Reistips Uitgelicht

Wat moet je regelen voor een lange reis?

Wat moet ik regelen voor een lange reis

Je gaat net als ik voor een lange tijd op reis. Daar komt een hoop bij kijken. Naast dat je genoeg geld moet sparen, (eventueel) je huis moet onderhuren en je baan moet opzeggen. Zijn er nog veel meer punten die belangrijk zijn om te regelen.  

Hoe ziet mijn reis eruit? Op 2 mei 2016 vlieg ik allereerst naar Canada, vervolgens vlieg ik naar Costa Rica en daarna verblijf ik een aantal weken in Panama. Als er dan nog geld over is of als ik geld heb kunnen verdienen dan ga ik mijn reist voortzetten in andere landen in Centraal-Amerika.

Ik heb dus nog 4 maanden om alles te regelen, te kopen en uit te zoeken. Tijd om een lijst te maken met wat ik allemaal moet doen.
Reisverzekering
Ik moet nog opzoek naar een goede reisverzekering. Als iemand nog een goede reisverzekering kan aanraden, laat het mij dan weten!

Kleding
Ik heb speciaal een backpack aangeschaft en afgelopen zomer heb ik vast ‘geoefend’, om te ervaren hoe dat zit en hoe het werkt. Ik heb gemerkt dat ik een goede selectie moet maken van welke kledingstukken ik mee wil nemen. Want zoveel past er niet in. Naast je toiletspullen, je handdoek, je tablet en een paar schoenen is er niet veel ruimte over. Wat ik in ieder geval nog nieuw wil kopen is een goed outdoor jack. Verder zal ik uit mijn kledingkast een selectie moeten maken wat ik echt nodig heb. Het weer in Toronto zal tussen de 15 en 20 graden zijn en in Costa Rica tussen de 20 en 30 graden. Dus veel warme kleding hoef ik (gelukkig) niet mee te nemen.

Creditcard
Een creditcard moet ik zeker nog afsluiten. Vaak heb je een creditcard nodig als borg of op sommige plekken kun je alleen met een creditcard betalen.

Visum
Voor Canada moet ik een ETA aanvragen. Vanaf 16 maart 2016 is iedereen verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) bij zich te hebben.
Voor Costa Rica moet ik nog een busticket kopen, zodat ik kan aantonen op het vliegveld dat ik binnen 90 dagen Costa Rica verlaat.

Inentingen
Voor Costa Rica heb ik de volgende inentingen nodig: DTP, Hepatitis A. Eventueel ook Hepatitis B, Buiktyfus en Rabiës (hondsdolheid). Helaas ben ik niet zo’n held. Maar goed wat moet dat moet.

Geldzaken
Het is mogelijk om via de Rabobank een extra bankpas mee te nemen op reis. De kosten zijn 1,40 euro per maand. Maar je kunt ook kiezen om iemand, die je vertrouwt, te machtigen. Zodat die persoon bij jouw bankrekening kan en ook eventueel een nieuwe bankpas kan aanvragen. Je moet dan samen met die persoon naar een (in mijn geval de Rabobank) bank gaan zodat jullie samen dit officieel vastleggen.

Overnachtingen
Als ik in Toronto en in San Jose aankom, vind ik het fijn om direct naar een hotel/hostel te kunnen gaan. Niet dat ik ter plekke nog opzoek moet gaan naar een slaapplaats. Daarnaast wil ik alvast mijn taalschool boeken. Niet direct voor drie maanden, maar voor de eerste (twee) weken wel. Ik heb al een goede taalschool op het oog, dus dat is een kwestie van boeken. Wel moet ik nog even de beste reisroute vanaf San Jose uitzoeken naar de taalschool. Aangezien dat 4,5 uur reizen is.

Overige punten
– Mijn vliegtickets heb ik allemaal al geboekt via Kilroy. Zij hebben mij goed geholpen met het uitzoeken van de beste vliegtickets. Mijn vliegschema ziet er als volgt uit: Amsterdam – Toronto – Costa Rica – Panama – Amsterdam voor totaal €1254.
Op mijn heen vlucht van Amsterdam naar Toronto wil ik graag mijn stoel vastleggen. Zodat ik die acht uur vliegen bij het raam kan zitten.
– Dankzij een lieve vriendin heb ik al drie digitale Lonely Planets. De Panama travel guide, Central America en de Costa Rica travel guide. Ideaal trouwens dat je ze als PDF kunt downloaden. Dat scheelt weer een aantal kilo’s in mijn backpack. Alleen een Lonely Planet van Canada wil ik nog aanschaffen.

Zodra ik al deze actiepunten heb uitgevoerd moet ik nog de wat ‘kleinere’ punten aanpakken. Zoals een kopie van mijn paspoort maken, pasfoto’s laten maken, genoeg lenzen inslaan, een Engelstalige/Spaanstalige CV meenemen (voor als ik ergens ga werken), en natuurlijk allemaal (handige) spullen aanschaffen. Maar laat ik eerst bij het begin beginnen!

No Comments

Leave a Reply