Persoonlijk

Mijn wereldreis en mijn uitgaven

kosten wereldreis

Als je de weken bij elkaar optelt dan ben ik al zes maanden van huis. Zes maanden ben ik aan het leven van al mijn gespaarde geld. Hoe staat het nu met mijn uitgaven? Heb ik een budget per dag? Kan ik nog langer doorreizen? Eindelijk een artikel over mijn geldzaken.


Een gat in mijn portemonnee

Mijn wereldreis begon in het prachtige Canada. Een land dat bij de meeste wel bekend staat als een prijzig land. Natuurlijk heb je het zelf ook een beetje in de hand. Maar over het algemeen is het rondreizen of zijn de vliegtickets niet goedkoop. Ik vond het niet erg. Ik had een hoop gespaard. Het exacte bedrag weet ik niet maar laten we zeggen dat ik ongeveer 12.000 euro had. De vliegtickets waren al ver van te voren betaald. Ik had via Kilroy een wereldticket laten samenstellen en dat was vrij “goedkoop”, daar betaalde ik 1200 euro voor. Ik vloog van Amsterdam naar Toronto, van Toronto naar Costa Rica en van Panama naar Amsterdam. Dat laatste vliegticket heb ik onlangs geannuleerd vanwege dure omboekingskosten. Maar als ik dat vliegtuig wel naar Nederland had genomen dan was het natuurlijk een mooie deal geweest.

Weer terug naar Canada. Ik ben daar acht weken geweest. Acht weken lang waar ik niet tot nauwelijks op mijn geld heb gelet. Ik heb een geweldige (dure) walvissentour gemaakt, á 100 euro. Ik vloog voor 400 euro even op en neer naar Vancouver. En tel de keren dat ik uit eten ben geweest er bij op.

Vervolgens was Costa Rica aan de beurt. Daar ben ik ook acht weken geweest. Daar volgde ik voor 1200 euro een cursus Spaans inclusief verblijf in een hostel. Niet erg goedkoop, zeker als je het vergelijkt met andere plekken in Centraal Amerika. Vervolgens ben ik in Costa Rica nog gaan rondreizen en heb ik veel nationale parken bezocht. De parken zijn natuurlijk een must dus daar heb ik ook best wat geld aan gespendeerd. Ondanks de uitstapjes, ben ik 80% van de tijd met het openbaar vervoer gegaan. Dat scheelde een hoop geld. Maar ook in Costa Rica heb ik dus behoorlijk wat geld uitgegeven.

Toen ik naar Nicaragua ging realiseerde ik mijzelf pas wat ik wel niet allemaal had uitgegeven. Ik schrok er best een beetje van. Het leek wel alsof ik een gat in mijn portemonnee had. Waar was al dat geld naartoe gegaan? Ik was vast besloten om het vanaf dat moment anders aan te pakken.


De omslag, lukte dat?

Het idee van ik ga vanaf nu zuiniger met mijn geld om is een leuke gedachte maar is dat ook haalbaar? Dat was in Nicaragua niet zo moeilijk. Dit land is zo arm dat alles bijna niks kost. Natuurlijk zijn de tours nog steeds aan de hoge kant. Maar het eten, accommodatie en vooral het openbaar vervoer kost bijna niks. En na twee weken Nicaragua lukte mij het aardig om het gemaakte gat in mijn portemonnee te dichten. Ik dacht ook na bij wat ik uitgaf. Vanaf dat moment heb ik elke keer nagedacht voordat ik grote uitgaven deed. Guatemala was ook redelijk makkelijk. Je merkte wel dat het wat duurder was dan in Nicaragua. Maar de meeste plekken waren ook wel meer ontwikkeld en dus duurder voor toeristen. Waar ik in Nicaragua nog met het openbaar vervoer reisde, heb ik dat geen enkele keer in Guatemala gedaan. Waarom niet? Omdat ik niet al te beste verhalen hoorde over het reizen met het openbaar vervoer. En je moet nagaan dat de afstanden geen twintig minuten zijn. Nee, we hebben het meer over 3,4 soms 7 uur. Dan kies je toch voor een iets veiligere en comfortabele optie. Dus in Guatemala heb ik altijd shuttles genomen. Ze zijn, vergeleken met Costa Rica, niet duur.

