

Wie: Jessica (24, reisjournalist, schrijver en fotograaf) Waar: overal ter wereld, maar thuisbasis is ‘s-Hertogenbosch.

Waar ben je voor het laatst naar toe geweest?
Het is voor mij lastig om over ‘vakanties’ of losse reizen te praten, aangezien ik het merendeel van mijn tijd in het buitenland ben. Mijn laatste vakantie was deze zomer: een road trip met mijn zusje door West-Amerika. In een maand tijd ontdekten we de mooiste natuurparken, reden we urenlang over lege wegen en struinden we rond in de leukste steden en dorpen. Amerika heeft mij echt verrast, wat een veelzijdige bestemming!

Waar ga je naar toe in je eerstvolgende vakantie?
Nog geen idee.. Ik wil hierna graag terug naar Suriname, maar ik zit er ook aan te denken om een maand in het Spaanse San Sebastián te gaan wonen, zodat ik lekker veel kan surfen. We zien wel waar het vliegtuig me brengt. ;-)

Wat hoop je daar te ontdekken/zien/proeven?
Als ik terug naar Suriname ga: kennissen en vrienden opzoeken, nieuwe plekjes in de natuur ontdekken en genieten van de relaxte sfeer in Paramaribo. Als ik naar San Sebastián ga: lekker veel surfen en pintxos eten!

Hoe plan jij je reis?
Ik ben een vrij impulsieve reiziger. Ik kan gemakkelijk ’s ochtends een plan voor de rest van de dag maken en na het ontbijt zijn die plannen alweer veranderd. Ik laat me graag leiden door de mogelijkheden die zich op dat moment voordoen. Wel probeer ik van tevoren wat research te doen, met name in landen waar het in bepaalde delen onveilig is. Ik reis bijna nooit met een reisgids, omdat ik alles liever ter plekke vraag aan lokale mensen, expats of andere reizigers. Wel download ik altijd de telefoonapp van Triposo. De apps zijn vrij groot, maar het is in feite een digitale reisgids met offline kaarten, tips voor wandelroutes, achtergrondinformatie van bezienswaardigheden en ga zo maar door. Heel handig, want er zijn Triposo apps voor bijna ieder land – en zelfs voor een aantal steden!

Wat besteed je meestal aan een vakantie?
Ik kan mezelf wel een budget-backpacker noemen; ik slaap gemakkelijk een paar nachten in een auto of een hangmat om geld te besparen. Ik geef niet veel om luxe, dus mijn accommodaties zijn vaak vrij simpel. Het lokale eten is vaak niet alleen goedkoper, maar ook veel lekkerder. Het lokale vervoer kan soms een avontuur zijn, maar ik heb al zo veel interessante gesprekken gehad terwijl er kippen op mijn schoot zaten of terwijl ik half uit een bus hing. En er zijn heel veel dingen te ondernemen die gratis of in ieder geval goedkoop zijn. Maar daarentegen vind ik het ook niet erg om wat meer geld uit te geven aan toffe ervaringen. Bovendien hangt het ook af van de bestemming: Zuidoost-Azië is bijvoorbeeld veel goedkoper dan Noord-Amerika. Het is voor mij een spelletje om iedere maand weer zo creatief mogelijk om te gaan met het budget dat ik heb. Voor Zuidoost-Azië zou ik ongeveer 900 euro per maand aanhouden, terwijl een maand Amerika toch al snel 2000 euro kostte.

Wat mag absoluut niet ontbreken in je koffer of backpack?
Mijn backpack is al grotendeels gevuld met werkspullen zoals mijn laptop en camera-apparatuur. Mocht je net als ik graag je reizen vast willen leggen met de camera: neem extra batterijen en SD-kaarten mee! Andere dingen die ik reizigers aan kan raden zijn:

– Een drybag. Mocht je op een boot zitten of in de buurt van het water zijn, dan kun je in een drybag je spullen droog houden.
– Powerbank. Het is fijn als je wat extra stroom bij de hand hebt voor je telefoon. Ik heb er twee, waarvan er een met zonne-energie kan worden opgeladen.
– Sporks. Ik vind het fijn om mijn eigen bestek te kunnen gebruiken. Niet al het bestek in hostels is altijd schoon…

Heb je ooit een moeilijke situatie meegemaakt op reis en hoe heb je dit opgelost?
Heb je even haha? Ik beland regelmatig in vreemde, maar gelukkig weinig écht onveilige situaties. Een van de meest vervelende situaties was in Flores in Guatemala. Mijn zusje en ik probeerden daar geld te pinnen, maar na diverse keren hadden we nog steeds geen geld. Wel was er bijna 1000 euro van mijn creditcard saldo afgeschreven. De creditcardmaatschappij heeft het overigens zo snel mogelijk uitgezocht en het geld teruggeboekt. Een tip voor andere reizigers: maak foto’s van de ATM’s waar je hebt proberen te pinnen en bewaar de bonnetjes. Ieder bewijs maakt het voor hen gemakkelijker om uit te zoeken wat er is gebeurd tijdens het pinnen.

Wat was je minst leuke bestemmin of reis?
Pfoeh, lastig! Ik vond El Salvador waarschijnlijk mijn minst leuke bestemming. De natuur is mooi, maar ik vond de landschappen van omringende landen zoals Guatemala en Honduras indrukwekkender. Ook de hoofdstad San Salvador maakte weinig indruk op me. El Salvador is ook populair bij surfers, maar ik vond Costa Rica eerlijk gezegd een fijnere surfbestemming. Het is geen verkeerd land, maar als iemand naar Midden-Amerika vertrekt zou ik andere plekken eerder aanraden.

Welke plek, waar je al een keer bent geweest, zou je nog eens willen bezoeken?
Inmiddels ben ik twee keer naar Indonesië geweest, het land waar ik voor het eerst écht alleen naartoe ging. Het eerste echte avontuur. Aangezien ik daar kennissen en vrienden heb wonen kom ik daar graag zo nu en dan terug. Bovendien heeft ieder Indonesisch eiland een eigen karakter, waardoor er altijd wel iets nieuws te ontdekken is.

Welke plekken staan op jouw verlanglijstje?
Ik zou nog heel graag Marokko willen ontdekken, wat een fotogeniek land! En gorilla’s spotten in Uganda. En de prachtige natuur zien in Nieuw-Zeeland. En Mount Roraima in Zuid-Amerika beklimmen. En en en….

Welke bestemming(en) of tip(s) wil je nog delen met ons?
Trek je niet te veel aan van de meningen van anderen. Ik ben naar bestemmingen geweest die volgens iedereen te gevaarlijk waren om te bezoeken. Denk aan Colombia of Jamaica. Uiteindelijk zijn dat de landen die mijn hart hebben gestolen, juist omdat ze me het tegendeel bewijzen. De lokale bevolking van zulke bestemmingen doet vaak juist extra z’n best om die ‘gevaarlijke’ reputatie kwijt te raken.

Wat is je mooiste vakantiefoto?
Ik ben geen held in keuzes maken, wat lastig! Dit jaar ging ik naar het Venetiaans carnaval: een feest voor iedere fotograaf. Venetië is prachtig, maar tijdens het carnaval is de stad nog net iets mysterieuzer.
Carnaval in Venetië - Travelhotspots

Bedankt voor dit reisinterview Jessica.

 

Jessica heeft zelf ook een eigen reisblog waar ze hele leuke en informatieve artikelen plaatst. Dus kijk ook zeker op haar blog: Corners of the world

 

1 Comment

  • Reply
    Jessica
    19 augustus 2016 at 03:44

    Bedankt voor het interview Emma! :)

  • Leave a Reply