Bestemmingen Costa Rica

Reisroute Costa Rica

Route Costa Rica

Als ik Costa Rica moet omschrijven dan gaat het vooral over de natuur en de dieren. Tijdens de busritten keek ik mijn ogen uit. Wat een prachtig groen land is Costa Rica. Overal zie je de grote bananenbladeren, de koffieplantages en het uitgestrekte landschap. De nationale parken, de mooie stranden en de vriendelijke mensen maken het tot een geliefd land. Helaas liggen de prijzen wel hoger dan de overige landen in Centraal-Amerika. Maar je krijgt er zoveel moois voor terug. Hierbij mijn reisroute door het prachtige land Costa Rica.


Reisroute door Costa Rica

In totaal ben ik acht weken in Costa Rica geweest. Deze acht weken ben ik niet alleen gaan rondreizen, ik volgde ook voor vier weken een talencursus in Puerto Viejo de Talamanca. Mijn reis begon vanaf de hoofdstad: San José. Een stad waar je als vrouwelijke soloreiziger het liefst zo snel mogelijk weggaat. Het is geen veilige stad en naar mijn idee is er niks bijzonders te bezoeken. Na een nacht in een hotel geslapen te hebben verliet ik de stad. Met de bus vertrok ik naar mijn eerste bestemming: Puerto Viejo de Talamanca. Een prachtig klein maar sfeervol dorpje. Het dorp bestaat uit maar een paar straten. Wat deze plek zo bijzonder maakt is ten eerste de locatie. Vanaf Puerto Viejo kun je per fiets gemakkelijk twee nationale parken bezoeken (Cahuita National Park en Manzanillo National Park). Maar ook een weekend naar het paradijselijke Bocas del Toro in het buurland Panama is een goede optie.

Daarnaast hangt er een bepaalde sfeer in Puerto Viejo die je nergens anders vindt in Costa Rica. Een relaxte sfeer, leuke restaurants, een goede bakker en een aantal bijzondere stranden. Een zwart strand, een strand met een aantal strandbarretjes en een strand met grote palmbomen en weinig toeristen. Meer lezen over wat je in de omgeving kunt doen? Dan kun je het artikel over Puerto Viejo, dat ik eerder schreef, bekijken.

Costa Rica route3
Costa Rica route1
Costa Rica route2

Na mijn vier weken durende taalcursus (gevolgd bij: Spanish by the sea) vertrok ik per bus richting Turrialba. Turrialba staat bekend om zijn vulkaan Turrialba. Die nog steeds actief is. Zo is de vulkaan in januari, maart en april 2017 nog tot uitbarsting gekomen. Naast de vulkaan staat Turrialba ook bekend om het raften. Nou moet ik wel bekennen dat ik beide activiteiten niet heb gedaan. Ik ben een tijd bij een vriendin gebleven en even tot rust gekomen. Maar wie weet is dit wel iets voor jouw reis.

Na Turrialba stond Tortuguero op de planning. Als ik twee plekken moet aanraden om te bezoeken in Costa Rica, dan zijn het Tortuguero en Puerto Viejo. Tortuguero is een groot nationaal park. In de naam Tortuguero komt het woord tortuga voor en dat betekent in het Nederlands schildpad. Wat heeft Tortuguero met schildpadden te maken? De stranden in Tortuguero zijn belangrijke neststranden. Dat wil zeggen dat schildpadden daar massaal naartoe komen en wanneer het donker is de tientallen soms wel honderden eieren ingraven. Vervolgens gaan ze weer de zee in en verdwijnen. Dit proces kun je van dichtbij meemaken. Ik heb het twee keer tijdens mijn reis mogen zien. De tweede keer was ik in Nicaragua. En ondanks dat ik het al eens gezien had, was het bijzonder om dat proces van echt heel dichtbij nog eens te zien. Een tour is dus zeker aan te raden. Naast het strand met schilpadeieren, kun je het nationale park bezoeken. Ik heb dat destijds niet gedaan omdat ik koos voor een boottocht door de mangrove. Dat is tevens ook een van de mooiste activiteiten die ik heb gedaan in Costa Rica. Vroeg in de morgen vertrek je samen met een gids de mangrove in. Alle geluiden van vogels, apen en krokodillen maken het tot een onvergetelijke boottocht.

