Bestemmingen Mexico

Ruïnes | 5x de mooiste in Mexico

Ruïnes Mexico

Ruïnes Mexico
Mexico wordt gezien als het land van de Maya ruïnes. Wist je dat er zelfs georganiseerde vakanties zijn die speciaal alle Maya ruïnes langsgaan? Natuurlijk hoef je niet zo’n vakantie te boeken om de 5 mooiste ruïnes in Mexico te zien. Ik deed alles op eigen houtje en deel graag mijn ideeën en tips met jou.

Misschien ken je de meest bekende wel: Chitzen Itza. Zo niet, dat zijn ruïnes die op de lijst van zeven wereldwonderen staan. Je kunt je voorstellen dat alle toeristen daar massaal naartoe willen. Iedereen wil met eigen ogen dit wonder aanschouwen. Althans bijna iedereen. Ik niet! Tijdens mijn reis door Mexico twijfelde ik of ik daar óók naartoe zou moeten gaan. Ik was tenslotte toch ‘in de buurt’. Maar de lokale bevolking heeft mij meerdere keren geadviseerd om ze toch niet te bezoeken. “We hebben zoveel mooiere, rustigere en minder toeristische ruïnes”, werd vaak gezegd. En wanneer ik met toeristen sprak die ze daadwerkelijk hadden gezien, werd het gevoel van niet gaan steeds sterker. Zo hoorde ik regelmatig dat ze daar echt enorm op het toerisme inspelen. Op bijna elke hoek staat er wel een verkoper. Rustig door het park lopen zit er dus niet in. Daarbij is de prijs aanzienlijk hoger dan alle andere ruïnes. Dus uiteindelijk besloot ik om niet naar Chitzen Itza te gaan. Maar tijdens mijn rondreis heb ik wel vijf andere bijzondere ruïnes bezocht. Elk had zijn eigen bijzonderheid.

Coba Mexico Coba Mexico

1. Coba | op de fiets

Coba is makkelijk te bezoeken vanaf Tulum. In Coba wordt aangeraden om een fiets te huren. Bij binnenkomst, na het kopen van een entreeticket, loop je alsmaar rechtdoor. Op een gegeven moment zie je vanzelf de standplaats met alle fietsen. Voor een paar euro is het zeker de moeite waard om een fiets te huren. Je moet je bedenken dat het behoorlijk warm is en de ruïnes liggen toch een flink eind van elkaar. Als je vroeg aankomt, is het slim om als eerste naar de bekendste en hoogste ruïne te fietsen. Die bevindt zich ook aan het einde van de route. Op die manier ben je de andere toeristen voor en kun je rustig de ruïne beklimmen. Niet alle ruïnes in Mexico mogen beklommen worden maar in Coba is het toegestaan. Het is een behoorlijke klim omhoog maar het uitzicht is prachtig. Het uitzicht over de dichtbegroeide jungle is erg mooi. De ruïnes in Coba liggen ook verscholen in de jungle en maar een klein deel is toegankelijk voor toeristen.

Tulum MexicoTulum Mexico
2. Tulum | het strand

Als je in Tulum verblijft of in de omgeving dan is een bezoek aan de ruïnes in Tulum een must. Ondanks dat ze door talloze toeristen worden bezocht, is het de moeite waard. Waarom? Omdat ze op een bijzondere locatie staan. Namelijk aan het helderblauwe strand. Vanaf Tulum kun je met de fiets makkelijk naar de ruïnes fietsen. Vergeet niet genoeg water en je zwemkleding mee te nemen. Ook hier is het behoorlijk heet en loop je grotendeels in de volle zon. De ruïnes in Tulum zijn totaal anders dan die in Coba en Palenque. Daar zijn ze min of meer verscholen door alle bomen. Maar in Tulum is alles heel open. In Tulum is het niet toegestaan om de tempels te beklimmen. Maar daarvoor in de plaats krijg je wel de mogelijkheid om even een verfrissende duik te nemen in het water. Ondanks dat je tussen de toeristen loopt, vond ik mijn bezoek aan deze ruïnes meer dan de moeite waard.

