Bestemmingen Nicaragua

Reisroute Nicaragua

Route Nicaragua

Tijdens mijn solowereldreis heb ik ruim twee weken door Nicaragua gereisd. Een goedkoper land in Midden-Amerika vind je niet. Enerzijds is dat positief voor alle backpackers, zeker als je vanuit het dure buurland Costa Rica komt. Maar anderzijds betekent het ook dat het land arm is. De mensen hebben niet veel geld te besteden en wonen in soms hele simpele huizen. Huizen met losse metalen platen die dienen als dak. Toeristen worden in veel gevallen toch geassocieerd met geld. En dat kan soms nare situaties opleveren. Gelukkig kun je zelf goed voorbereid op pad gaan en de nodige voorbereidingen treffen. Maar naast dit aspect benoemd te hebben is Nicaragua een prachtig land dat veel diverse activiteiten aanbiedt. Denk aan het beklimmen van een vulkaan, zwemmen in een krater, goede surfmogelijkheden, kleurrijke koloniale steden, natuurlijke waterbronnen en als hoogtepunt het afglijden van de top van een enorme vulkaan.


Reisroute door Nicaragua

San Juan del Sur

In San Juan del Sur begon mijn reis. Ik kwam vanuit Costa Rica dus een logische eerste plek in Nicaragua was deze surfspot. Onder alle backpackers is dit een enorme favoriete (feest) plek. Elke zondag is het dan ook Sunday Funday. Een groot feest dat zich bij een aantal bekende hostels afspeelt. Voor dertig dollar koop je een ticket dat je toegang geeft om alle hostels te betreden. Vergeet je zwemkleding niet want het feest speelt zich ook in het zwembad af!

Ben je niet zo’n feestganger? Dan kun je in het kleurrijke stadje een aantal goede restaurantjes en cafés vinden. Ik vond café El Gato Negro erg sfeervol. Het is een combinatie tussen een café waar ze heerlijke gerechten serveren en een boekwinkel. Of bezoek één van de restaurants aan zee. Waar je onder genot van een cocktail naar de zonsondergang kunt kijken.

Voor een goede work-out is het leuk om naar het grote Jezusbeeld te lopen. Vanaf de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de baai van San Juan del Sur. Het is zo’n dertig a veertig minuten lopen. Iets totaal anders dat je kunt doen is het bekijken van het leggen van schildpadeieren. Op een verlaten strand in de buurt komen de grote schildpadden s’avonds uit de zee en gaan op zoek naar een geschikte plek voor het begraven van hun eieren. Wil je graag dit proces bijwonen? Dan kun je in het centrum bij één van de tour organisaties een tour boeken. Ik heb tijdens mijn wereldreis twee keer dit proces gezien. De eerste keer was in Costa Rica en de tweede keer was ik in San Juan del Sur. Ondanks dat ik het twee keer heb gezien, is en blijft het bijzonder om mee te maken.

San Juan del Sur
San Juan del Sur
San Juan del Sur
San Juan del Sur

Ometepe

Ometepe was voor mij de beste plek tijdens mijn reis door Nicaragua. Het eiland dat niet ver van San Juan del Sur ligt is één en al rust met prachtige natuur. De twee vulkanen op het eiland staan centraal voor Ometepe. Het eiland verlaten zonder één van de vulkanen beklommen te hebben kan ook eigenlijk niet. Natuurlijk hoef je, net als dat ik dat niet heb gedaan, tot de top te gaan. Mijn hike kwam tot halverwege de vulkaan. En dat was ook echt al een behoorlijke klim met zeker wat lastige stukken onderweg. Maar met als hoogtepunt een prachtig uitzicht. Daar hoef je dus niet helemaal voor naar de top te lopen. Voor mij persoonlijk was dit een van de zwaardere hikes die ik ooit heb gedaan. Door het looppad wat naar de top steeds moeilijker beloopbaar werd was het soms een behoorlijke klim. Het leek wel of er geen einde aan kwam. Maar het voldane gevoel bij het eindpunt laat je de moeilijkheden onderweg snel vergeten. Niet alleen de vulkaan moet je beklommen hebben, ook een scooter huren is in mijn ogen een must-do. Ervaar de vrijheid die zult hebben tijdens het rondrijden. Met een scooter kom je veel makkelijker op plekken waar je met een openbare bus of auto niet kunt komen. En onderweg stoppen waar je maar wilt om van het mooie landschap te genieten. Vergeet zeker niet met de scooter een bezoek te brengen aan Ojo de Agua.

Ometepe
Ometepe
Ometepe

Ometepe
Ometepe
Ometepe

Granada

Na Ometepe ging ik door naar de koloniale stad Granada. Deze stad mag zeker niet ontbreken in je reisroute door Nicaragua. Ondanks dat het ’s avonds oppassen is, is het overdag een sfeervolle stad. De kleurrijke huizen, de kerken, de grote pleinen en de vele straatkraampjes maakt Granada tot een geliefde plek voor reizigers. Helaas moet er door elk hostel worden gewaarschuwd om ’s avonds geen waardevolle spullen mee te nemen of om überhaupt alleen naar buiten te gaan. Want zodra het donker wordt slaan ze toe. En dat gaat niet altijd op een vriendelijke manier.

