Bestemmingen Costa Rica

Reisroute Costa Rica

Reisroute Costa Rica

Costa Rica is één grote jungle. Dit prachtige kleurrijke land, vol met dieren heeft mij weken lang rondgeleid. Ik heb bijzondere dingen gezien en meegemaakt en voor acht weken lang deel uitgemaakt van het leven in Costa Rica. Omdat ik de tijd heb genomen om plekken te bezoeken, geld heb gespendeerd en heb genoten wil ik jullie vandaag wat meer over mijn reisroute vertellen en tips geven over het veelzijdige land. 

Costa Rica ofwel de “Rijke Kust” ligt in Centraal- Amerika. En wie dol is op natuur, stranden, wandelen, vogels spotten of één van de vele andere dieren moet zeker een bezoekje brengen aan Costa Rica. Helaas is het land niet voor iedereen weggelegd of althans niet voor een langere reisperiode. Het is vrij prijzig om in Costa Rica te verblijven. Natuurlijk ligt het ook een beetje aan de manier van reizen. Kies je alleen maar voor de luxe hotels en ga je graag uiteten? Ja, dan betaal je snel de hoofdprijs voor je vakantie. Maar je kunt ook goedkoper reizen. Bezoek één van de vele hostels en organiseer je eigen tour. Ondanks dat moet ik toegeven dat het nog steeds één van de duurdere landen van Centraal- Amerika is. Maar wat maakt geld soms uit? Vele toeristen bezoeken ook New York. Dat is ook geen goedkope stedentrip. Soms moet je wat meer neerleggen voor een onvergetelijke vakantie. Dat gezegd te hebben zal ik je nu mijn reisroute in Costa Rica vertellen.

 

Begin van mijn reisroute 

Mijn reis begon zoals die van vele zal beginnen in San José. De hoofdstad van Costa Rica. Ondanks dat dit de hoofdstad is, wordt er aangeraden om deze stad te vermijden. Natuurlijk gaat dat een beetje moeilijk als je op San José vliegt. Maar met het plannen van je reis kun je er wel rekening mee houden. Omdat ik ’s avonds laat aankwam in San José besloot ik een nacht in een hotel door te brengen. Als je daar ook voor kiest, check dan of ze je gratis kunnen ophalen van het vliegveld. Zo’n nacht in een hotel is niet erg goedkoop (gemiddeld 60 euro) en als je dan ook nog een taxi moet betalen, dan lopen de kosten snel op.
De volgende dag vertrok ik per bus naar Puerto Viejo de Talamanca. Ik schreef er eerder over, wat er allemaal te doen is en hoe ik over dit Caribische plekje denk. Zo kun je daar twee nationale parken bezoeken, ziplinen of leren surfen.

 

Tortuguero 

Naar mijn mening is Tortuguero een must see plek in Costa Rica. Helaas is het niet heel gemakkelijk te bereiken maar als je vanaf Puerto Viejo de Talamanca naar Limón gaat kun je daar een boot pakken naar Tortuguero. Als je vanaf San José komt dan kun je vanaf daar een bus pakken. Je moet dan wel een keer overstappen op een andere bus en vervolgens een boot. Dus de tocht duurt wat langer, maar het is het allemaal waard.
Wat kun je allemaal in Tortuguero doen? Er zijn twee activiteiten die ik je zeker aanraad. De eerste is een boottocht over de rivier. Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk. Maar geloof mij, in alle stilte zul je enorm genieten van wat je allemaal ziet en tegenkomt. Je vertrekt namelijk ’s ochtend om 06:00 uur, dus alle dieren zullen langzaam ontwaken en zich laten zien. Een tip die ik je wil meegeven is om een gids (die heb je wel nodig) te zoeken die voor zichzelf werkt. Er zijn een aantal wat grotere organisaties die de meeste toeristen “pakken”. Het is lastig voor de andere locals om ook aan werk te komen. Ten eerste is het goed om hen te steunen en daarbij is de kans groot dat je in een boot zit zonder veel andere toeristen.
Een andere bijzondere tour is om ’s avonds mee te gaan op schilpaddentour. Je vertrekt ’s avonds naar een afgelegen, bewaakt strand. Daar komen dan tientallen grote schilpadden op het strand. En als deelnemer van de tour heb je de mogelijkheid om de schilpadden eieren te zien leggen. En dat is een uniek moment dat je niet vaak zult zien. Nadat de schildpad haar eieren in het zand heeft begraven, gaat ze langzaam het water weer in en verdwijnt.

 

La Fortuna en Monteverde

La Fortuna en Monteverde zijn twee plekken die makkelijk te combineren zijn. Dat is fijn want ook deze twee plekken zijn de moeite waard om te bezoeken. Vanuit San José is er een directe bus naar La Fortuna. Kies ook zeker voor de openbare bus in plaats van een dure shuttle. Het is prima te doen met de bus en is bijna even snel als de shuttle. In La Fortuna kun je genieten van één van de hotsprings, een tocht naar de vulkaan, een tocht door het regenwoud of één van de andere actieve activiteiten die ze aanbieden. Ik heb zelf een combi gedaan. Om 14:00 uur werd ik opgehaald en gingen we richting het regenwoud daar hebben we samen met de gids een paar uur rondgelopen. Waar we vanaf het observationdeck een uitzicht hadden op de vulkaan. Toen het langzamerhand wat donkerder werd vertrokken we naar de hotspring. Daar kwamen we in het donker aan en genoten we met elkaar van een cocktail in het warme water. In La Fortuna zelf is niet zoveel te beleven dus het is wel de bedoeling dat je een tour boekt of zelf op onderzoek uitgaat.

