Reistips

Vrijwilligerswerk tijdens je reis

vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk tijdens je reis, dat is niet iets dat iedereen zou willen doen. Maar het brengt veel voordelen met zich mee. Maar hoe kom je aan werk? Moet je daar niet voor betalen? En wat krijg je er voor terug? Ik heb mij er zelf in verdiept en deel graag mijn ervaring en mening.

 

Wat zijn de voordelen?

Er zijn een aantal voordelen aan vrijwilligerswerk. Natuurlijk gelden ze niet voor iedereen. Maar over het algemeen denk ik dat elke reiziger zich er wel in kan vinden.

1. Je bespaard geld.
Als je net als ik voor een langere tijd aan het reizen bent dan komt er vast een moment dat je denkt: zoveel geld heb ik ook niet meer, maar toch wil ik nog wel even blijven reizen. Op dat punt ga je nadenken hoe je geld kunt besparen of hoe je langer kunt wegblijven zonder veel te spenderen. Dan is vrijwilligerswerk een perfecte oplossing. De week of soms wel weken dat je ergens werkt, heb je geen hoge kosten. Het ligt natuurlijk aan wat ze jou bieden, maar in de meeste gevallen is je accommodatie gratis.

2. Je leert een andere cultuur kennen.
Wil je graag meer te weten komen over een andere cultuur? Kijk dan of je in een familie kunt werken/verblijven. Op die manier word je geheid opgenomen in de familie en krijg je een ander beeld van het land te zien. En wat dacht je van een nieuwe taal leren of verbeteren? 

3. Je leert één plek goed kennen.
Als je voor langere tijd ergens verblijft kun je makkelijk de verborgen plekjes ontdekken. Je kunt gaan waar de locals gaan. Je bent ook even voor een tijdje een local. Je ontdekt de leukste restaurantjes en bars, loopt door de verborgen straatjes en maakt kennis met je buurtgenoten.

 

Hoe kom ik aan vrijwilligerswerk?

Ik heb mijn vrijwilligerswerk via Workaway.com gevonden. Dit is een super fijne website waar vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten. Je schrijft jezelf in en gaat opzoek naar vrijwilligerswerk. Denk bijvoorbeeld aan werken in een hostel, familie, boerderij, school, restaurant of bar. Voor iedereen staat er wel wat online. Als je eenmaal iets leuks hebt gevonden dan kun je op de “advertentie” reageren. Stel jezelf voor en vraag eventueel naar de werkzaamheden. Ook kun je nog even voor de zekerheid vragen wat jij er voor terugkrijgt. Is het namelijk alleen een slaapplaats of ook met eten? Inschrijfkosten bedragen 29 dollar voor een jaar wereldwijd.

De website Wwoof is ook een aanrader. Op deze website vind je alleen geen hostels, scholen of restaurants. Maar hier vind je meer boerderijwerk. Denk bijvoorbeeld aan een koffieplantage, theeplantage of ander boerderijwerk. Hiervoor betaal je wel per land inschrijfkosten. Maar ook hier krijg je wel een slaapplaats en meestal eten. Wel is het aanbod per land verschillend. Zo zocht ik in Guatemala naar boerderijwerk. Maar daar boden ze maar drie opties aan. Als je kijkt naar Australië dan heb je veel meer mogelijkheden. Zeker de moeite waard om even de website te bekijken.

Workaway.com


Waarom en waar ga ik vrijwilligerswerk doen?

Ik heb voor vrijwilligerswerk gekozen omdat ik graag mijn Spaans wil verbeteren. Nu zou je kunnen zeggen waarom volg je dan geen cursus Spaans? Ja, dat heb ik al gedaan in Costa Rica. Maar met een cursus Spaans kom je er niet. Je moet meer praten met Spaanstalige mensen. Niet na je les, Engels gaan praten met andere reizigers. Dat heb ik voornamelijk gedaan.. Dus als ik weer een cursus Spaans zou volgen dan zou ik dit keer kiezen om in een familie te verblijven. Maar helaas heb ik niet zoveel geld meer op mijn rekening, dus ik zocht naar een goedkopere oplossing. En zo kwam ik terecht bij vrijwilligerswerk. Het is een goedkope oplossing om én je Spaans te verbeteren en om langer in het land van bestemming te blijven. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er diverse mogelijkheden om ergens te werken. Als ik zou kiezen voor een hostel dan zou ik waarschijnlijk niet echt mijn Spaans verbeteren. Dus koos ik voor iets anders. Ik koos voor een klein gezin met een kindje van één jaar oud, een klein taco-restaurantje en een tuin waar het één en ander in moet gebeuren. Ik ga daar vier weken helpen en inruil daarvoor kan ik mee-eten met het gezin en kan ik gratis verblijven in het huis.

Voor mij wordt dit de eerste keer vrijwilligerswerk. Maar ik ben benieuwd of jij ooit wel eens vrijwilligerswerk hebt gedaan? En hoe is dat bevallen? En hoe heb je het adres gevonden?

No Comments

Leave a Reply