Persoonlijk Reistips

Spaans leren

Spaans leren

De Spaanse taal leren probeer ik al jaren. Maar tegenwoordig ligt de druk wat hoger om het beter te kunnen spreken. Als je namelijk iemand leuk vindt die in een Spaanstalig land woont dan is het wel handig om een woordje Spaans te kunnen spreken.

 

Het gastgezin sprak geen woord Engels..

Het begon allemaal in 2013 Nederland. Via Fuentes in Utrecht begon ik met een beginnerscursus Spaans. Voor acht weken lang volgde ik elke week een les. Daarnaast maakte ik braaf mijn huiswerk en oefende ik zo nu en dan. Helaas was het maken van volledige zinnen na acht lessen nog lastig. Daarom besloot ik een stap verder te gaan; ik ging voor acht weken naar Spanje. Via Plustaalreizen boekte ik een taalreis naar Salamanca. Deze levendige studentenstad in de buurt van Madrid is een perfecte plek om Spaans te leren. Voor vertrek besloot ik om niet in een studentencomplex te verblijven maar bij een gastgezin. Ik weet nog goed dat ik het heel spannend vond. Dat kwam voornamelijk omdat ik voor het eerst alleen wegging en dat ik ergens zou verblijven waar men geen woord Engels zou spreken maakte het ook extra spannend. Met mijn kleine Spaanse woordenschat moest ik mijzelf zien te redden. De lessen waren volledig in het Spaans en de bedoeling was om onderling geen Engels te praten. De lesboeken die we gebruikten waren ook volledig in het Spaans. Op die manier moest je wel extra moeite doen om de vragen te begrijpen. Gelukkig had ik een woordenboek bij me en gebruikte ik tijdens mijn huiswerk natuurlijk Google translate. Het kostte op die manier meer werk maar uiteindelijk steek je van al dat zoekwerk wel meer op. Na acht weken was het weer tijd om richting Nederland te gaan. Voor mijn gevoel had ik behoorlijk wat nieuwe woorden geleerd en de basis was goed opgefrist. Naast het leren van een taal heb ik een super leuke en leerzame tijd gehad. Uiteindelijk moet je je toch zelf zien te redden. Je verlaat toch voor acht weken je  vertrouwde omgeving en de mensen waar je op terug kunt vallen. 

 

Van alleen in Spanje naar alleen in Costa Rica

Eenmaal terug in Nederland is het een kwestie van blijven oefenen. Als je niet oefent dan vergeet je snel een hoop woorden en grammatica. Helaas gebeurde dat bij mij ook. Ik was mijn ‘doel’ om Spaans te leren uit het oog verloren. Totdat twee jaar later het idee van een wereldreis naar boven kwam. Het doel om goed Spaans te spreken kwam ook naar voren. En zo boekte ik in 2015 via een Nederlandse organisatie in Costa Rica een vierweekse cursus Spaans.

De wereldreis die ik in 2016-2017 maakte door Centraal- Amerika heeft mijn Spaans toch wel goed gedaan. Op sommige plekken waar ik kwam spraken ze alleen Spaans en dan moet je met de woorden die je kent je uitdrukken. De cursus in Costa Rica was een hele ervaring op zich. De geweldige locatie en de aardige leraar maakte de cursus namelijk extra speciaal. Dit keer verbleef ik niet in een gastgezin maar in het hostel waar de Spaanse taalschool in zat. Of dat een slim besluit was, daar twijfel ik over.  De andere cursisten spraken veelal Nederlands of Engels. Een makkelijke manier om met elkaar te communiceren was dus in mijn eigen moedertaal. En de gezelligheid hielp niet mee aan het studeren. Ondanks dat heb ik ook daar weer nieuwe dingen geleerd en enorm genoten. 

Omdat ik toch niet helemaal voldaan was besloot ik na afloop van de cursus in Costa Rica de applicatie Duolingo te downloaden. Ik vond en vind het nog steeds een hele handige app waarbij je op een toegankelijke manier nieuwe Spaanse woorden leert. Als je iemand in je omgeving hebt die ook Spaans wilt leren, dan kun je tegen elkaar strijden. Ben je geïnteresseerd om je Spaans op een makkelijke en snelle manier te verbeteren? Dan raad ik je zeker aan deze app te downloaden. Naast de app moest ik van mijzelf nog één keer een cursus Spaans volgen tijdens mijn wereldreis. Het hoefde niet perse zo lang maar wel nog één keer goed oefenen. Zo kwam ik via het hostel in San Cristóbal in Mexico bij een privéleraar terecht. Voor een zeer lage prijs gaf hij mij vijf dagen lang privéles. Door vooraf een test te maken bepaalde hij mijn niveau en aan de hand daarvan kreeg ik elke dag opdrachten. Het fijne aan deze korte cursus was het feit dat ik zelf kon aangeven waar ik meer op wilde oefenen. Zo was het voor mij belangrijk om gewoon meer te praten. Ik moet niet bang zijn om fouten te maken maar het gewoon doen. En dat heb ik gedaan! 

 

Mijn tips om Spaans te leren spreken

Op dit moment ben ik weer terug in Nederland en probeer ik regelmatig via Duolingo mijn woordenschat te vergroten. Daarnaast kijk ik via Youtube naar Spaanstalige video’s. Ik heb gemerkt dat je via Youtube veel nieuwe kennis kunt opdoen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de hele handige video’s van Butterfly Spanish of vind je het leuk om naar dagelijkse vlogs te kijken? Dan is dit kanaal zeker aan te raden. Ook al is je Spaans nog niet zo goed, ongemerkt zul je nieuwe woorden in je opnemen. Ikzelf heb ook geluk dat ik dagelijks met een Spaanssprekend iemand praat. Ook al moet ik zeggen dat we grotendeels in het Engels praten… Als laatste tip wil ik je meegeven dat er in veel steden (over heel de wereld) language exchange ontmoetingen zijn. Je komt bijeen om elkaar gratis te helpen met het leren van een andere taal. Hoe vind je dit soort bijeenkomsten? Of hoe vind je iemand die je helpt met een andere taal? Via Google! Bijvoorbeeld via deze website kun je in contact komen met een aantal mensen die interesse hebben om een taal uit te wisselen.

Succes! 

 

No Comments

Leave a Reply