Route Costa Rica
Route Costa Rica
Route Costa Rica
Route Costa Rica

Na Tortuguero ging ik met de bus naar La Fortuna. Het was een logische keus om daarheen te gaan. Ik had de Oostkant van Costa Rica voor mijn gevoel gezien en wilde meer het binnenland in. La Fortuna is een klein dorp vlakbij het Nationale Park Arenal. De vulkaan Arenal is de bekendste vulkaan in Costa Rica en trekt dan ook vele toeristen. Een tour (een deel) de vulkaan beklimmen is dan ook een van de activiteiten die tour-organisaties aanbieden. Ik ben het regenwoud ingegaan en heb één van de vele hotsprings bezocht. In het artikel over La Fortuna en Monteverde schrijf ik uitgebreid over mijn ervaring daar.

Route Costa Rica
Route Costa Rica

Via een oversteek met de boot en een shuttle kwam ik terecht in Monteverde. Ook Monteverde is net als La Fortuna een klein dorp. En via de makkelijke aansluitingen word je netjes in het dorp afgezet. Monteverde staat bekend om de nevelwouden. Je kunt makkelijk met een openbare bus vanaf het dorp naar één van de nevelwouden. Trek goede schoenen aan want je kunt heel wat kilometers lopen in het park. Een goede camera met zoom is ook aan te raden. Ik bezocht daar ook de vlindertuin die op dit moment door twee Amerikanen wordt gerund. De mooiste vlinders kun je daar van dichtbij bekijken en dankzij de informatieve rondleiding kom je heel wat te weten over vlinders. In het artikel gelinkt hierboven kun je meer lezen over de kosten en tips voor in Monteverde.

Route Costa Rica
Route Costa Rica
Route Costa Rica
Route Costa Rica

Mijn idee was om na Monteverde richting Santa Teresa te gaan om vervolgens via de West kust omhoog naar Nicaragua te gaan. Uiteindelijk ging het toch anders omdat het vanaf Santa Teresa lastig te realiseren was met het openbaar vervoer. Als je over een huurauto beschikt dan is die weg langs de kust prima te doen. Maar met het openbaar vervoer is het lastig. Ik ben vanuit Monteverde vroeg vertrokken en aan het einde van de middag kwam ik aan in het rustige Santa Teresa. Het is echt een perfecte surfplek en relaxplek. De westkust van Costa Rica staat er ook om bekend dat je daar beter kunt surfen. En met de vele surfshops ontkom je er ook niet aan. Wil je liever ontspannen? Dan is er ook een goede yogaschool te vinden.

Route Costa Rica
Route Costa Rica

Na Santa Teresa ben ik naar het zuiden gereisd richting Jacó. Niet een plek waar ik van te voren heen had gewild maar op die manier kon ik wel naar het National Park Manuel Antonio. Jacó (spreek je uit als Haco) is eigenlijk helemaal niks. In de hoofdstraat vind je de bekende ketens als Burgerking en Subway. Daarbij is het strand ook niet het mooiste strand van Costa Rica. Eigenlijk zelfs het minst mooie strand. Maar het is een perfecte plek om een daguitstap naar National Park Manuel Antonio te maken. Met het openbaar vervoer is het prima te doen. Het park zelf wordt massaal bezocht door toeristen. Maar dat moet je maar voor lief nemen. Wil je meer tips en informatie over Santa Teresa, Jacó en Manuel Antonio dan kun je dit artikel lezen dat ik eerder schreef.

Route Costa Rica
Route Costa Rica

 

1 Comment

  • Jill
    12 mei 2017 at 04:23

    Wauw, wat een leuke reis heb je gemaakt. Ik wil ook dolgraag naar costa rica. Lekker in de buurt, maar wel een hele andere wereld. Je hebt echt hele mooie foto’s.

    Wat was nou de mooiste ervaring die je daar hebt beleefd?

  • Leave a Reply