In Granada raad ik aan om de stad te ontdekken per voet. Je ziet onderweg zoveel leuke plekjes en straten waar je bijna op elke hoek wel even wilt stoppen voor een foto. Ben je toe aan wat activiteiten? Lees dan zeker dit artikel. Hierin beschrijf ik over de chocolade workshop, het bekijken van stromend lava en de enorme markt. Ben je op zoek naar een goedkoop maar goed hostel? Dan is hostel Oasis zeker een aanrader. Je kunt er onbeperkt ontbijten met pancakes en bananen. En vervolgens een duik nemen in het zwembad

Granada
Granada
Granada

León

Tijdens mijn laatste stop in Nicaragua bezocht ik de stad León. Helaas kan ik niet zoveel vertellen over deze stad. Waarom niet? Omdat ik er het kortst ben gebleven. De stad trok mij om de één of andere reden niet. Misschien had ik er iets meer energie in moeten steken. Maar voor mijn gevoel had ik de hoogtepunten gehad in Nicaragua. Maar ik kon León niet verlaten zonder mee gedaan te hebben aan vulkaan boarden. Wat houdt dat eigenlijk in? Vanaf het centrum van León vertrek je in een open truck naar de vulkaan. Onderaan de vulkaan krijgt iedereen een tas met daarin een beschermende bril, handschoenen en een overall. Vervolgens krijg je je houten plank en is het een kwestie van omhoog lopen. Na ongeveer 30 á 40 minuten lopen kom je op de top van de vulkaan. En het uitzicht is, zoals je vast kunt voorstellen, prachtig. Een soort groene vallei. Om vervolgens met overall, bril en handschoenen aan naar beneden te glijden is wel eventjes spannend. Maar uiteindelijk heb je het zelf in de hand, of eigenlijk je voeten hebben het in de hand, hoe hard je gaat. Maar wat een snelheid en adrenaline.. Eenmaal beneden heb je een zeer voldaan gevoel. Want hoe vaak in je leven kun je van een vulkaan afglijden? Precies bijna nooit.

Spreken jou deze plekken ook aan? Of ben je hier al geweest en heb je nog goede tips voor toekomstige reizigers naar Nicaragua?! Ik ben erg benieuwd hoe anderen Nicaragua hebben ervaren! Laat dus vooral je mening hieronder achter :)

Ga je alleen reizen in Nicaragua en ben je benieuwd of het wel veilig genoeg is? Ik schreef er een artikel over en dat kun je hier teruglezen. Of bekijk je liever mijn tien mooiste foto’s van Nicaragua? Dan vind je die hier!

4 Comments

 • Thomas
  22 juni 2017 at 00:48

  Ik zou in Nicaragua Jiquilillo zeker niet overslaan. Dit ligt in het noordwesten van het land en sluit dus mooi aan na je bezoek aan Leon. Vanaf Granada is het ongeveer 5 uur reizen. Rancho Esperanza is een absolute aanrader om te overnachten. Dit hostel straalt zoveel rust uit, heerlijk! Het ligt direct aan de Pacific en is dus uitermate geschikt om te surfen. Vanuit je (prachtig geschilderde) blokhutje loop je direct de zee in. Verder kun je vanuit hier gemakkelijk diverse activiteiten ondernemen. Twee daarvan die je zeker moet doen als je hier bent zijn een kayaktocht door de mangroves van het Padre Ramos natuurreservaat, en het beklimmen van de cosiguina vulkaan. Een pittig klimmetje van zo’n 2,5 uur maar dit ben je direct vergeten als je boven bent! Het mooie van deze tocht vond ik dat ik onderweg geen enkele andere toerist ben tegengekomen waardoor je het idee hebt dat je echt iets unieks doet. Ook de busrit naar de start van de hike is erg de moeite waard. Alleen maar onverharde wegen en hierlangs zie je het “echte” Nicaragua. De mensen die zo weinig hebben en toch opzichtelijk genieten van het leven, bovendien nooit te beroerd om je met een (gemeende) brede glimlach te begroeten.

  • Emma
   22 juni 2017 at 19:31

   Thanks Thomas! Leuk om deze goede tips te lezen. Alleen al een nachtje in zo’n blokhutje verblijven klinkt heel goed! Hopelijk gaan meerdere reizigers in de toekomst hierheen!

 • Maaike
  22 juni 2017 at 14:51

  Super leuk artikel en goede inspiratie voor mijn reis door Nicaragua! Heb je misschien ook nog goede hosteltips? Liefst hostels waar een beetje een sociale sfeer hangt aangezien ik ook alleen door Nicaragua ga reizen! Liefs

  • Emma
   22 juni 2017 at 19:43

   Yess! Ik verbleef in SJDS eerst één nachtje in Naked Tiger hostel. Dit is echt een party hostel. Voor mij was het iets te veel. Ondanks het privé zwembad en het mooie uitzicht, ligt het behoorlijk van het centrum vandaan. Maar als je graag anderen wilt leren kennen dan is dit zeker een goede optie.

   Een echte aanrader is hostel Oasis in Granada. Daar zou je zeker heen moeten! De locatie is perfect, het is groot, een zwembad, onbeperkt pancakes en een goede sfeer. Veel plezier en als je nog meer vragen hebt!? Let me know!

  Leave a Reply