Persoonlijk

Wat mis ik van Nederland?

Wat mis ik van Nederland

De eerste paar weken mis je nog niks. Je maakt dan ook zoveel mee dat je eens tijd hebt om na te denken over wat je mist. Maar na mate de tijd vordert en je ook meer “rustdagen” inplant, komen de gedachten vanzelf. Iedereen mist natuurlijk verschillende dingen. En vandaag vertel ik wat ik allemaal na vijf maanden mis.

 

Gek genoeg denk ik de laatste tijd steeds meer aan autorijden. Misschien omdat ik veel auto’s zie? Misschien omdat ik soms wel merk dat als je over een auto beschikt makkelijk ergens komt of gaat. Of misschien wel omdat ik pas sinds mei 2015 mijn rijbewijs had en pas kort voor vertrek echt alleen ging rijden. Uiteindelijk maakt de reden natuurlijk niet echt uit. Maar het gevoel is sterk aanwezig. Het gevoel van ik wil autorijden!!

Wat mis ik van NederlandEen ander gemis is, misschien meer herkenbaar, hagelslag! Ik houd erg van een boterham of nog lekkerder een rijstenwafel met hagelslag. En dan vooral melkhagelslag. Als andere reizigers vragen wat ik mis. En ik vertel ze over mijn hagelslag gemis. Dan is het maar moeilijk te begrijpen. Ze kennen het niet en vinden het maar gek.

Als we het dan toch over eten hebben dan vertel ik gelijk maar over het gemis van een wat grotere supermarkt. Misschien dat ik wel verwent ben, want een supermarkt is een supermarkt. Maar als je eenmaal iets al 25 jaar ter beschikking hebt dan mis je dat opeens wel als je dat niet meer hebt. Zo zijn veel supermarkten hier vrij klein en hebben dus ook een klein assortiment. En terwijl ik dit schrijf, verblijf ik in een dorpje in Lago Atitlan in Guatemala. En in dat dorpje daar vind je helemaal geen “normale” supermarkt. Meer kleine shops met veel ongezonde snacks en dranken. Gelukkig zijn er genoeg cafeetjes en restaurants om nog enigszins gezond te eten. Maar oh wat zal dat fijn zijn om weer een Albert Heijn in te lopen. En de keus hebben uit zoveel (oké misschien wat overdreven veel) producten.

Niet in elk land is het normaal om warm water te hebben. Dat is dan ook een ander gemis. Natuurlijk hoef ik niet altijd een warme douche te hebben. Als het erg warm was in Costa Rica of Nicaragua dan vond ik het prima om een koude douche te nemen. Maar als het kouder is, dan verlang ik soms enorm naar een warme douche. Thuis kan ik soms iets te lang een warme douche nemen. Maar dan geniet ik er wel volop van. Dus zodra ik weer in Nederland ben kan ik weer een lekkere warme douche nemen. En ohja, ook zonder slippers. Want dat is iets anders maar hoort er min of meer wel bij. Maar dat je weet dat je thuis een schone badkamer hebt. Niet altijd tijdens mijn verblijven in hostels had ik een schone badkamer. 

IkeaEen ander groot, ik kan wel zeggen zeer groot gemis is het hebben van schone kleding. Ik reis nu al vijf maanden met een backpack met daarin zeer handige Packing Cubes. Ik schreef daar al eerder een review over. Nog niet gelezen? Klik dan zeker eventjes hier. Ze zijn erg handig maar als je voor lange tijd aan het reizen bent dan gaan de kledingstukken toch een beetje muf ruiken. En ondanks dat ze schoon zijn, ruiken ze gewoon niet fris. Ook al stop je daar schone gewassen kledingstukken bij. De muffige geur gaat in elk kledingstuk zitten. Ik heb het al geprobeerd “op te lossen” en al mijn kledingstukken laten luchten en gewassen. Maar misschien gebruiken de wasserettes (zeker in de wat minder ontwikkelde landen) geen wasverzachter. Ik kan dus niet wachten om al mijn kledingstukken te wassen met wasverzachter. Maar misschien moet ik eerst maar eens bekijken welke kledingstukken nog wel waard zijn om te wassen. Na zoveel reizen zijn sommige kledingstukken vies en eigenlijk niet meer draagbaar geworden. 

