Bestemmingen Costa Rica

Costa Rica: Santa Teresa, Jacó en Manuel Antonio

Surfen en genieten van het strand in Santa Teresa en Jacó. Terwijl je in Manuel Antonio met de verrekijker om je heen kijkt naar alle dieren. Wie van plan is om naar Costa Rica te gaan heeft vast van deze plekken gehoord. Het zijn namelijk bekende toeristentrekkers. Maar maakt dat het minder aantrekkelijk? Vandaag vertel ik er meer over, waar je rekening mee moet houden en wat het wel of niet aantrekkelijk maakt.

Tijdens mijn reis door Costa Rica was ik niet van plan om naar Jacó en National Park Manuel Antonio te gaan. Maar doordat de geplande route toch minder makkelijk te volgen was en ik andere reisgenoten tegenkwam, kwam ik toch terecht in deze plekken. Dan vraag je, je misschien af waarom ik er in eerste instantie niet naar toe wilde. Dat idee ontstond voornamelijk doordat ik tijdens mijn reis inwoners van Costa Rica sprak die niet enthousiast waren over Jacó en Manuel Antonio. Jacó zou vol zitten met Amerikanen en Manuel Antonio zou een te “opgezet” park zijn. Maar ben ik het daarmee eens? Moet jij, als toekomstige reiziger daar niet heen gaan of juist wel? Laat ik de drie plekken eens met je doornemen!

 

Hoe is Santa Teresa?

Santa Teresa is een klein plaatsje waar je een prachtig strand kunt vinden. Waar je goed kunt surfen en vooral helemaal tot rust komt. Ben je geïnteresseerd in yoga? Dan is Casa Zen Guesthouse & Yoga Centre iets voor jou. Voor een paar dollar kun je met diverse yoga sessies meedoen. Het ligt vlakbij het strand dus ideaal als je daarna even een duik wilt nemen. Vanaf het strand zijn er ook verschillende sfeervolle restaurantjes waar je onder genot van een smoothie of een cocktail naar de zonsondergang kunt kijken. Raad ik Santa Teresa aan om te bezoeken? Wel als je van surfen houdt of een aantal dagen eventjes niks wilt doen maar genieten van het strand. Het strand is namelijk echt één van de mooiere stranden in Costa Rica. Maar kom je niet voor beide punten, dan zou ik Santa Teresa overslaan. Want daarbuiten is er niet zoveel tot niets te doen. De foto hieronder is genomen op het strand. Zo heb je een idee hoe mooi het strand hier is. 

Santa Teresa


Jacó vol met Amerikanen?

Ik was er tijdens het laagseizoen en het viel nog mee. Maar ik moet toegeven dat ik toch ook wel een aantal Amerikanen heb gezien. Misschien zijn het niet alleen de Amerikanen maar ook de Amerikaanse ketens die zich daar hebben gevestigd. Zo kun je de Subway, KFC, Pizza Hut, Taco Bar en POPS vinden in het centrum. En die komen daar niet zomaar. Dus waarschijnlijk in het hoogseizoen zijn er heel wat Amerikanen op de been. Ik vond Jacó persoonlijk niet de leukste plek van Costa Rica. Maar het was een goede uitvalbasis om naar Manuel Antonio te gaan. En als je van surfen houdt dan is dit ook weer een geschikte plek. De golven zijn goed en het strand is lang dus genoeg “plek” om je surf skills te showen. 


Is Manuel Antonio zo “opgezet”?

Ik vond het erg meevallen. Natuurlijk waren er veel toeristen en zag je overal gidsen met grote telescopen staan. Misschien dat het kwam omdat wij er vroeg waren dat de drukte nog meeviel. En ik kan mijzelf wel verplaatsen in reacties van mensen die in Costa Rica wonen. De dieren zijn gewend aan toeristen en komen af op eten en laten zich daardoor makkelijker zien. Maar als toerist wil je ook graag de speciale dieren zien, dat is vaak één van de redenen dat toeristen Costa Rica bezoeken. Wel raad ik je aan om, nadat je goed hebt onderhandeld, een gids mee te nemen. Dankzij die grote telescoop heb ik heel wat (kleinere) dieren gespot. Maar zoals ik al zei, onderhandel goed. Wij hebben uiteindelijk per persoon 10 dollar betaald voor een twee uur durende tocht door het park. Zorg dat je, als je eten bij je hebt, dat goed verpakt. Mijn drie bananen zijn zo uit mijn tas gepakt door de wasbeertjes. En als ze eenmaal weten dat je eten hebt, blijven ze terugkomen. Ik vond het dan ook niet de leukste plek om te zwemmen en te relaxen op het strand. 

Manuel Antionio
Manuel Antionio


Welke route heb ik afgelegd?
 

Nadat ik in La Fortuna en Monterverde was geweest vertrokken we richting Santa Teresa. We vertrokken vroeg (rond 05:00) met de bus richting Puntarenas. Vanuit daar namen we de boot naar Paquera. Eenmaal van de boot stapte we direct de openbare bus in. Die bracht ons naar Tabor. Daar haalde we maar net op tijd de volgende bus die ons naar Santa Teresa bracht. We vertrokken vroeg en kwamen rond een uur of 15:00 aan in het kleine plaatsje.  

Een aantal dagen later was ik van plan om alleen door te gaan naar Tamarindo om op die manier dichterbij de grens met Nicaragua te komen. Maar dat was toch minder gemakkelijk dan ik dacht. Ondanks dat je op Google Maps een weg ziet vanaf Santa Teresa naar Tamarindo is dat in werkelijkheid niet mogelijk. De enige optie was om terug te gaan naar Paquera om vanaf daar de bus te pakken naar Tamarindo. Maar dat zou heel wat uren om zijn. Uiteindelijk besloot ik gezellig mee te reizen met twee vriendinnen uit Israël.

Vanaf Santa Teresa vertrokken we per bus richting Montezuma. Daar namen we een (prijzige) boot direct naar Jacó. De boottocht was kort gezegd: vreselijk. Het begon nog leuk met de gedachte dat we dolfijnen konden zien. Maar na 10 minuten waren we zeik nat en moesten we ons gezicht beschermen tegen de harde regendruppels. Alles behalve een mooie rit van een uur. Gelukkig waren onze backpacks op voorhand in grote vuilniszakken gestopt dus de schade daar viel mee. Dus ben je van plan dezelfde route te maken, houdt rekening met veel regen. Berg je paspoort en telefoon van te voren goed op.

Vanuit Jacó werden we met een shuttlebus (zat bij de prijs in) naar ons hostel gebracht. Daar verbleven we een aantal nachten waarna we een dagtocht naar National Park Manuel Antonio maakte. Dat is prima te doen vanuit Jaco. Zorg dat je ’s ochtends vertrekt zodat je redelijk op tijd bij het park aankomt. Er gaat een bus vanaf Jacó naar Quepos. Daar moet je overstappen op een andere bus, die je vervolgens vlak bij het park afzet.

 

Wil je meer over Costa Rica weten? Kijk dan ook eventjes naar mijn overige berichten over Costa Rica.

No Comments

Leave a Reply