Persoonlijk Reistips

Solo wereldreis in Canada en Centraal- Amerika

wereldreis

Hoe beslis je waar je heen gaat op wereldreis? En waarom koos ik juist voor Canada en Centraal- Amerika. Canada is niet direct een land waar je als solo backpacker heen gaat. Maar waarom niet eigenlijk? Ik denk dat veel solo backpackers voor ‘toegankelijke backpack landen’ kiezen. Tegenwoordig gaan veel backpackers naar Azië of Zuid-Amerika, omdat iedereen daarheen gaat. Dus is het makkelijk om andere reizigers te leren kennen. Vandaag vertel ik meer over het “proces” van mijn solo wereldreis in Canada en Centraal- Amerika.

 

Waarom naar Canada?

In 2015 begon ik met het “organiseren” van mijn wereldreis. Nou ja, organiseren is misschien een groot woord. Ik ben iemand die graag veel uitzoekt en mogelijke activiteiten uitschrijft. Voornamelijk omdat ik het fijn vind om op plaats van bestemming zoiets bij mij te hebben. Maar ook omdat ik dan alvast kan genieten van de voorpret. Toch is het organiseren/ de voorbereiding bij deze reis uitgebleven. Hoe ik dan bij Canada en Centraal-Amerika terecht ben gekomen is heel simpel. Mijn doel van mijn reis was in eerste instantie om mijn talen te verbeteren. Ik wilde zelfverzekerder worden met mijn Engels en mijn Spaans flink opkrikken. Toen een collega enthousiast vertelde over Toronto ben ik mij daar meer in gaan verdiepen. Als vrij snel besloot ik dat ik mijn Engels wilde verbeteren in die stad. Vooraf had ik nooit gedacht dat ik zoveel van Canada zou gaan zien. In mijn berekening had ik gerekend om acht weken in en rondom Toronto te blijven. Dat was eenmaal daar, te veel van het goede. Ondanks dat mijn zus voor een tijdje langskwam besloot ik dat ik iets anders wilde. Daarom boekte ik een binnenlandse vlucht. De beste beslissing die ik had kunnen nemen op dat moment. Van Toronto vloog ik naar Vancouver. Waar ik vervolgens twee weken heb kunnen ‘proeven’ van west Canada. Geweldig was dat! Hier lees je meer over alleen reizen door Canada.

wereldreis route

Ik heb mijzelf laten leiden door verhalen.

Nog even terug naar het moment dat ik had besloten dat ik naar Canada zou gaan tijdens mijn wereldreis. Het gaf mij een goed gevoel dat ik wist dat het Canada werd. Maar nu moest ik nog bedenken waar ik mijn Spaans wilde verbeteren. In eerste instantie dacht ik aan Spanje. Het was een land waar ik graag nog een keer naar toe wilde, Spanje is dichtbij en goed ontwikkeld. Toch zei mijn gevoel ga verder weg. Zoek meer uitdagingen op. Je kunt altijd nog naar Spanje. Dankzij blogs en Google besloot ik dat het Costa Rica werd. Ik vond een goede taalschool waar ik een vierweekse cursus boekte. Alles was geregeld. De vliegtickets waren geboekt, de backpack gekocht en de inentingen gezet.

Alles ging volgens plan: eerst Canada en daarna Costa Rica. Eenmaal in Costa Rica ontmoette ik veel reizigers die mij erg enthousiast maakte over andere landen in Centraal- Amerika. Ik had nog voldoende geld en waarom zou ik na drie maanden alweer naar Nederland gaan? Ik besloot eerst naar het buurland Panama te reizen. De spanning die ik ervoer weet ik nog goed. Alles deed ik met het openbaar vervoer. De grenscontrole en het overstappen op een druk busstation. Het klinkt natuurlijk erg makkelijk. Maar als je de taal niet goed spreekt en alles zelf moet uitzoeken, is dat heel spannend. Gelukkig genoot ik enorm en merkte ik hoe makkelijk het was om nieuwe mensen te leren kennen. De motivatie om verder te reizen werd groter.  Van Panama ging ik terug naar Costa Rica waar ik nog een tijd mooie plekken heb ontdekt. Daarna stond Nicaragua op de planning. Omdat ik in Nederland niks had voorbereid of had gelezen over andere landen dan Costa Rica ging ik af op adviezen van anderen. Uiteindelijk belandde ik ook nog in Guatemala, Belize en Mexico. Voor Mexico was ik wel een beetje zenuwachtig. De media speelde daarbij een grote rol. Was het wel veilig? Het eerste moment dat ik de grens tussen Belize en Mexico overging dacht ik al snel “als het niks is, ga ik alsnog naar Spanje”. Ik had tenslotte genoeg avontuur opgezocht en Spanje stond nog steeds op mijn lijstje. Uiteindelijk viel alles zo mee en ben ik veel langer dan gedacht in Mexico gebleven. Ruim vier maanden heb ik een deel van het land ontdekt. Achteraf gezien heb ik mijzelf het meest veilig gevoeld in Mexico vergeleken met de andere landen in Centraal- Amerika.

 

Doelen bereikt?

Zoals je hierboven hebt gelezen had ik twee doelen tijdens mijn wereldreis: mijn talen verbeteren en meer avontuur in mijn leven. Is dat gelukt na tien maanden reizen? Het avontuur heb ik ervaren! Vaak genoeg spanning gevoeld en overwonnen. Verdrietig geweest, verlangt naar een Europese stad maar uiteindelijk zoveel mooie herinneringen opgedaan. Nieuwe vriendschappen gemaakt en op bepaalde dingen een andere blik gekregen.

En hoe is het met mijn talen gesteld? Muy bien! Ik moet wel zeggen dat ik meer Engels in Centraal- Amerika heb gepraat dan dat ik wilde. Het gemak om met andere reizigers Engels te praten was groot. Af en toe in de supermarkt of een restaurant praatte je dan Spaans maar dus toch niet vaak genoeg. In Mexico moest ik van mijzelf nog een week Spaanse lessen volgen. Dat heb ik gedaan. Terug in Nederland moet ik blijven oefenen. Gelukkig heb ik daar Duolingo, YouTube en mijn Mexicaanse liefde voor. Het blijft een proces waar ik de komende jaren mee bezig zal zijn. Geen probleem want mijn volgende wereldreis (wereldreis 2.0) begint in Spanje!

3 Comments

 • Lotte
  3 november 2017 at 14:17

  Leuk om te lezen hoe jij tot je “route” en reisbestemming bent gekomen. Al hoop ik wel dat je je hebt laten leiden en niet hebt laten lijden door verhalen. ;-)

  • Emma
   3 november 2017 at 14:58

   haha oeps… gelijk maar even aanpassen! Thanks voor de tip.

 • Shamira | Kompas 24
  23 november 2017 at 14:01

  Wat moedig om alleen te gaan naar een deel/land dat onder solo reizigers niet zo populair is. Je hebt jezelf wat dat betreft flink in het diepe gegooid, maar dat is vaak de beste manier om het echte avontuur aan te gaan!

 • Leave a Reply