Hotspots Reistips

Wat te doen op schiphol?

Wat te doen op Schiphol

Schiphol de luchthaven in Amsterdam. In 2015 was Schiphol de op vier na drukste luchthaven van Europa. Toen bezochten 85 miljoen bezoekers Schiphol. Maar dat was in 1945 wel anders. Toen lieten de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog het vliegveld onbruikbaar achter zich. Gelukkig was in 1949 het stationsgebouw weer gereed en het ging zelfs zo goed met Schiphol dat ze moesten uitbreidden.

Tegenwoordig is Schiphol zo groot dat je er makkelijk kunt verdwalen. Het telt ruim 200 winkels en horecagelegenheden, een stiltecentrum, een mortuarium, een bibliotheek en een museum.

Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen op Schiphol. En dat is fijn want als je drie uur van te voren aanwezig bent, dan is het leuk om ‘iets’ te doen te hebben. Zo kun je natuurlijk langs alle winkeltjes slenteren of ergens een kopje koffie drinken. Maar er is meer..

1. Panoramaterras is perfect voor vliegtuigspotters. Je kunt er gratis (voor de douane) naar toe. Maar er is ook een mogelijkheid om in het restaurant iets te eten of te drinken. En wat het nog extra leuk maakt is dat op het terras een groot (nagemaakt) vliegtuig (Fokker 100) staat waar alle toeristen even een kijkje in mogen nemen. Dus als je toch tijd genoeg hebt. Zorg dan dat je bagage is ingecheckt en loop dan even naar het terras.

2. Holland Boulevard wordt nog deels aan gewerkt. Maar het beloofd iets heel moois te worden. Het zal bestaan uit twee delen. Een deel is de “ontspanningszone” en deel twee is het “active gedeelte”. Maar wat is er dan te doen in deze twee gebieden? In de ontspanningszone kun je relaxen en gebruik maken van internet, of je loopt even de Airport Libary in of speelt een paar nummers op de vleugel. In het active gedeelte kun je naar het nieuwe Rijksmuseum en de mueseumwinkel gaan of wat dacht je van het Science Centre Nemo. In het najaar van 2016 is de laatste renovatie gereed en kun je ook het “Rijksmuseum” bezoeken. Nu vraag je, je vast af waar je Holland Boulevard kunt vinden. Tussen de E-pier en de F-Pier. Zie plattegrond.

3. De zeven werelden in Lounge 2. Na een grote verbouwing is Lounge 2 hét gezicht van Schiphol geworden. Er is van alles te doen en te zien in de zeven werelden die ze hebben gemaakt. En in het midden van het centrale plein hangt een “levende” klok. Een klok die wordt bediend door een man, die continue de wijzers aanpast aan de juiste tijd. Naast de levende klok kun je ook door middel van een kijkvenster in de vloer kijken, naar alle koffers die door het moderne bagagesysteem worden vervoerd. Of je rust eventjes uit onder één van de echte bomen. Helaas krijgt niet iedereen toegang tot deze lounge. Alleen de reizigers die intercontinentaal reizen komen na de douane terecht in Lounge 2. Zie plattegrond lounge 2.

4. Airport Park. Hier waan je jezelf even in de natuur. Je hoort geluiden van dieren en fietsers. Je kunt er je broodje op een bankje op eten. Of als de zon schijnt kun je relaxen op het buitenterras. Airport Park kun je vinden in Lounge 1 richting de D-pier. De toegang is gratis.

5. Hotel Yotel. Heb je vertraging of ben je vroeg opgestaan? Dan is het een idee om hotel Yotel naar binnen te gaan. In dit hotel kun je in je kamer gebruik maken van het internet, de badkamer, televisie, sfeerverlichting of gewoon een goed bed. Het leuke aan dit hotel is dat je zelf bepaalt hoe lang je blijft. Minimale duur is wel 4 uur. Maar als je een stop van 5 uur hebt, is dit een perfecte oplossing. Interesse gekregen naar dit hotel? Kijk dan even verder op de website.

Natuurlijk kun je ook gewoon rondlopen of ergens op een bankje je boek lezen of muziek luisteren. Maar als je een lange vlucht voor de boeg hebt wil je misschien juist wat rondlopen en ontdekken. Op 19 september 2016 is het een speciale dag voor Schiphol. Want dan vieren ze de 100e verjaardag van Schiphol. Wil je daar graag bij zijn? En vraag je, je af wat er allemaal te doen is? Check dan de website van Schiphol voor de laatste updates.

Heb jij wel eens één van deze vijf bovenstaande punten bezocht? En wat vond je ervan? Of raad jij andere reizigers nog een goed plekje aan? Laat het achter in een reactie!

4 Comments

 • Josanne - reisbloggers
  28 augustus 2016 at 13:25

  Het panoramaterras is prachtig!
  Vooral met mooi weer.

  Daarnaast vind ik het altijd heerlijk om mensen te kijken, observeren en analyseren.
  We moeten altijd erg lachen om het kuddegedrag van onze medemens, waar we af en toe zelf ook in vervallen natuurlijk.

  • Emma
   1 september 2016 at 03:46

   Hi Josanne, bedankt voor je reactie! Ik vind het ook altijd leuk om iedereen te bekijken. En dan nagaan, waar zullen ze naar toe gaan? Wat zijn ze van elkaar. Of hoeveel bagage ze wel niet mee hebben. Nee op Schiphol kun je gerust met een kopje koffie uren naar mensen kijken!

  • Emma
   5 september 2016 at 15:48

   Dankjewel voor je reactie Josanne!

   Ik vind het zelf ook (stiekem) fijn om naar anderen te kijken. En Schiphol is daar de perfecte plek voor. Daar speelt zich zoveel af dat je daar wel uren kunt kijken en observeren. Dat doe ik dan wel graag onder genot van een kopje koffie, maar ook die mogelijkheid is er genoeg. Het panoramaterras is inderdaad een leuke plek, zeker als je net als ik kunt genieten van alle vliegtuigen die af en aanvliegen.

 • Reisorakel
  4 augustus 2017 at 21:34

  Leuke dingen om te gaan doen op Schiphol! Het eten bij Panoramaterras is ook uitstekend.

 • Leave a Reply