Mijn laatste gemis zijn de mensen die ik lief heb. Ondanks dat je natuurlijk skype en whatsapp hebt, is het soms lastig als je zo ver weg bent. Je hoort de leuke verhalen en ziet mooie foto’s voorbij komen en zou daar ook graag bij willen zijn. Maar als ik er goed over nadenk dan ben ik er (nu) nog niet aan toe om terug te gaan naar Nederland. Natuurlijk zou ik sommige mensen even een dikke knuffel willen geven en even een weekje thuis van alle luxe willen genieten. Maar het reizen brengt mij op dit moment meer dan wat ik thuis had. En het reizen gaat niet altijd over rozen, iedereen kent wel even een moeilijke tijd. En ja die heb ik ook gehad. In Nicaragua had ik een dag dat ik er eventjes doorheen zat. Maar als dan je familie je weer oppept dan is het ook weer goed. 

 

Dat waren al mijn dingen die ik mis op dit moment. Nu ben ik benieuwd wat anderen missen als ze op vakantie zijn. Dus wat mis jij als je op vakantie bent? 

4 Comments

 • Annemieke
  23 september 2016 at 15:12

  Haha, ik zou nooit zo lang op reis kunnen gaan als jij nu doet, Emma. Na drie weken zou ik al heimwee krijgen naar mijn huis, mijn stad en iedereen die ik daar ken.
  Ik vind op reis gaan heerlijk en verrassend en vaak heb ik het nodig om juist afstand van alle zorgen te kunnen nemen maar na drie weken wil ik echt weer graag naar huis terug. Dan verlang ik naar: koffie drinken in de tuin, wandelen met de hond, een appeltaart bakken, boodschappen doen bij de Appie om de hoek en met z’n allen “Wie is de Mol” kijken en nabespreken.
  Totdat het nieuwste nummer van het tijdschrift Reizen weer op de deurmat valt en de reisplannen weer vorm beginnen te krijgen.

  • Emma
   24 september 2016 at 00:29

   Gracias voor je reactie Annemieke. Altijd leuk om reacties te lezen! Ik denk het grootste verschil met drie weken op reis gaan en voor langere tijd (denk aan vijf maanden) is dat je in drie weken tijd vaak zoveel mogelijk wilt zien. Ik ben nu al vijf maanden aan het reizen en vind het helemaal prima om een aantal dagen ergens te verblijven en niks doen. Ik hoef niet elke vulkaan in de omgeving te zien. Want ik heb ze al gezien ergens anders. Maar ik heb genoeg reizigers onderweg ontmoet die dezelfde route als ik maken. Maar dan in een tijdbestek van drie weken. Zij kunnen niet zomaar ergens langer blijven.

   En de dingen die je opnoemt klinken ook erg leuk. Lekker de geur van een zelfgemaakte appeltaart of gezellig met vrienden en familie afspreken. Dat zijn de “voordelen” van een korte reis. Maar als je de kans en de mogelijkheid hebt voor een langere trip. Waarom niet? Ervaar het verschil. Leer zoveel nieuwe mensen kennen en maak nieuwe vriendschappen. En vooral dat je geen gehaast gevoel hebt.

   Ik denk dus dat voor beide trips iets te zeggen valt. Maar natuurlijk kijk ik uit naar een kopje koffie op de bank en een goed gesprek met mijn lieve moeder!

 • Linda | travellersoftheworld
  30 september 2016 at 16:49

  Ik ben nog nooit heel lang op reis geweest, maar zou dat echt graag willen. Mijn langste reis was zes weken en ik miste vooral het hebben van schone kleding. Hoe erg ik mijn best ook deed, het leek niet schoon te worden, alles bleef vies, echt schoon was het niet. Alles ruikt muf etc. Verder miste ik vooral het Nederlandse eten, dus gewoon een bord aardappelen met groente, iets wat even niet pittig en zoet was.

  Ik denk dat ik na nog wat extra weken de rest ook ga herkennen!

  • Emma
   7 oktober 2016 at 00:24

   Hi Linda! Toevallig heb ik net drie nieuwe t-shirts gekocht omdat een aantal toch echt niet meer schoon te wassen waren. Waar de vlekken vandaan komen? Geen idee! Maar die muffige geur.. Daar ben ik nu echt wel klaar mee ;)

   Waar ben je in de zes weken naartoe geweest? En als je nog ééns een langere reis zou mogen en kunnen maken, waar zou die naartoe gaan?

  Leave a Reply