Reistips

Wat mag je wel en niet invoeren Schiphol

Wat mag je wel en wat mag je niet invoeren. Vaak ben je er niet bewust van maar niet alles mag zomaar mee in je koffer terug naar Nederland.

Het is je vakantiebestemming die bepaalt hoe streng ze naar je inhoud van je koffer kijken op Schiphol. Als je binnen de Europese Unie reist, is het vrij verkeer van goederen. Het komt er eigenlijk op neer dat er weinig beperkingen zijn. Dit geldt niet voor drank en tabak. Daar zit wél een limiet op.

suitcase-918447_960_720

Is je bestemming buiten de Europese Unie, dan heb je veel meer te maken met beperkingen. Zo mag je 1 liter aan sterke drank of 2 liter likeurwijn meenemen. De regels voor tabak zijn 200 sigaretten of 50 sigaren. En nagemaakte nep artikelen zijn niet toegestaan om mee te nemen. Maar kleine hoeveelheden neppe items worden vaak gedoogd; 3 horloges, 250 ml parfum en 3 overige producten.

Maar er zijn ook items die altijd verboden zijn. Bijvoorbeeld beschermde dier en plantensoorten, bijvoorbeeld een tas van slangenleer. Ook items waarvan je het niet verwacht, zoals een stukje kaas uit Turkije of een stuk worst uit Noorwegen, een nep pistool uit China zijn allemaal verboden om mee te nemen. Ze worden niet alleen in beslag genomen op het vliegveld maar het meenemen van die artikelen is ook strafbaar. Dus denk twee keer na als je dat lekkere stukje kaas in je koffer doet.

Naast al deze items die je wel of niet mag meenemen. Zijn er ook nog regels over de waarde van spullen. Zo mag je buiten de Europese Unie niet meer dan 430 euro aan goederen belastingvrij invoeren. Heb je toch meer waarde aan souvenirs, dan moet je bij terugkomst dit aangeven en er BTW over betalen.

aircraft-994943_960_720

Wil je nu goedkoper tabak en alcohol aanschaffen en meenemen vlieg dan naar en land buiten de Europese Unie. Denk dan ook aan: luchthavens als Guernsey en Jersey of Canarische Eilanden; Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La palma en Tenerife of IJsland, Noorwege en Zwitserland.
Of in sommige gevallen zijn de items goedkoper op vakantie omdat je geen BTW hoeft te betalen. Zo kun je in vijf Amerikaanse staten producten kopen met een tax van 0%. Ook in Rusland, Gibraltar, Qatar en Oman geldt dat er geen BTW wordt geheven. Rekent een land wel BTW dan kun je die als toerist in veel gevallen terugkrijgen. Hiervoor heb je een zogenoemde “Vat refund” nodig. In Turkije bijvoorbeeld bedraagt de BTW 18%.

Houd er dus rekening mee als je deze zomer naar Turkije gaat en je allemaal leuke en vooral goedkope nep artikelen koopt, dat er een kans bestaat dat ze op Schiphol in je koffer willen kijken. En dan kan het zo maar zijn dat je alles moet inleveren…

Tip: met de app ‘Douane reizen‘ kun je vooraf berekenen of je belasting moet betalen over items die je mee wilt nemen uit het buitenland naar Nederland.

Wil je meer weten over de regels m.b.t. invoeren van producten dan kun je even kijken op de website van de Douane.

Hopelijk heb je wat aan deze informatie! Laat anders in een reactie achter of je het een nuttig artikel vond! Zo kan ik werken aan betere artikelen.

No Comments

Leave a Reply