Canada Hotspots

Jail Hostel – Slapen in een gevangenis in Ottawa

Jail hostel Ottawa

Wil je altijd al op een speciale plek slapen? Dan moet je zeker een overnachting boeken in het Jail Hostel in Ottawa. Je slaapt in een echte oude cel. Alles is basic en net voldoende voor een nachtrust. Maar zo ervaar je wel hoe het (bijna) vroeger was.

Jail hostel Ottawa

Bij aankomst zie je al direct dat het een ‘speciaal’ gebouw is. Niet wetende dat daar jaren geleden mensen werden opgehangen en werden gemarteld. Dus al lachend check je in. Je krijgt je beddengoed en handdoeken mee en via een oud, muffig trappenhuis ga je naar de juiste etage. In eerste instantie valt alles mee, het ziet groot opgezet uit. Je trekt de zware deur van de juiste etage open en komt al snel in een lange gang. Een gang vol met cellen. Het ziet er wel heel echt uit. Dan zoek je je juiste kamernummer en open je voor het eerst in je leven een echte oude cel. Zwaar als het gaat krijg je steeds meer te zien van de kamer waar je de komende nachten gaat slapen…

Jail hostel Ottawa
Jail hostel Ottawa

Jail hostel Ottawa

Het stelt allemaal niet veel voor. Een simpele spiegel tegen de muur, een oud stapelbed, een kastje en één werkend nachtlampje. Zitten in de kamer gaat helaas niet. Dus je verplaats jezelf even naar de gang om alles te laten bezinken.  

Je ziet dat alle celdeuren niet helemaal zijn afgesloten. Tijdens een rondleiding door het hostel, kom je erachter dat ze dat vroeger expres hadden gedaan. Op die manier kon de bewaker, op de stoel waar je nu zit, een goed overzicht houden. Hij kon gemakkelijk horen of de gevangenen nog wakker waren of dat er werd geroddeld.

Na de eerste nacht in een cel geslapen te hebben, ben je toe aan een ontbijt. Het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. Je gaat weer via het muffige trappenhuis naar beneden waar je de eetzaal ingaat. De eetzaal waar vroeger de gevangenen konden eten. De houten banken zijn nog uit de tijd dat het hostel een gevangenis was. Erg oud dus en met vele verhalen.

Jail hostel Ottawa

Vervolgens begint om 11:00 de rondleiding. Niet een gewone rondleiding. Nee deze rondleiding brengt je op plekken waar je anders niet kunt komen. Je krijgt de martelkamer te zien, een aantal oude cellen en de plek waar men vroeger werd opgehangen. En dat allemaal verborgen achter dikke muren. Zodat andere gevangenen of bewakers niet de pijn schreeuwen van de gevangene kon horen.

Ondanks dat er maar officieel zo’n vijf gevangenen zijn dood gegaan. Is er jaren later wel een massagraf gevonden met zo’n 140 lichamen. Niet alles werd in die tijd dus netjes geregistreerd. Na de rondleiding kijk je toch met andere ogen naar je eigen cel. Wie heeft daar misschien wel voor jaren gelegen? Wat heeft die persoon wel niet gedaan? En hoe hebben sommige gevangenen het overleefd op de grond in barre winters? Met al die vragen ga je rustig slapen. In de hoop dat je de volgende dag weer wakker wordt.

No Comments

Leave a Reply