Bestemmingen Reistips Spanje

Rondreizen – met het openbaar vervoer – in Noord-Spanje

Bilbao

Afgelopen zomer reisde ik samen met mijn broertje en zus in tien dagen door het noorden van Spanje. En dit allemaal met de bus en trein. Het was een geweldige vakantie. Bij sommige vakanties die je maakt, ben je zo enthousiast en hoop je dat anderen die reis ook gaan maken. Dát gevoel heb ik bij deze vakantie. De afwisseling van de 4 steden die we aandeden was heel goed. De verschillende accommodaties, van hostels naar Airbnb tot een hotel maakte de vakantie ook heel divers. Daarom schrijf ik speciaal een artikel over het rondreizen in Noord-Spanje. Houd je ook van avontuur en wil je graag meerdere bijzondere steden bezoeken deze zomer? Lees dan zeker verder!

Naamloos

Reisschema
Bij het uitstippelen van onze vakantie gebruikte we voornamelijk Google Maps. We wisten één ding zeker; we wilde graag rondreizen maar wel betaalbaar. Na veel zoeken kwamen we uit in Noord-Spanje. En dankzij Google Maps besloten we naar vijf steden te gaan; Santander, Bilbao, San Sebastian, Oviedo en Burgos. Google Maps is super fijn om te checken hoeveel minuten of uren je moet reizen tot aan de volgende bestemming. We wilde namelijk niet uren in de bus of trein zitten dus vandaar dat we het tot deze vijf steden hielden.
Toen moesten we zoeken naar goedkope vliegtickets. We vonden voor 140 euro p.p. een retourtje naar Santander. Alleen de vertrekplaats was wel in Duitsland; vliegveld Weeze. We hebben alles naberekend en uiteindelijk bleek dat het toch goedkoper vliegen was vanaf Weeze dan bijvoorbeeld van Amsterdam of Eindhoven.

De steden Bilbao, San Sebastian, Burgos en Oviedo zijn echt hele mooie steden en zeker een aanrader om te bezoeken. Santander daar en tegen viel erg tegen, daar later meer over. Achteraf gezien hebben we een goede keus gemaakt om steden te bezoeken die niet te ver van elkaar aflagen. Omdat we ‘maar’ tien dagen konden reizen en we graag zoveel mogelijk wilde zien van elke stad, was het gemakkelijk om aan het einde van de middag een (touring) bus of trein in te stappen die ons in hooguit drie uur naar de volgende bestemming bracht. Dus meer dan vijf steden bezoeken zou ik niet aanraden. Anders wordt het zo’n gehaast en kun je niet in elke stad de sfeer ‘proeven’. Dat is ook eigenlijk wat wij hebben gedaan. We hebben van elke stad de sfeer geproefd. We hebben veel gezien en gedaan maar zeker nog niet alles. Dus sommige steden smaken naar meer en die willen we dan ook zeker nog een keer bezoeken.

Reizen met het openbaar vervoer in Spanje
Het reizen met het openbaar vervoer in Spanje zo gemakkelijk en daarbij ook nog is goedkoop, dat ik het echt aanraad. Het is voornamelijk gemakkelijk tussen de grote steden. De steden die wij hebben bezocht waren prima te doen met het openbaar vervoer. Er is één grote bus organisatie genaamd ALSA, die meerdere keren per dag naar diverse grote steden rijdt. Het is geen stadsbus maar een vrij luxe touringcar. Van te voren koop je op het station of bij een dichtbijgelegen kiosk de buskaartjes. Je kunt zelf kiezen op een scherm welke plek je wilt hebben en ook is te zien hoeveel plekken er nog vrij zijn in de bus. Wees wel op tijd want het kan zijn dat je of niet meer naast elkaar kunt zitten of dat de bus op jouw gewenste tijdstip al vol is. Het is geen ramp, want de meeste bussen gaan meerdere keren per dag. Maar naast dat je de kaartjes moet kopen is het soms lastig om te zien vanwaar jouw bus vertrekt. Op sommige stations is dat niet zo makkelijk, aangezien er tientallen dezelfde bussen naar diverse steden vertrekken. Al met al, kom op tijd zodat je rustig alles kunt kopen en uitzoeken.

Dan over de prijzen. Die zijn naar mijn mening vrij laag. Je moet je voorstellen dat je in een goede touringcar zit met een tv scherm waar films worden afgespeeld. Er is een toilet aanwezig en je kunt heerlijk zonder dat je op de weg hoeft te letten naar buiten kijken of iets lezen.
Ik heb alle prijzen bijgehouden en die kun je hieronder zien.
1. Santander – Bilbao / 1,5 uur met de bus / €6,80 p.p.
2. Bilbao – San Sebastian / 2,5 uur met de trein / €5,80 p.p.
3. San Sebastian – Burgos / 3 uur met de bus / €17,60 p.p.
4. Burgos – Oviedo / van Burgos – Leon met de trein / €21 p.p./ van Leon – Oviedo met de bus / €8 p.p.
5. Oviedo – Santander / 2,5 uur met de bus / €12,66 p.p.