Via La Fortuna kun je met de openbare bus naar Monteverde maar dit kost je heel lang. Dit is dan ook de enige plek waar men en ik ook, anderen aanraadt om met een shuttle (en boot) te gaan. Het is iets duurder maar dankzij de snelle overtocht met de boot ben je veel sneller in Monteverde.
Moteverde heeft net als La Fortuna niet zoveel te bieden. Natuurlijk zijn er wel wat leuke restaurantjes waar je wat kunt eten. Maar als je een bezoek brengt aan Monteverde dan kom je voor het Cloud Forrest. Vanaf het dorpje kun je makkelijk met een rechtstreekse bus naar het Cloud Forrest, waar je voor de ingang wordt afgezet. Heb je een studentenkaart? Neem die dan zeker mee. Bij het laten zien van je studentenkaart krijg je namelijk 50% korting. Ook staan er tientallen gidsen klaar om je rond te leiden. Natuurlijk kun je hiervoor kiezen maar ik heb het zonder gedaan. Natuurlijk zie je dan wat minder. Maar als je elk nationaal park met een gids bezoekt dan ben je heel wat geld kwijt. En daarbij de entree van dit park is niet goedkoop. Je kunt gerust voor 4 of 5 uur lang in het park rondlopen.
Naast het Cloud Forrest is het leuk om een bezoek te brengen aan de Butterfly Garden. Deze vlindertuin wordt gerund door twee Amerikanen die na vrijwilligerswerk het bedrijf hebben overgekocht. Dankzij een rondleiding door één van de eigenaren krijg je een hoop te zien en te horen over diverse insecten. En je krijgt zelfs de mogelijkheid om een vlinder vrij te laten. Wil je meer weten over La Fortuna en Monteverde? Lees dan het artikel dat ik er eerder over schreef.


Santa Teresa, Jacó en Manuel Antonio

Na Monteverde was ik eigenlijk van plan om naar Montezuma af te reizen. Maar als backpacker kan je plan zomaar veranderen. Zo ook dat van mij. De twee meiden waarmee ik naar Monteverde was afgereisd gingen naar Santa Teresa. Ik had aan die plek nog helemaal niet gedacht en besloot om Montezuma te skippen en om naar Santa Teresa af te reizen. Ondanks dat het een lange reisdag was, was het prima te doen. We vertrokken ’s ochtends vroeg (rond 05:30) met de bus naar Puntarenas. Om daar om 09:00 de boot naar de overkant te nemen. Na een uur op de boot kwamen we aan in Paquera. Vanaf daar namen we een bus naar Tambor. Daar hadden we net, maar dan ook net genoeg overstaptijd. Bezweet en bepakt stapte we de volgende bus in richting Santa Teresa. Uiteindelijk kwamen we rond 15:00 uur aan. Santa Teresa is een klein kustplaatsje. Waar je heerlijk rustig kunt surfen. Het strand is erg breed en dus genoeg ruimte om te surfen. Naast het strand is er niet zoveel tot niets te doen. Maar als je zoekt naar een aantal dagen relaxen, dan is Santa Teresa zeker de moeite waard.

Na Santa Teresa ging ik opnieuw met de twee meiden mee richting Jacó. Jacó stond eerder niet op mijn lijstje dan wel. Maar uiteindelijk toch besloten om daarheen te gaan. Het was namelijk een mooie tussenstop om National Park Manuel Antonio te bezoeken. Zo gedacht, zo gedaan. We gingen terug met de bus naar Montezuma. Daar namen we de boot naar Jacó. Jacó is erg Amerikaans. Dat zie je vooral aan alle Amerikaanse ketens die je daar vindt. Voor surfen is Jacó perfect maar meer dan dat ook niet. Het strand vond ik veel minder mooi dan in Santa Teresa. Het had ook geen enkele mogelijkheid om in de schaduw te liggen.

Als laatste stop in Costa Rica was Manuel Antonio aan de beurt. Vanaf Jacó kun je makkelijk met de bus naar het park. Bij aankomst hebben wij onderhandeld met een van de gidsen en uiteindelijk voor 10 US dollar p.p. een twee uur durende rondleiding gekregen. In dit park loont het echt om een gids mee te nemen. Dankzij een telescoop kun je namelijk de meeste (kleine) dieren spotten. Wil je meer lezen over deze drie bestemmingen? Dan kun je dit artikel lezen. Santa Teresa, Jacó en Manuel Antonio.

 

Richting Nicaragua?

Dat kan heel goed en gemakkelijk. Ik ben vanuit Jacó naar Puntarenas gegaan. Daar ben ik overgestapt op een bus naar Liberia. En in Liberia heb ik een bus gepakt naar de grens met Nicaragua. En dat allemaal voor zo’n 10 US dollar. Je kunt er ook voor kiezen om een directe (maar ook prijzige) bus vanuit San José te nemen. Het voordeel daarvan is dat hij dus direct gaat en dat je airco hebt. Maar als alleen reizige, blonde dame is het prima te doen om meerdere openbare bussen te pakken. Op de grens wijst alles zich vanzelf. Althans er zijn altijd mensen die aanwijzen waar je heen moet lopen en wat de volgende stap is. Wees niet bang, maar let wel altijd op je spullen.

Costa Rica

No Comments

Leave a Reply