Bestemmingen Mexico

San Miguel de Allende | wat te doen in deze romantische stad

San Miguel de Allende

Weken misschien wel maanden lang keek ik uit naar het moment dat ik zou rondlopen door de kleurrijke straten van San Miguel de Allende.

San Miguel is een populaire plaats voor toeristen. Toch heb ik het idee dat plaatsen zuidelijk van Mexico Stad, zeg maar het zuiden van Mexico, drukker wordt bezocht. Waarom? Het ligt meer op de toeristische route. Veel reizigers bezoeken de Yucatán regio en trekken vervolgens richting Chiapas en Oaxaca. Om in San Miguel de Allende te komen is het vanaf Mexico Stad ruim drie uur met de bus. Voor veel toeristen is dit te ver richting het noorden. Mexico is namelijk zo’n enorm groot land. Het zal je verbazen als je aan het rondreizen bent, hoe groot de afstanden tussen bekende steden zijn.

Toen ik onze Airbnb boekte was ik al enthousiast over de stad. Misschien kwam het ook omdat San Miguel de Allende wordt omschreven als romantische stad. En jawel, ik was daar met mijn Mexicaanse vriend. Dus romantisch was het sowieso wel. Maar buiten de romantiek, is San Miguel een hele sfeervolle rustige plaats. Een plaats die naar mijn mening zeker op je lijstje moet staan om te bezoeken. 

Elke stad in Mexico heeft een zocalo. Een zocalo is eigenlijk een centraal plein waar gedurende de dag van alles gebeurt. Niet elke zocalo is even mooi en even speciaal. Zo vind ik het centrale plein in Mexico stad enorm saai en eigenlijk zelfs lelijk. Maar San Miguel hoort bij mijn top drie van mooiste pleinen in Mexico. Niet zo gek ook met een imposante kerk en bijzondere gebouwen rondom de zocalo.
San Miguel de Allende San Miguel de Allende San Miguel de Allende San Miguel de Allende San Miguel de AllendeSan Miguel de Allende

 

Wat te doen in San Miguel de Allende?

1. Genieten op het centrale plein.
Zoals ik hierboven omschrijf is dit echt een “activiteit”. Trakteer jezelf op een kopje koffie of een ijsje en plof neer op één van de vele bankjes op het plein. Natuurlijk gebeurt er in het weekend meer rondom het plein. Denk aan muziekale optredens, bruiloften, spelende kinderen, gezamenlijk dansen op Zumba-muziek en de vele eetkraampjes op straat.


2. Ontbijten bij Cafe Lavanda.

Dit is dé hotspot in San Miguel. Zo’n populaire plek dat je hoogstwaarschijnlijk moet wachten totdat er een tafeltje beschikbaar is. Maar…. het is het dubbel en dwars waard. Tijdens mijn bezoek moesten we wel dertig minuten wachten maar het ontbijt was, zeker voor Mexicaanse begrippen, erg lekker. Dit schattige cafeetje ligt vlakbij de zocalo en staat bekend om zijn koffie met lavendel. Ik als koffieliefhebber moest natuurlijk de latte met lavendel proeven. Je proeft duidelijk de lavendel! Een leuke ervaring. Naast de goede ontbijtgerechten hebben ze ook heerlijk vers brood en andere lekkere gebakjes. Zeker de moeite waard. Maar houd rekening met een wachttijd.
San Miguel de AllendeSan Miguel de Allende

3. Met het oude treintje de stad rond en naar El Mirador.
Je ziet de treintjes bijna overal in de stad rijden. Je denkt vast dat is té toeristisch, dat was ook mijn gedachte, maar uiteindelijk hebben wij het toch gedaan. Voor 60 pesos (3 euro) kochten we een kaartje. We hadden geluk en konden helemaal achterin zitten. Op die manier konden we alle kanten goed bekijken. Het ritje door de stad duurt circa 1,5 uur. Helaas zat ik in een treintje dat alleen Spaanstalig was, maar er gaat ook af en toe een Engelssprekende gids mee. Onderweg kom je op plekken die je nog niet had gezien en kom je, als je het verstaat, meer te weten over de geschiedenis van de stad. Langzaam aan rijdt het treintje hoger de heuvel op en stopt uiteindelijk bij El Mirador. Een uitkijkpunt waar je een mooi uitzicht hebt op de verschillende kerken in de stad. Ook krijg je nog een kleine tasting van wat lokale producten om vervolgens weer terug naar het centrum te gaan. Ik vond het, zeker voor die prijs, een leuke belevenis. We wisten van te voren niet dat we naar El Mirador zouden gaan dus dat was een fijne verrassing. Je kunt ook te voet gaan maar houd rekening dat het vrij stijl omhoog is. En als het behoorlijk warm is, kan het een pittige klim zijn.

San Miguel de AllendeSan Miguel de AllendeSan Miguel de Allende


4. Bezoek de groenten/fruit en artistieke markt.
Ben je op zoek naar wat souvenirs, wil je een lekkere verse orange juice of juist wat fruit kopen? Dan raad ik je aan om een kijkje te nemen bij deze twee markten. Ze liggen praktisch naast elkaar dus combineren is makkelijk te doen.
San Miguel de Allende

5. Fototocht bij zonsondergang. 
Mijn vriend en ik hebben een passie voor fotografie. We besloten net voor zonsondergang de stad rond te wandelen met onze camera’s. En dat was één van de leukste activiteiten. Het was gelukkig iets koeler en de zon verlichtte de prachtig gekleurde huizen. Perfect om mooie foto’s te schieten. Na afloop zaten we met een lekker kopje koffie uit te rusten op het centrale plein.
San Miguel de AllendeSan Miguel de Allende


6. Loop binnen bij Casa de Cultura San Miguel de Allende.

Zoals de titel al omschrijft is het een complex met kunst en cultuur. Het heeft een prachtige binnentuin waar je even kunt relaxen in de schaduw. Op de eerste etage zijn er diverse ruimten waar jongeren artistiek bezig zijn. De sfeer die er hangt is heel gemoedelijk en rustig.
San Miguel de Allende

7. Haal de beste churros in town.
Helaas moet je daar wel vaak voor in de rij staan. Maar hé, dan heb je wel heerlijke verse churros. Je kunt ze natuurlijk alleen met suiker bestellen. Maar wil je toch eens een speciale proeven, kies dan voor chocolade of aardbei. Wij namen ze mee richting het centrale plein. Maar je hebt ook de mogelijkheid om binnen in het café te zitten.
San Miguel de Allende


8. Bezoek La Gruta Spa (Café San Agustin)

Iets buiten het centrum kun je heerlijk ontspannen in een speciale spa. Door een tunnel in een grot kom je in diverse zwembaden met rondom verschillende bomen en planten. En wat ik begreep uit de reviews is het daar heerlijk ontspannen met op de achtergrond het gezang van vogels. Wat wil je nog meer? Helaas hadden wij door tijdgebrek niet de mogelijk om daar heen te gaan. Maar heb jij wel die tijd? Neem dan zeker een taxi naar deze bijzondere spa. (reviews en foto’s op Tripadvisor)

Dit waren mijn tips voor jou, om net als ik een heel goed weekend in San Miguel de Allende te hebben. Wij sliepen trouwens in een perfecte Airbnb. Die Airbnb was in het centrum, op zo’n 4 minuten lopen van het centrale plein. Met een klein keukentje, een kleine maar fijne badkamer en een geweldig dakterras raad ik je zeker aan om hier ook te verblijven.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe updates en artikelen? Dan zou ik het leuk vinden als je de facebook- pagina van Travelhotspots liked!

No Comments

Leave a Reply