Palenque Mexico Palenque Mexico

3. Palenque | de jungle

De ruïnes in Palenque zijn toch wel één van mijn favorieten. Naast de mooie ruïnes is het park waar je doorheen loopt erg mooi aangelegd. Via de wandelroute waan je jezelf een route door de jungle. Onderweg kom je watervallen en een mooie hangbrug tegen. De geluiden van de vogels, de apen en de zonnestralen tussen de bomen maakten het tot één van mijn favorieten plaatsen. In het begin zul je overspoeld worden door verkopers en mensen die zich aanbieden als gids. Maar laat dat allemaal links liggen en wandel zelf het park rond. Bij deze ruïnes is het ook toegestaan om een aantal te beklimmen. Als je toch geïnteresseerd bent om een aantal souvenirtjes aan te schaffen, dan vind je in het park een plek waar veel locals op kleedjes hun waren hebben uitgestald. Vergeet dus geen kleingeld mee te nemen.

Monte Alban Mexico Monte Alban Mexico

4. Monte Alban | de droogte

Naast de ruïnes in Palenque behoren de ruïnes in Monte Alban ook tot mijn favorieten. Juist de totaal andere setting maakt het zo bijzonder. Deze ruïnes bevinden zich in de staat Oaxaca. Bij aankomst valt de droogte en de openheid direct op. Bovenop een heuvel bevinden zich deze ruïnes. Met een shuttle busje vanaf Oaxaca City wordt je voor zo’n 2,50 euro afgezet en opgehaald. Naar mijn idee is het niet nodig om een gids mee te nemen. Zelf rondlopen en de bordjes lezen is voldoende. Leuke uitdaging: beklim alle ruïnes en ontdek de verschillende uitzichten die je hebt. Prachtige uitzichten over de stad en de omliggende bergen. Heb je toevallig een briefje van 20 pesos bij je? Bekijk dan op welke plek de foto van op het briefje gemaakt is. De ruïnes worden gelukkig niet door veel toeristen bezocht. Perfect dus om mooie foto’s te schieten.

Mexico City Mexico City

5. Mexico City | de rust

Verblijf je in Mexico City en wil je even weg van alle drukte en uitlaatgassen? Ga dan met de bus naar de ruïnes Technochtitlan. Deze bevinden zich net buiten de stad, in een vrij open omgeving. Bij aankomst zie je direct al de grote tempel die je mag beklimmen. Dit is, vergeleken met alle andere tempels die ik heb beklommen, de hoogste. Een behoorlijke klim dus. Maar eenmaal bovenaan heb je een weids uitzicht. In één oogopslag kun je alle tempels zien. Ook deze ruïnes zijn niet door het massa toerisme ontdekt, dus extra fijn om rond te lopen. Zeker de moeite waard om een daguitstap naar te maken.

 

Tijdens mijn reis heb ik er zes bezocht (ook Tikal in Guatemala) dus voorlopig heb ik genoeg ruïnes gezien. Maar zou jij nog meer willen zien? Dan kun je ook een kijkje nemen in Uxmal en Chitzen Itza. En wil je meer weten over Palenque en welke watervallen je zeker niet moet missen? Lees dan dit artikel dat ik eerder schreef. Heb jij één van deze bovenstaande ruïnes bezocht? En welke is jouw favoriet?

1 Comment

  • Yvonne
    24 april 2017 at 12:58

    Al vaker heb ik met ’t idee gespeeld om naar Mexico re gaan en die mooie ruïnes zelf te gaan zien. Ik heb er dus al redelijk wat van uitgezocht en stiekem al een plannetje klaar liggen. Slim idee trouwens om bij Coba eerst naar de verste ruïne te fietsen, die ga ik zeker onthouden!!

  • Leave a Reply