Reistips Uitgelicht

Top 5 kerstmarkten in Nederland

Niet alleen in het buitenland vind je mooie sfeervolle kerstmarkten, nee ook in Nederland zijn er een aantal die zeker een bezoekje waard zijn. 

De gezelligste maand van het jaar is aangebroken. De straten zijn allemaal verlicht met kerstlichtjes, de kerstbomen zie je steeds meer in de huiskamers staan, de kerstmuziek wordt afgespeeld in de winkels. We kunnen er niet omheen; het is bijna kerstmis.

Ben je opzoek naar nog meer gezelligheid dan kun je natuurlijk naar een kerstmarkt gaan. Gezellig samen struinen langs alle kraampjes, glühwein drinken bij het haardvuur of luisteren naar de liedjes van een zangkoor. En je hoeft dan niet perse naar Keulen, Londen of New York. Want in ons eigen land zijn een aantal kerstmarkten die zeker net zo gezellig zijn als in het buitenland.

Kerstmarkt Valkenburg
Een van de bijzonderste kerstmarkten bevindt zich in Valkenburg. In de Gemeentegrot is een gangenstelsel dat nu is omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt. En elk jaar weer wordt er  veel aandacht en tijd aan de kerstmarkt besteed. Zo kom je ook eigenlijk oren en ogen te kort. De versierde gangen, de gezellige kraampjes, de romantische muziek alles vind je terug in deze grot. Buiten de Gemeentegrot is er veel te doen en te zien in Valkenburg.

Geopend: 13 november t/m 23 december
Kosten: €6 p.p.
Locatie: Cauberg 4, Valkenburg

Kerstmarkt Maastricht
Op het welbekende Vrijthof bevindt zich ook dit jaar weer een kerstmarkt. Hier vind je talrijke lichtjes in de bomen, in elke straat kerstversiering en op bijna elke hoek hoor je kerstklanken. Zo is Maastricht omgetoverd tot een adventskalender. Op het Vrijthof vind je niet alleen een kerstmarkt maar ook een 800 m2 grote schaatsbaan, een kerststal en een verlichte carrousel.
Geopend: 28 november t/m 29 december
Kosten: gratis
Locatie: Vrijthof, Maastricht

Kerstmarkt Arnhem
Op de kerstmarkt in Arnhem vind je in de 130 kramen, lokale streekproducten tot de meest prachtige versieringen. Daarnaast is er ook live muziek en lekker eten en drinken. En ook hier in Arnhem is er een schaatsbaan. Je kunt schaatsen van 10 december t/m 3 januari.
Tip; als je met de trein komt kun je direct het nieuwe station bewonderen. Op 19 november was de officiële opening.
Geopend: 20 december (12:00-17:00)
Kosten: gratis
Locatie: centrum, Arnhem

Kerstmarkt Leiden
In Leiden vind je de enige drijvende kerstmarkt van Nederland. Dit is de 5e keer dat de kerstmarkt wordt gehouden. En naast een drijvende kerstmarkt vind je ook een drijvende ijsbaan. En na afloop een rondje varen in een verwarmde rondvaartboot kan ook. Op deze manier kun je ook vanaf het water genieten van alle kerstversiering in Leiden. Met zo’n 70 kramen trok de kerstmarkt vorig jaar 115.000 bezoekers.
Geopend: 11 december t/m 20 december
Kosten: gratis
Locatie: Nieuwe Rijn, Leiden

Kerstmarkt Deventer
Voor de 29e keer wordt de kerstmarkt gehouden in de Grote- of Lebuinuskerk in het centrum van Deventer. Zoals je leest is dit een kerstmarkt in een kerk, dat maakt het ook gelijk een bijzondere kerstmarkt. Naast de zo’n 80 kramen die er staan, kun je luisteren naar diverse koren. Naast de kerstmarkt is er ook dit jaar weer het Dickens festijn. Waar 900 personages tot leven komen en met ruim 150.000 bezoekers per jaar is dit hét festijn van Deventer.
De toegang hiervoor is gratis.
Geopend: Dickens festijn 19 en 20 december
Kosten: gratis
Locatie: ingang Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg)

Kerstmarkt Deventer
Geopend: 17 t/m 19 december
Kosten: €2,50 p.p.
Locatie: Grote- of Lebuinuskerk, Deventer

 

Naar welke kerstmarkt ben jij dit jaar geweest of waar ga je nog heen? Laat het mij hieronder weten!

No Comments

Leave a Reply