Reistips Uitgelicht

Top 5 buitenlandse kerstmarkten

Zin in een weekendje weg? Samen met je moeder, vriendin, geliefde of kinderen naar een kerstmarkt? Dan heb ik hier een top vijf van de leukste kerstmarkten in het buitenland.

Als je het over een kerstmarkt hebt, dan denk je al snel aan Duitsland. En dat is ook logisch. Duitsland heeft nou eenmaal mooie kerstmarkten. Maar waar kun je nog meer in een weekend naar toe? Zodat je samen kan genieten van die glühwein bij het knapperend haardvuur.

gratis kerstfoto

Kerstmarkt Berlijn, Duitsland
Om toch even in Duitsland te blijven, zeg ik: Berlijn. In Berlijn vind je niet één maar vele kerstmarkten. Dit is een voordeel als je bijvoorbeeld meerdere nachten in Berlijn verblijft. Zo kun je elke avond naar een andere of meerdere markten gaan. Vorige jaar was ik in Berlijn en ik vond de kerstmarkten op de Gendarmenmarkt en Potsdamer Platz erg leuk. Daarnaast is de hele stad versierd met allemaal kerstlichtjes en kerstbomen. Dus alleen al een wandeling door de stad is de moeite waard. En niet alleen de straten zijn versierd, ook alle winkels hebben hun etalages in de kerstsferen gebracht. Wist jij dat het symbool van Berlijn de beer is? Hij komt voor in de vlag en je vind de beer overal op straat en in de souvenirshops. Met kerst zijn er ook een aantal versierde kerstberen in de stad te vinden. Leuke zoektocht om zo de stad te verkennen. Vervoer: in zo’n 6 a 7 uur ben je met de trein in Berlijn. Je kunt ook vliegen dan is het maar zo’n 1,5 uur of met de auto is het ongeveer 6 uur.

Kerstmarkt Tivoli, Denemarken
Voor de 18e keer zal er een sprookjesachtige kerstmarkt plaatsvinden in Tivoli. Tivoli is een wereldbekend attractiepark in Denemarken. Waar met kerst 1000 kerstbomen en 3 kilometer aan kersttakken voor een geur van een bos zorgen. Ook de grote wilgen in het park zijn versierd met ruim 100.000 lichtjes. Je kunt je voorstellen wat dat voor effect geeft als je daar loopt. En wil je graag een rendier in het echt zien, dan is dat ook mogelijk. Er staan namelijk 5 rendieren op je te wachten. Na een lange dag in het park kun je ’s avonds genieten van een vuurwerkshow. Vervoer: vanaf Eindhoven is het 1,5 uur vliegen.

Kerstmarkt Praag, Tsjechië
In Praag vind je niet één grote kerstmarkt maar zelfs vier grote en een aantal kleinere. Je kunt de kerstmarkten bezoeken tot 6 januari, dus je hebt nog even om af te reizen naar Praag. Op een aantal kerstmarkten staan her en der zwarte plastic tonnen waar levende karpers in rondzwemmen. Wat kalkoen is in Engeland, is een karper in Tsjechië. Vers, dat is een vereiste en geserveerd met aardappel of salade. In heel wat badkuipen in Praag en de rest van het land zwemmen karpers rond in deze tijd van het jaar. Een ander erg populair kerstgerecht is de zuurkoolsoep. Naast dat je dit kan proeven op de kerstmarkt kun je ook genieten van honingwijn of de traditionele glühwein. Daarnaast heeft Praag veel mooie bezienswaardigheden.
Vervoer: in 1,5 uur vlieg je vanaf Amsterdam naar Praag. Je kunt ook met de nachttrein vanaf Amsterdam naar Praag, je bent dan 14,5 uur onderweg. Maar met de bus is ook een optie. Via Eurolines ben je na 14 uur op je bestemming.

Kerstmarkt Edinburgh, Schotland
Zin om een lang weekend naar Schotland te gaan? Dan is Edinburgh een leuke kerstbestemming. De hele binnenstad is omgetoverd tot een winter wonderland. Er zijn meerdere kerstmarkten te vinden in Edinburgh, die samen een goede mix bieden aan ontspanning, lekker eten en leuke kerstcadeaus. Eén van de kerstmarkten is een Boeren kerstmarkt. Hier kun je allemaal traditionele en heerlijke producten kopen maar ook proeven. Elke zaterdag voorafgaan aan Kerstmis kun je kiezen uit verse lokale producten van de Schotse boeren. Denk bijvoorbeeld aan een stukje van een gebraden varken. Voor hét ultieme winterse gevoel kun je vervolgens schaatsen bij Princes Street Gardens, met het prachtig verlichte Edinburgh Castle op de achtergrond. De ijsbaan met verlichte bomen is één van de grootste i​jsbanen van Europa. Vervoer: Ook Edinburgh kun je naartoe vliegen (vanaf Amsterdam) in 1,5 uur.

Kerstmarkt Brugge, België
Brugge is al een populaire bestemming voor een citytrip en zeker met kerst is het de moeite waard om daar heen te gaan. Het historische centrum met alle oude kronkelende straatjes en de pleinen zijn allemaal verlicht en versierd. Het is net een sprookjesachtig kerstdorp geworden. Midden in het centrum is de grote kerstmarkt en vlakbij vind je ook een schaatsbaan. Naast de romantische kerstmarkt kun je natuurlijk ook nog een museum bezoeken. Ga bijvoorbeeld eens bij het Friet of Chocolade museum naar binnen. Daar staat België tenslotte bekend om. Of ben je liever nog wat actiever? Klim dan de 80 meter hoge Belfort toren. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over het centrum. Vervoer: met de auto is het (vanaf Utrecht) 2,5 uur rijden naar Brugge. Je kunt ook met de Thalys (trein) naar Brugge, dan doe je er 3 uur over.

 

Heb jij ook nog een sfeervolle buitenlandse kerstmarkt bezocht en wil je die graag delen met anderen? Laat dan vooral hieronder een reactie achter!

No Comments

Leave a Reply