Reistips

Spanning tijdens een soloreis | tips

wereldreis

Angst tijdens je solo reis is heel normaal. Tenslotte maak je een reis alleen en je onderneemt activiteiten die je anders niet doet. Misschien ga je, net als ik, verschillende landgrenzen over en moet je zelf uitzoeken waar je moet zijn voor stempels, betalingen en controles. Wie weet reis je wel in een land waar je de taal niet of nauwelijks spreekt. Dat kan soms behoorlijk lastig zijn. Het zijn allemaal momenten waar je er toch echt alleen voor staat. Tijdens mijn tien maanden alleen reizen had zeker een aantal keren best wat spanning. Een enkele keer was ik echt bang.

Aangezien heel veel mensen het behoorlijk spannend vinden om alleen te gaan reizen, wil ik daar wat meer over schrijven. Misschien helpen mijn tips je toch wel het grote avontuur aan te gaan.

Begin klein

Als je nog nooit alleen bent weggeweest is het verstandig om klein te beginnen. Boek niet direct dat ticket naar Colombia of Thailand. Maar zoek iets dichterbij huis. Als je het echt heel spannend vind, ga dan eerst een dagje naar een stad in Nederland. Uiteraard alleen. Leuk om te vertellen is dat ik dat ook heb gedaan. Ik ben alleen naar Haarlem gegaan. Destijds vond ik dat best spannend en onwennig. Helemaal alleen en er was niemand om mee te kletsen of ergens een kopje koffie mee te drinken. Achteraf was het toch wel makkelijk en ik besloot een stap verder te gaan. Ik ging alleen met het vliegtuig naar Edinburgh in Schotland. Geen twee weken maar een lang weekend. Precies genoeg om te testen of alleen op reis in een vreemd land iets voor mij zou zijn. Daar ontstond het idee om een wereldreis te maken. 

Ondanks dat ik het enorm spannend vond boekte ik vliegtickets. Vanaf dat moment voelde het echt. Ik ging alleen voor lange tijd reizen. Maanden later was het moment daar; ik nam afscheid van mijn familie en een aantal vriendinnen op Schiphol. Mijn eerste vlucht ging naar Toronto in Canada. Gelukkig had ik in Nederland al research gedaan hoe ik van het vliegveld in Toronto naar mijn hostel moest reizen. Het grote voordeel van Canada is dat de bevolking Engels spreekt. Dus je kunt altijd de weg vragen. De acht weken die volgden in Canada waren geweldig. Heb ik daar veel spannende momenten meegemaakt? Niet echt. Ja, toen ik een binnenlandse vlucht ging maken naar Vancouver. En daar weer “opnieuw” mijn draai moest vinden. Dat was wel weer even spannend. En misschien dan ook het moment dat ik in Stanley Park in Vancouver even verdwaald was. Er was niemand… en dan haal je soms de engste scenario’s in je hoofd. Gelukkig vond ik de hoofdroute terug.

Alleen reizen in Centraal-Amerika

De meeste keren tijdens mijn reis dat ik spanning voelde was in Centraal-Amerika. Ik weet nog goed dat ik van Toronto naar El Salvador vloog en daar een uur overstaptijd had om daarna naar Costa Rica te vliegen. Die overstap leverde behoorlijk wat spanning op. Ik kon de gate namelijk niet vinden. Uiteindelijk pikte een vriendelijke medewerker met een golfkarretje mij op en bracht mij bij de juiste gate.  Dus achteraf gezien zijn sommige spannende momenten best grappig. 

En wat als de lokale bevolking je waarschuwt voor overvallers met machetes, dan word je automatisch wat banger. Bijvoorbeeld als een stuk weg van zo’n 300 meter ’s avonds te gevaarlijk is om te lopen. 

Na Costa Rica en Panama besloot ik naar Nicaragua te gaan. Ondanks dat ik wat informatie had opgezocht over de grensovergang, vond ik het behoorlijk spannend. Bij de grensovergang tussen Costa Rica en Nicaragua waren allemaal tentenkampen en mensen hingen in grote groepen op straat. Het gaf mij als opvallend blanke vrouw geen goed gevoel. Ik kon niet meer terug dus ik moest wel doorzetten. Op de grensovergang ga je er vanuit dat je nog wel meer reizigers tegenkomt. Maar niets was minder waar. Niemand zag ik. Ondertussen kwam iedereen naar mij toegelopen en bood van alles aan. Terwijl ik daar stond met mijn grote backpack en een tas met waardevolle spullen. Het enige dat ik wilde was zo snel mogelijk weg. Maar dat ging natuurlijk niet zo gemakkelijk met de grenscontrole. Ik moest langs verschillende kantoortjes om geld te betalen, een stempel in mijn paspoort te krijgen en een formulier in te vullen. Uiteindelijk is alles goed verlopen maar spannend was het wel.

In de landen die volgden: Guatemala, Belize en Mexico, heb ik minder vaak spannende dingen meegemaakt. Behalve toen ik in Antigua, Guatemala verbleef. In het hostel waar ik op dat moment overnachtte kwam ’s avonds een meisje van het hostel helemaal bebloed terug. Ze was vlak voor het hostel neergeslagen en bloedde daardoor behoorlijk. Haar tas was door de overvallers meegenomen. Gelukkig kwam er snel een ambulance en is ze naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig is er bij mij nooit iets gestolen of ergs gebeurd.

Tips voor de solo reiziger:

1. Reis je alleen en vind je het spannend? Laat dan aan het thuisfront weten waar je naartoe gaat. Die gedachten dat iemand weet van je reisdag geeft een beetje rust in je hoofd. Zorg dat je altijd iets bij je hebt om te doen. Denk aan een boek, muziek, een woordzoeker, een reisgids of download een film van te voren. Op die manier kun je een beetje ontspannen. 

2. Houd je telefoon bij de hand maar loop er niet mee te koop. Op bepaalde plekken is het niet slim om je telefoon “te laten zien” aan de menigte. Het wordt opgepikt en misschien niet direct maar later is hij ‘opeens’ verdwenen. Denk hierbij aan een drukke bus of een markt. 

3. Doe van te voren wat research hoe je van het busstation/ vliegveld naar je hostel komt. Je hebt onderweg misschien geen internet en als je de taal niet goed spreekt kan dat lastig zijn. Je kunt altijd een aantal printscreens maken zodat je nog even kunt checken of je goed loopt. 

4. Download de applicatie Maps.me. Deze super handige offline app heeft mij in heel wat situaties goed geholpen. Het is een soort Google Maps maar dan veel fijner. 

5. Blijf rustig in situaties die je eng vindt. Moet je alleen reizen maar wil je liever met iemand samen? Spreek dan gewoon vreemden aan en vraag of je met ze mee mag reizen. Of ga je een grens over en snap je niet waar je naartoe moet? Spreek gerust andere reizigers aan. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. En reizigers zijn altijd bereid om andere reizigers te helpen.

Heb jij nog een goede tip? Of heb je ooit spanning ervaren tijdens een reis alleen? Laat het hieronder weten in een reactie. Ik ben benieuwd hoe anderen het ervaren.

1 Comment

  • Edwin
    4 september 2017 at 11:32

    Voor als je alleen op reis gaat: Ik heb pas de app Backpackr ontdekt. Een sociaal netwerk voor reizigers. Erg leuk en handig om nieuwe mensen te leren kennen tijdens je reis. Download hier: https://backpackr.org/

  • Leave a Reply