Vervolgens was Belize aan de beurt. Ik wist op voorhand al dat Belize een duur land zou zijn. Maar ik kon het niet laten om toch een aantal dagen op het eiland Caye Caulker te verblijven. Als ik dat niet had gedaan, dan had het natuurlijk wel wat geld gescheeld. Maar ik moest hoe dan ook via Belize naar Mexico. En bij je exit in Belize moet je 20 dollar betalen, behalve als je minder dan vierentwintig uur in Belize verblijft. Als je er alleen voor kiest om via Belize naar Mexico te reizen dan is de exit “maar” 15 dollar.
En ja, Belize was niet goedkoop. Ik heb een super leuke snorkeltour voor 50 US dollar gedaan. Maar net als de walvissentour in Canada, soms kosten de bekende en bijzondere tours geld. In Belize kun je natuurlijk geweldig goed snorkelen en duiken. In Vancouver was het dé excursie om opzoek te gaan naar walvissen. En soms weet je niet of je ergens nog ooit terugkomt dus dan moet je het maar doen.

Op dit moment ben ik in Mexico en is het net iets goedkoper dan in Guatemala. Je kunt taco’s voor zestig cent eten. En voor een paar euro kun je met een grote touringcar naar je volgende bestemming.


Hoe staat het op dit moment?

Het liefst had ik op dit moment nog wat meer op mijn bankrekening maar helaas. Op dit moment heb ik nog een kleine 3000 euro over. Dat is natuurlijk nog best wat geld maar de vraag is natuurlijk hoe lang ga ik nog reizen. Mijn oorspronkelijke idee was om in Mexico voor +- drie maanden te blijven. En om vervolgens naar Madrid te vliegen en in Spanje de zuidkust af te gaan. Maar zoals veel reizigers vast herkennen, je plannen kunnen zomaar gewijzigd worden. Ik heb inmiddels vrijwilligerswerk gevonden voor vier weken. Dat betekent qua kosten dat ik een maand lang geen accommodatiekosten hoef te betalen. Daarbij mag ik mee eten met de familie. Dus mijn budget voor eten zal ook laag blijven.

Al met al denk ik dat ik nog wel eventjes weg kan blijven. Als mijn plan doorgaat in Spanje dan zal ik waarschijnlijk daar ook iets van vrijwilligerswerk of betaald werk moeten zoeken. Maar dat is iets waar ik nog niet mee bezig ben. Voor nu ga ik vooral genieten van Mexico. Het weer is (soms iets te) warm, het eten is goed en genoeg mooie plekken die ik nog wil zien.

Ik leef dus tijdens mijn reis niet met een budget. Maar ik probeer nu wel wat zuiniger met mijn geld om te gaan. Nu vraag ik mij af als jij op reis gaat, heb je dan een dag-week -maandbudget? En werkt dat goed? Ik ben benieuwd naar hoe anderen dat doen. Dus laat het vooral weten in een reactie hieronder!

4 Comments

 • Marlous
  20 oktober 2016 at 16:10

  Interessant om te lezen! Dat vrijwilligerswerk tegen kost en inwoning is een slimme oplossing. En wellicht helpt een banner op je site ook wel wat ;-) Veel plezier nog!

  • Emma
   20 oktober 2016 at 17:15

   Thanks Marlous voor je reactie! haha ja het is én slim want het scheelt geld en ik kan mijn Spaans even goed opkrikken en je leeft ook echt even een maand met een Mexicaans gezin. Maaar.. ik heb dit via Workaway gevonden, een website waar je jezelf moet inschrijven. Kosten bedragen wel +- 30 euro. Maar goed, dat is ook niet zoveel.

   En die banner ja, ik moet mijzelf daar echt even meer in gaan verdiepen. Maar dat is lastig..

 • Jessica
  4 november 2016 at 15:52

  Ik werk meestal met een maandbudget of budget wat ik per land wil uitgeven. Wel in mijn achterhoofd houdende dat ik accommodaties, eten en vervoer altijd vrij goedkoop regel, zodat ik wat meer te besteden heb aan leuke activiteiten en tours. ;p

 • Valérie Hagen
  17 november 2016 at 16:35

  Lastig hoor! In Canada is zeker prijzig. Fijn dat je afwisseling vindt in vrijwilligerswerk en tours. Dat scheelt!

  Mijn vriend heeft overigens ook een rondreis gemaakt door Costa Rica, Nicaragua en Guatemala. Ik heb hem nog opgezocht in Guatemala voor twee weken. Hij is vooral lyrisch over Nicaragua. Geniet nog van Mexico!

 • Leave a Reply