Totale kostenplaatje – reiskosten, overnachtingen en vliegticket.
Voor het openbaar vervoer waren wij per persoon €71,86 kwijt. We hebben hiermee gebruik gemaakt van de ALSA bus en de trein. En dit allemaal tussen vijf steden. Voor de overnachtingen maakte we gebruik van een Airbnb adres, twee hostels, een hotel en een appartement. De kosten hiervoor per persoon waren €295,60. Daarbij komt nog ons vliegticket dat per persoon €140 was. Alles bij elkaar opgeteld maakt dat we €507,46 hebben uitgegeven. Dit is wel exclusief alle activiteiten en eten.

De steden: Santander – Bilbao – San Sebastian – Burgos – Oviedo.
We vlogen op Santander maar hadden van te voren al besloten om direct door te gaan naar Bilbao waar we drie nachten verbleven in een schattig Airbnb adresje. Bilbao is een moderne studentenstad en heeft veel leuke activiteiten te bieden. Zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Voor mijzelf waren drie nachten in Bilbao perfect, we hadden genoeg tijd om dingen te ontdekken. Vervolgens zijn we naar San Sebastian gegaan. Daar verbleven we twee nachten in een hostel net iets buiten de binnenstad. San Sebastian heeft eigenlijk voor ieder wat wils; architectuur, een strand, veel culturele bezienswaardigheden maar ook een surflesje mag niet ontbreken. Juist door al deze mogelijkheden is er genoeg te zien en te doen. Voor ons was zo’n anderhalve dag te kort. En omdat de stad naar meer smaakte ga ik in de toekomst zeker nog een keer terug. Maar omdat onze reis doorging namen we de bus naar Burgos. Burgos is een kleine stad waar de Santa Mariakathedraal centraal staat. Je ziet hier echt de authentieke Spaanse huizen en langs de rivier, die door de stad stroomt staan prachtige bomen die een mooie bomenhaag vormen. Zeker in de zomer is dat een prachtig gezicht. Na twee nachten in een hostel geslapen te hebben zijn we door gegaan naar onze volgende bestemming: Oviedo. Oviedo is de hoofdstad van de provincie Asturië. We hebben in zo’n anderhalve dag zoveel mogelijk gezien en gedaan. En na die dagen merkte we alle drie dat we hier zeker nog eens naar terug wilde gaan. In Oviedo bevindt zich een straat met allemaal super leuke en sfeervolle restaurantjes. En in elk restaurantje wordt de beroemde cider geschonken en ook veel gedronken. De flessen cider vliegen over de toonbank. Het kost overigens bijna niets. Dus alleen al daarvoor moet je een bezoek brengen aan Oviedo. Vervolgens kwam onze laatste bestemming inzicht. We gingen per bus naar Santander. Waar we in een, iets minder mooi, appartementje overnachten. De stad Santander hebben wij een beetje links laten liggen. Het trok ons niet aan en we zagen de mooie Spaanse sfeer niet terug in de stad. Misschien dat het ook met het regenachtige weer te maken had van die dag. Santander is een stad die naar ons idee niet zoveel te bieden heeft in vergelijking met de vorige Spaanse steden.

Al met al hebben wij echt een super mooie en vooral afwisselende vakantie gehad in Spanje. En daarom raad ik ook iedereen deze route aan. Als je nog meer tijd hebt zou ik persoonlijk wat langer verblijven in San Sebastian en Oviedo, dan dat wij hebben gedaan. En heb je nóg meer tijd in Spanje, bezoek dan ook zeker andere mooie steden. Waar ik zelf nog ben geweest zijn: Toledo, Salamanca en Avila. Deze drie steden zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

Hopelijk heb ik je ook enthousiast gemaakt om eens te kijken naar deze bijzondere steden in Spanje. Zoek het avontuur op en laat je verassen door al het moois dat je zult tegenkomen. Binnenkort verschijnen er artikelen per stad met alle tips en tricks met wat je zeker niet mag missen. Hieronder alvast van elke stad een mooie foto.

Rondreizen - met het openbaar vervoer - in Noord-SpanjeBilbao

Rondreizen - met het openbaar vervoer - in Noord-SpanjeSan SebastianRondreizen - met het openbaar vervoer - in Noord-SpanjeBurgosRondreizen - met het openbaar vervoer - in Noord-SpanjeOviedo

2 Comments

 • Jenny - IkReis.net
  26 maart 2016 at 08:18

  Informatieve post! Ik ken Spanje alleen van stedentrips, maar ik zou er graag een keer een rondreis willen maken.

  • Emma
   26 maart 2016 at 20:21

   Bedankt voor je reactie Jenny! Voorheen deed ik dat ook vaker; stedentrips. Maar zo’n rondreis is echt heel erg leuk. Ook omdat je van alles wat ziet. Het is geen ‘rustvakantie’ maar wel een vakantie waar je jaren later nog met plezier aan terugdenkt.

  Leave a Reply